ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΥΑΜΒ: Περιορίζονται υπερωρίες και ανθυγιεινά

δευαμβ-περιορίζονται-υπερωρίες-και-α-580360

Από το 2013 εργαζόμενοι έπαιρναν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας χωρίς να προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο

Σε περιορισμό των ανθυγιεινών επιδομάτων που παίρνουν εργαζόμενοι της επιχείρησης χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014, αλλά και σε εξορθολογισμό των υπερωριών που καταβάλλονται στο προσωπικό, προχωρά άμεσα η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το γράμμα του Νόμου σε ό,τι αφορά τα εργασιακά προτίθεται να ακολουθήσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Το θέμα έρχεται επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στις 12:30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από 1/1/2013 έως και 24/7/2014, 60 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, έπαιρναν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο και χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Με ΚΥΑ στις 24/7/2014, ορίζεται ποιοι δικαιούνται επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ο αριθμός των εργαζομένων που θα παίρνουν εφεξής το επίδομα περιορίζεται κατά το ήμισυ. Από τους 60 υπαλλήλους, το επίδομα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βάσει Νόμου, περίπου οι 30.

Την ίδια ώρα, γίνεται εξορθολογισμός του ωραρίου απασχόλησης των υπαλλήλων. Με βάση τις διατάξεις του Νόμου, θα προβλέπεται σαφώς ποιοι θα εργάζονται 40 ώρες και ποιοι 32 ώρες. Ειδικές κατηγορίες όπως εργάτες αποχέτευσης και υδραυλικοί, εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες που θα εργάζονται για 32 ώρες την εβδομάδα.

«Συμμάζεμα» προβλέπεται για τις υπερωρίες. Από τις 600.000 ευρώ που προϋπολογιζόταν η ετήσια δαπάνη για τις υπερωρίες του προσωπικού, πλέον το ποσό περιορίζεται στις 250.000 ευρώ.

Στις αλλαγές στο εργασιακό τοπίο εντάσσεται και η κατάργηση της επιφυλακής σε Αργίες, την οποία οι εργαζόμενοι έπαιρναν ανταποδοτικά ως ρεπό.

Σημειώνεται ότι σε δεύτερη φάση, στο τραπέζι των αποφάσεων θα τεθούν κι άλλα ζητήματα των εργαζομένων όπως το θέμα των αδειών.

Αρδευση

Τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ πρόκειται να απασχολήσει και το θέμα της Αρδευσης.

Μετά την ψήφιση του Κανονισμού, έρχεται επί τάπητος ο καθορισμός της αρδευτικής περιόδου ανά δημοτική ενότητα, ο αριθμός των θέσεων των υδρονομέων και η απασχόληση καθαριστών υδραυλάκων.

Σημειώνεται ότι η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε τυπικά την 1η Απριλίου και ήδη σε ορισμένα τοπικά συμβούλια, οι καλλιεργητές έχουν ξεκινήσει μόνοι τους τον καθαρισμό των υδραυλάκων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου