ΤΟΠΙΚΑ

Θέμα ημερών η αγωγή για το «φιλέτο»

θέμα-ημερών-η-αγωγή-για-το-φιλέτο-580189

Ολοκληρώνεται από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου ο φάκελος της υπόθεσης

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η αγωγή του Δήμου Βόλου προκειμένου να διεκδικήσει την επιστροφή από το Ελληνικό Δημόσιο, της έκτασης – «φιλέτο» των 250 στρεμμάτων στη Ν. Αγχίαλο. Η Κτηματική Υπηρεσία είχε ιδιοποιηθεί το 2011 την επίμαχη έκταση με μια απλή διοικητική πράξη, βάζοντας το σημερινό ενιαίο Δήμο Βόλου σε δικαστικές περιπέτειες για την κατοχύρωση της περιουσίας του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το παραπάνω έγινε γνωστό χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, από τη νομική σύμβουλο, Ντίνα Βακουφτσή. Αφορμή για τη συζήτηση του θέματος αποτέλεσε μία άλλη έκταση, χορτολιβαδική, εμβαδού 6 στρεμμάτων που είναι δηλωμένη ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Στη θέση «Καραμπάσι» στη Ν. Αγχίαλο, αγροτεμάχιο χαρακτηρισμένο ως «κοινή βοσκή» που παραχωρήθηκε στον τότε Δήμο Ν. Αγχιάλου με απόφαση Νομάρχη το 1976 και ήρθε στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Βόλου, μετά τον Καλλικράτη, είναι δηλωμένο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Εκ παραδρομής η συγκεκριμένη έκταση που βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλης δεν καταχωρήθηκε στα κτηματολογικά βιβλία του Αλμυρού.

Οπως αποφασίστηκε ο Δήμος Βόλου θα διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή της περιουσίας του. Θα ασκήσει αίτηση για τη διόρθωση της ανακριβούς πρώτης εγγραφής στα Κτηματολογικά Βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Αλμυρού. Για την υπόθεση έχει οριστεί δικάσιμος στις 29 Σεπτεμβρίου 2015.

Το θέμα για το «φιλέτο» της Ν. Αγχιάλου, έθιξε ο επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία της αγωγής που πρόκειται να καταθέσει ο Δήμος.

Η κ. Βακουφτσή υποστήριξε ότι από τη στιγμή που ήρθε σε γνώση της νομικής υπηρεσίας η συγκεκριμένη υπόθεση κινήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες. «Δεν υπήρξε αδράνεια της υπηρεσίας», δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο η ίδια, αναφέροντας ότι το χρονοβόρο κι όμως απαραίτητο στοιχείο για την αγωγή είναι το τοπογραφικό διάγραμμα. «Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι πλέον ο φάκελος της υπόθεσης ολοκληρώνεται και εντός των ημερών θα κατατεθεί η αγωγή.

Οπως είναι γνωστό, η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1930 από την τότε Κοινότητα, έναντι ποσού 45.100 δραχμών, ξαφνικά με μια απλή διοικητική πράξη μπήκε το 2011 στο… Ε9 της Κτηματικής Υπηρεσίας. Η Κτηματική φέρεται να παρακάμπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας και 80 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης επικαλείται απόφαση καθορισμού του αιγιαλού το 1989 και εντάσσει το παραλιακό μέτωπο στο περιουσιολόγιό της.

Λάθη στην ακίνητη περιουσία

Από την πλευρά του πάντως ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θάνος Θεοδώρου, άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο εκτάσεις, το φιλέτο των 250 στρ. και η χορτολιβαδική έκταση των 6 στρ. δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις που κινδυνεύει να χάσει ο Δήμος Βόλου. «Η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου δεν έχει γίνει σωστά», είπε ο ίδιος.

Με αφορμή τα παραπάνω ο κ. Μιτζικός παρότρυνε τη δημοτική αρχή να ενισχύσει τη νομική υπηρεσία αν αυτό κρίνεται απαραίτητο για τη γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων του Δήμου.

Πάντως, όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρόσληψη τέταρτου δικηγόρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου