ΤΟΠΙΚΑ

Λειτουργεί με «ασπιρίνες» το Γραφείο Διασύνδεσης του Π.Θ.

λειτουργεί-με-ασπιρίνες-το-γραφείο-590439

Τελείωσε η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και η συνέχιση της δομής βρίσκεται στον αέρα

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του μέσω ΕΣΠΑ έχει τελειώσει εδώ και 1.5 χρόνο και πλέον το γραφείο λειτουργεί με… «ασπιρίνες». Το «φιλί της ζωής» για να συνεχίσει να υφίσταται η σημαντική αυτή δομή του ιδρύματος, δίνουν ευρωπαϊκά προγράμματα, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Γραφείο Διασύνδεσης ξεκίνησε να λειτουργεί ως θεσμός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 1999. Πρόκειται μάλιστα για μία δομή που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των φοιτητών στους οποίους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξειδικευμένης πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης σε θέματα προώθησης της απασχόλησης, προγραμμάτων σπουδών, σταδιοδρομίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει σε φοιτητές, αποφοίτους και γενικά στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη δυνατότητα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης μιας σειρά από θέματα που τους απασχολούν όπως Προσφερόμενες θέσεις εργασίας, Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, Υποτροφίες και Κληροδοτήματα, Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας (σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικών επιστολών, τεχνικές συνέντευξης και αναζήτησης εργασίας, κ.λ.π.), Ερευνητικά Προγράμματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό, Δραστηριότητες Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Προγράμματα Κατάρτισης και Εκπαίδευσης.

Το σημαντικό ρόλο που επιτελεί τα τελευταία 15 χρόνια, δείχνουν τα ίδια τα νούμερα. Μόνο τον τελευταίο ένα μήνα 108.000 άτομα έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης προκειμένου να αναζητήσουν πληροφορίες σε τομείς που τους ενδιαφέρουν.

Κι όμως το Γραφείο Διασύνδεσης βρίσκεται στον… αέρα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εργασίας και δικτύωσης του Γραφείου, Χαράλαμπο Σαμαντζή, από τα τέλη του 2013 οπότε και ολοκληρώθηκε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη λειτουργία του, η δομή λειτουργεί μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που προσελκύει με μόλις έναν υπάλληλο full time και δύο βοηθητικούς.

Προ ημερών, στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ των υπευθύνων των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Δυτικής Μακεδονίας και Χαροκόπειου.

Η κραυγή αγωνίας είναι κοινή για όλα τα Πανεπιστήμια που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο να χάσουν μία σημαντική δομή που συνδέει τους αποφοίτους τους με την αγορά εργασίας.

Οπως αποφάσισαν το θέμα θα θέσουν προς συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων με αίτημα ή να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότησή τους ή να ενταχθούν στα οργανογράμματα των ΑΕΙ και να αποτελούν ενσωματωμένες υπηρεσίες στον Οργανισμό των ιδρυμάτων όπως άλλωστε ισχύει και στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, κοινή αντιπροσωπεία θα επιδιώξει συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου