ΤΟΠΙΚΑ

«Στα μαχαίρια» με φόντο τους Νόμους διοίκηση και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ

στα-μαχαίρια-με-φόντο-τους-νόμους-δι-579668

Στα άκρα οι σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ με φόντο την εφαρμογή των Νόμων στα εργασιακά. Η διοίκηση καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν ποσό περίπου 200.000 ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης ως αχρεωστήτως καταβληθέν για το επίδομα ανθυγιεινής απασχόλησης που έλαβαν το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2013 έως και 24 Ιουλίου 2014 χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο ή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Επιπλέον σταματά η πληρωμή υπερωριών άνω του ορίου που ορίζει ο Νόμος, δηλαδή των 20 ωρών ανά εργαζόμενο κάθε μήνα και θα μπαίνουν σε επιφυλακή με την αντίστοιχη χορήγηση ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι προτίθνται να προσφύγουν κατά της απόφασης συνολικά, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια. «Παροχή δωρεάν εργασίας δεν θα υπάρξει», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης. «Οποιος εργάζεται θα αμείβεται. Οποιος κοιμάται όχι», η απάντηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ και Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου.

Επιστροφή από τους μισθούς

Δραστικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο με βάσει τους ισχύοντες Νόμους, αποφάσισε στη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων να προειδοποιεί ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Οπως αποκαλύφθηκε, από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τις 24 Ιουλίου 2014, 60 περίπου εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ λάμβαναν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο, ούτε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Τα χρήματα που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν, η επιχείρηση θα ζητήσει πίσω. Από τους μισθούς των εργαζομένων, αρχής γενομένης από τον επόμενο, θα παρακρατείται κάθε μήνα και για τρία χρόνια, ποσό 55 ευρώ κατά μέσο όρο, μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 2.000 ευρώ περίπου που έλαβε ο καθένας ως επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς να προβλέπεται από το Νόμο. Συνολικά το ποσό που ζημιώθηκαν τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ για επιδόματα που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έπρεπε να καταβάλλονται αφορά στις 200.000 ευρώ.

Με βάση δε την ΚΥΑ που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014, ορίστηκαν πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πρόκειται συνολικά για 32 άτομα που θα λαμβάνουν επίδομα 150 ευρώ (εργάτες επεξεργασίας λυμάτων, εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης και οδηγοί φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων) και 70 ευρώ (χημικοί αναλυτές, όσοι απασχολούνται στη συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού και των Μονάδων Αφαλάτωσης, συντηρητές μηχανημάτων έργων).

Για την επιστροφή των επιδομάτων υπάρχει γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Αντ. Ξηρού, όμως ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης, υποστήριξε ότι ο Νόμος προβλέπει τα χρήματα να διεκδικηθούν από αυτούς που τα έδωσαν στους εργαζόμενους, αδειάζοντας την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. «Ας κάνει αγωγή η διοίκηση στην προηγούμενη διοίκηση. Την τσέπη των εργαζομένων δεν έχει το δικαίωμα να την ακουμπήσει», είπε ο κ. Κουτσιφέλης, χαρακτηρίζοντας την εισήγηση «μνημείο χυδαιότητας» και αποχωρώντας πετώντας τις εισηγήσεις, όταν διαπίστωσε ότι από τη λίστα του ανθυγιεινού «εξαιρείται η προϊσταμένη του Βιολογικού, κ. Διομή που εκτελεί χρέη υπαλλήλου και εργάζεται και στο χημείο και που αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία της». «Δεν ανέχομαι να καθίσω άλλο. Είναι ντροπή», είπε ο κ. Κουτσιφέλης και αποχώρησε.

Υπερωρίες βάσει Νόμου

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επικαλείται η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και για το θέμα των υπερωριών. Συνολικά προβλέπεται καταβολή υπερωριών έως και 20 ώρες ανά εργαζόμενο κάθε μήνα ή 120 ώρες ανά εργαζόμενο το εξάμηνο. Πέραν του συγκεκριμένου ορίου δεν θα καταβάλλονται υπερωρίες, προβλέπεται όμως επιφυλακή εργαζομένων για την κάλυψη τυχόν έκτακτων αναγκών.

«Για να καλυφθούν οι βάρδιες, οι υπερωρίες δεν επαρκούν. Θα πάρει την ευθύνη η διοίκηση ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα λειτουργεί έως τις 120 ώρες το εξάμηνο;», αντέδρασε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης.

«Θα γίνει σωστή διαχείριση», απάντησε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αχ. Μπέος.

«Δεν μπορεί να ανατίθεται όμως επιφυλακή χωρίς να υπάρχει αμοιβή», συνέχισε ο κ. Κουτσιφέλης.

«Στην επιφυλακή όταν κοιμάστε ή πίνετε καφέ θέλετε να πληρώνεστε;», αντέδρασε ο κ. Μπέος.

«Ακολουθούμε τη νομιμότητα. Όταν κάποιος εργαστεί θα αμειφθεί», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Στέργιος Παπαευσταθίου.

«Παροχή δωρεάν υπηρεσίας πάντως δεν θα γίνει», προειδοποίησε ο κ. Κουτσιφέλης.

«Οποιος εργάζεται θα αμείβεται. Οποιος κοιμάται όχι», η απάντηση του κ. Μπέου.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κουτσιφέλης, διεμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι θα προσβάλλουν στο σύνολό της την απόφαση της διοίκησης. «Θα ζητήσουμε προσωρινά μέτρα», είπε.

Νέοι προϊστάμενοι

Μία τελευταία ευκαιρία αξιοποίησης του υπάρχοντος δυναμικού της επιχείρησης, δίνει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, Αχιλλέας Μπέος κατά την ανακοίνωση των νέων Προϊσταμένων. «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ανέφερε ο ίδιος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών σε θέσεις ευθύνης της ΔΕΥΑΜΒ, αν οι νέοι προϊστάμενοι που επιλέχθηκαν με βάσει τις γνώσεις, τα πτυχία και την εμπειρία τους, δεν ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Όπως ανέφερε ο νέος Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Σταύρος Τζίνης, η επιλογή των προϊσταμένων έγινε μετά από συζητήσεις και διαφωνίες. Υπήρξαν μάλιστα προτάσεις για την ανάληψη των θέσεων από άλλους εργαζόμενους οι οποίοι αρνήθηκαν τις θέσεις.

Αιχμές για τον τρόπο επιλογής των νέων προϊσταμένων άφησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κώστας Γαργάλας υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία είναι έωλη χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Τελικώς, ορίστηκαν: Διευθύντρια Διοικητικής και Οικονομικής Υπηρεσίας, η κ. Ευαγγελία Κοφινά- οικονομολόγος Π.Ε., Διευθυντής Υπηρεσίας Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ο κ. Στέφανος Κανταρτζής- ηλεκτρολόγος μηχανικός Π.Ε., Προϊστάμενη Οικονομικού Τμήματος η κ. Ζωή Ευσταθίου- λλογίστρια Τ.Ε. και Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού, ΑΠΕ και Πληροφορικής, ο πολιτικός μηχανικός Π.Ε, κ. Θωμάς Μαρίνος.

Προσλήψεις 36 ατόμων

Στην πρόσληψη 36 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, θα προχωρήσει η ΔΕΥΑΜΒ για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είτε μέσω της έγκαιρης αντιμετώπισης βλαβών του εξοπλισμού των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και του δικτύου αποχέτευσης είτε μέσω της έγκαιρης αντιμετώπισης βλαβών του δικτύου ύδρευσης και πρόσληψης των απωλειών του πόσιμου νερού. Επίσης θα στελεχώσουν τα τμήματα Διοικητικής και Οικονομικής Υπηρεσίας με επιστημονικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα πρόκειται να προσληφθούν ένας χημικός Π.Ε., ένας βιολόγος Π.Ε., ένας πολιτικός μηχανικός Π.Ε., ένας μηχανολόγος Π.Ε., δύο ηλεκτρολόγοι Τ.Ε., δύο πολιτικοί μηχανικοί Τ.Ε., ένας διοίκησης επιχειρήσεων Τ.Ε., δύο λογιστές Τ.Ε., ένας μηχανικός πληροφορικήξς Τ.Ε., τρεις ηλεκτρολόγοι Δ.Ε., δύο πρακτικοί μηχανικοί Δ.Ε., ένας ηλεκτροσυγκολητής Δ.Ε., 4 υδραυλικοί Δ.Ε. και 14 εργάτες Υ.Ε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου