ΤΟΠΙΚΑ

1 καθηγητής ανά 55 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας!

1-καθηγητής-ανά-55-φοιτητές-στο-πανεπιστ-589152

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο ίδρυμα την ίδια ώρα που κάθε χρόνο υποδέχεται μεγάλο αριθμό εισακτέων φοιτητών

Δυσανάλογος του αριθμού των καθηγητών αλλά και των υποδομών του ιδρύματος είναι για μία ακόμη χρονιά, ο αριθμός των εισακτέων που καλείται να απορροφήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα 18 τμήματά του από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Οπως ανακοινώθηκε προχθές από το Υπουργείο Παιδείας στο θεσσαλικό ΑΕΙ θα εισαχθούν 2.510 απόφοιτοι, 290 λιγότεροι από πέρυσι που και πάλι όμως θεωρούνται… πολλοί.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως καταγράφεται στα στοιχεία του προγράμματος δράσης του ιδρύματος, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών είναι μεγάλη την ίδια ώρα που οι καθηγητές δεν φθάνουν. Συγκεκριμένα το 2010 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αριθμούσε συνολικά 7.983 φοιτητές και το 2014 ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στους 10.813. Την ίδια ώρα ο αριθμός των καθηγητών ανέρχεται στους 447 το 2015, όταν σύμφωνα με τα οργανογράμματα των τμημάτων απαιτούνται τουλάχιστον 550.

Για μία ακόμη χρονιά, ο μεγάλος αριθμός των εισακτέων αναμένεται να προκαλέσει νέα «ασφυξία» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

1 καθηγητής ανά 55 φοιτητές!

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, βρίσκεται στα επίπεδα του 2009, μολονότι σε σχέση με τότε, σήμερα οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

Ο αριθμός των καθηγητών ανέρχεται στους 447 το 2015 και υπολείπεται σημαντικά από τον ελάχιστο αναγκαίο αριθμό (550) που προκύπτει από τα Οργανογράμματα των Τμημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι το Πανεπιστήμιο να προκηρύσσει κάθε χρόνο πάνω από 100 θέσεις διδασκαλίας, τις οποίες, ελλείψει επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης, καλύπτει με πόρους από την ερευνητική του δραστηριότητα. Ενα μέρος των διδακτικών αναγκών καλύπτεται από το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (το οποίο αυξήθηκε λόγω ένταξης υπαλλήλων ΙΔΑΧ με διδακτορικό και υπαλλήλων ΕΤΕΠ με μεταπτυχιακό δίπλωμα σε αυτή την κατηγορία) και από το Εργαστηριακό Τεχνικό Προσωπικό, το οποίο διαχρονικά μειώνεται.

Η έλλειψη καθηγητών αποτυπώνεται και στην αναλογία φοιτητών – καθηγητών στα τμήματα. Είναι ιδιαίτερα υψηλή και ξεπερνά κατά πολύ τους διεθνώς αποδεκτούς δείκτες, οι οποίοι ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών δεν ξεπερνούν τους 15 φοιτητές ανά διδάσκοντα. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των φοιτητών ανά καθηγητή σε πολλά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι υπερδιπλάσιος από ότι σε ένα μεσαίο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας και τριπλάσιος από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του Κόσμου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών όπου το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 για κάθε καθηγητή αντιστοιχούσαν 55,3 φοιτητές αλλά και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών όπου σε κάθε καθηγητή αντιστοιχούν 44,6 φοιτητές.

Σημαντική αύξηση των φοιτητών

Κι ενώ οι ελλείψεις καθηγητών είναι μεγάλες, ο αριθμός των φοιτητών κάθε χρόνο αυξάνεται. Η… πληθυσμιακή έκρηξη αφορά κυρίως τα τελευταία χρόνια.

Εχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία έτη (από 7.983 το 2010 σε 10.813 το 2014) λόγω της αύξησης των εισακτέων. «Η αύξηση των εισακτέων οφείλεται στην προσθήκη δύο νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο και στην εν πολλοίς αυθαίρετη αύξηση από την Πολιτεία του αριθμού ανά Τμήμα χωρίς να έχει εξεταστεί προηγουμένως η δυνατότητα των υφιστάμενων υποδομών και του υφιστάμενου δυναμικού να εκπαιδεύσουν περισσότερους φοιτητές. Το εκπαιδευτικό έργο το οποίο διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο θα ήταν σαφώς καλύτερο αν δεν περιορίζονταν από ελλείψεις σε προσωπικό, αίθουσες και εργαστηριακό εξοπλισμό. Παρά τις αδυναμίες, οι φοιτητές εμφανίζονται στις αξιολογήσεις διδακτικού έργου να έχουν ένα σχετικά υψηλό δείκτη ικανοποίησης από το εκπαιδευτικό έργο που συντελείται. Εκεί που το Πανεπιστήμιο φαίνεται ότι δεν παρέχει επαρκείς ευκαιρίες είναι στους τομείς της στέγασης, καθώς δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες φοιτητικές εστίες και της δημιουργικής απασχόλησης, καθώς δεν υπάρχει φοιτητική λέσχη», αναφέρεται στο σχέδιο δράσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου