ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» η αρδευτική περίοδος από 1η Απριλίου

στον-αέρα-η-αρδευτική-περίοδος-από-1η-593380

Δεν έχουν όμως προσληφθεί ούτε υδρονομείς, ούτε οι καλλιεργητές έχουν δηλώσει τα κτήματα που θα αρδεύσουν

Στον… αέρα βρίσκεται μία ακόμη αρδευτική περίοδος στο Δήμο Βόλου. Μπορεί το πρώτο βήμα με την ψήφιση του Κανονισμού Αρδευσης να έγινε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ και στη συνέχεια το «πράσινο φως» να άναψε το δημοτικό συμβούλιο, τίποτα άλλο όμως δεν έχει δρομολογηθεί.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αρδευτική περίοδος επίσημα ξεκινά την Τετάρτη 1η Απριλίου. ΔΕΥΑΜΒ και καλλιεργητές όμως βρίσκονται σε σημείο μηδέν. Ο Κανονισμός Αρδευσης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ωστόσο εκκρεμεί η έγκριση της νομιμότητας του Κανονισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πέραν τούτου, δεν έχουν ψηφιστεί τα τέλη άρδευσης, που έχουν προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων στα τοπικά συμβούλια. Εως και τριπλάσια είναι –σε σχέση με τα χρήματα που πλήρωναν μία τριετία πριν- τα προτεινόμενα από τη ΔΕΥΑΜΒ, τέλη άρδευσης.

Μάλιστα, αρκετοί καλλιεργητές –αντιδρώντας στο ύψος των τελών- προειδοποιούν ότι δεν θα δηλώσουν τις εκτάσεις τους στη ΔΕΥΑΜΒ. Η συγκρότηση ενός μητρώου με τους καλλιεργητές και τις εκτάσεις που καλλιεργούν κινδυνεύει να μην δημιουργηθεί λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στ. Παπαευσταθίου από καλλιεργητές για να δηλώσουν τις εκτάσεις που αρδεύουν.

Η αρδευτική περίοδος όμως ξεκινά, με μηδενικές προσλήψεις καθαριστών και υδρονομέων. Στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ που δεν έχει οριστεί πότε θα γίνει, αναμένεται να έρθει προς ψήφιση η πρόσληψη υδρονομέων.

Σημειώνεται ότι για το 2012 και το 2013, η ΔΕΥΑΜΒ επιβαρύνθηκε με ποσό 800.000 ευρώ και πλέον για έξοδα άρδευσης, χωρίς να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ως ανταποδοτικό τέλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου