ΤΟΠΙΚΑ

Γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα του εργασιακού εκφοβισμού

γυναίκες-τα-μεγαλύτερα-θύματα-του-εργ-584439

Ανύπαντρες μητέρες ή διαζευγμένες βιώνουν τη βία μέσα στην εργασία

Γυναίκες και κυρίως ανύπαντρες μητέρες ή διαζευγμένες είναι κατά κανόνα τα θύματα εργασιακού εκφοβισμού. Το 13% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο χώρο εργασίας του και μάλιστα με συχνότητα που αφορά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμη και καθημερινά. Το ποσοστό των θυμάτων εργασιακού εκφοβισμού, εκτιμάται ότι αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και σχετίζεται άμεσα τόσο με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας όσο και σχολικού εκφοβισμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες μεταξύ άλλων, σε ενημερωτική εκδήλωση του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων – Εκπαιδευτικών, που «σηκώνουν» για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πρόβλημα του εργασιακού εκφοβισμού, με στόχο να ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του φαινομένου που οδηγεί τα θύματα στην κατάθλιψη και σε ελάχιστες μέχρι σήμερα περιπτώσεις στην αυτοκτονία.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακή φάση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού εν αντιθέσει με την Ευρώπη.

Μόλις το 2009 κι αυτό με πρωτοβουλία δύο καθηγητριών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρήθηκε να αποτυπωθεί σε νούμερα η διάσταση του προβλήματα.

Η ομότιμη καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νάνσυ Παπαλεξανδρή, αναφέρθηκε στα ευρήματα της μελέτης που έκανε από κοινού με τη συνάδελφό της, Ελεάννα Γαλανάκη.

Σύμφωνα με την κ. Παπαλεξανδρή, στάλθηκαν ερωτηματολόγια διεθνώς αναγνωρισμένα, σε δείγμα 800 εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, με τουλάχιστον διετή παρουσία στο χώρο της εργασίας τους.

Οπως προέκυψε από την ανάλυση των ερωτηματολογίων, το 13% των εργαζομένων ήταν θύματα εργασιακού εκφοβισμού και μάλιστα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Η βία στην εργασία σύμφωνα με την έρευνα του 2009 είχε χαρακτηριστικά κυρίως μείωσης της προσωπικότητας του εργαζόμενου με λεκτικά σχόλια και συμπεριφορές απαξιωτικές, έπαιρνε όμως και τη μορφή υπερφόρτωσης καθηκόντων στον εργαζόμενο, με απόκρυψη στοιχείων ή πληροφοριών που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να κάνει καλά τη δουλειά του. Τα θύματα δε φαίνεται να είναι κατά κανόνα γυναίκες ή νεαρότερα στο χώρο εργασίας άτομα. Τότε, δεν είχαν καταγραφτεί περιστατικά εξύβρισης ή βιαιοπραγίας, που όμως έκαναν την εμφάνισή τους σήμερα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Η περίπτωση προϊσταμένου δημόσιας υπηρεσίας στο Βόλο που… μοιράζει σφαλιάρες σε εργαζόμενους και τους φέρνει φακέλους στο κεφάλι, συνεχίζει να συγκλονίζει και να αναφέρεται ως ακραίο περιστατικό εργασιακής βίας που έχει οδηγήσει μία εργαζόμενη να παίρνει ψυχοφαρμακευτική αγωγή και μία ακόμη να πηγαίνει στην εργασία της συντροφιά με ένα μπουκαλάκι με Αγιασμό!

Το προφίλ του θύτη και του θύματος

Στο προφίλ του θύτη και του θύματος, αναφέρθηκε η ψυχολόγος – συγγραφέας, Τένια Μακρή.

Θύτης εμφανίζεται εκείνος ο οποίος είναι επικριτικός, δεν ικανοποιείται με τίποτα, κάνει τον υφιστάμενό του να νιώθει ότι είναι υποδεέστερος, βρίσκει πάντα ένα σφάλμα στη δουλειά του, δεν βοηθά τον υφιστάμενο να προαχθεί, δεν τον ακούει όταν λέει ότι κακοποιείται στην εργασία, διψάει για εξουσία, φοβάται πάρα πολύ μην εκτεθεί και κυρίως μήπως η δουλειά του υφισταμένου του είναι καλύτερη από τη δική του και άρα εκείνος θα επισκιαστεί.

Θύματα εμφανίζονται σε ποσοστό 85% οι γυναίκες και κυρίως διαζευγμένες ή ανύπαντρες μητέρες. «Η γυναίκα είναι στοχοποιημένη σε ποσοστό 85% μέσα στην εργασία», ανέφερε η κ. Μακρή.

Οπως εξήγησε κυρίως στοχοποιούνται άτομα χαμηλών τόνων, που δεν μιλάνε πολύ εύκολα, κρατάνε μία σιωπή που δεν εκλαμβάνεται ως αξιοπρέπεια αλλά ως αδυναμία απέναντι στην εξουσία. Επίσης, πιο συχνά θύματα εργασιακού εκφοβισμού πέφτουν άτομα χαμηλότερης μόρφωσης.

Η κ. Μακρή υπογράμμισε ότι το φαινόμενο είναι πολύ συχνό και ότι στις ακραίες μορφές του έχει οδηγήσει μέχρι την αυτοκτονία. Συνέδεσε μάλιστα την αύξηση του εργασιακού εκφοβισμού τόσο με την ενδοοικογενειακή βία όσο και με το σχολικό εκφοβισμό.

Απομονωμένοι μέσα στο εργασιακό τους περιβάλλον

Την ημερίδα παρακολούθησαν εργαζόμενοι δύο βιομηχανιών του Βόλου, που αποτελούν θύματα εργασιακού εκφοβισμού. Πρόκειται για περιπτώσεις εργαζομένων που είτε εκδιώχθηκαν από την εργασία τους για τη συνδικαλιστική τους δράση, είτε υποβαθμίστηκαν στην ιεραρχία.

Επέστρεψαν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, μόνο που το… μαρτύριο συνεχίζεται. Είναι απομονωμένοι από το εργασιακό τους περιβάλλον σε γραφεία και με εντολή των διευθύνσεων δεν τους ανατίθενται καθήκοντα.

Στα συγκεκριμένα περιστατικά αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Πρόκειται για χρόνιες καταστάσεις στις συγκεκριμένες δύο βιομηχανίες, όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να δέχονται πόλεμο νεύρων στην προσπάθειά τους για το μεροκάματο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου