ΤΟΠΙΚΑ

Αδέρφια με τα μαθηματικά στο… DNA τους

αδέρφια-με-τα-μαθηματικά-στο-dna-τους-594959

Τα δύο αδέρφια τηρούν την οικογενειακή παράδοση των υψηλών επιδόσεων στα μαθηματικά

Λένε ότι το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά… Στην προκειμένη περίπτωση κάτω από τη… μηλιά έχουν πέσει δύο μήλα. Πρόκειται για τους δύο γιους του Χαράλαμπου Σταχτέα – σχολικού συμβούλου πληροφορικής και μαθηματικού, Χρυσοβαλάντη (Βαλάντη) και Φώτη, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό μαθηματικών «Ο Θαλής» του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και σήμερα, πρόκειται να βραβευτούν, μεταξύ άλλων μαθητών, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα δύο αδέρφια, Βαλάντη και Φώτη Σταχτέα, δεν ενώνουν μόνο οι δεσμοί αίματος. Τους ενώνει και η αγάπη για τα μαθηματικά την οποία τους μετέδωσε ο πατέρας τους, Χαράλαμπος. Ερεθίσματα είχαν και από το μεγαλύτερο αδερφό τους, Παναγιώτη, που είναι σήμερα δευτεροετής φοιτητής στο Τμήμα Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το μάθημα είναι όμως από μόνο ξεχωριστό και μάλιστα διαφέρει από τα υπόλοιπα του σχολικού προγράμματος για τα δύο αδέρφια. «Στα μαθηματικά απαιτείται σκέψη πριν φθάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλές φορές και συνδυαστική σκέψη», παρατηρεί ο Βαλάντης, μαθητής σήμερα στην α’ τάξη του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου. Ο τρόπος σκέψης που απαιτούν τα μαθηματικά για την επίλυση των προβλημάτων, ο ίδιος εκτιμά ότι θα τους φανεί χρήσιμος και στη ζωή. «Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη της λογικής. Ακονίζουν το νου και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο κατανόησης του κόσμου και επίλυσης προβλημάτων στην ίδια τη ζωή», προσθέτει ο ίδιος.

Την κλίση τους τα δύο αδέρφια, ανακάλυψαν από τα πρώτα τους κιόλας σχολικά βήματα. «Από το δημοτικό σχολείο, τα μαθηματικά άρεσαν και στους δύο μας», αναφέρει ο Βαλάντης. Οι σχολικοί βαθμοί ήταν άλλωστε πάντα αντίστοιχοι της κλίσης τους στα μαθηματικά και της αγάπης τους για το συγκεκριμένο μάθημα.

Σήμερα, ο Βαλάντης μαθητής στην Α’ Λυκείου και ο Φώτης στη Γ’ Λυκείου, είναι αριστούχοι στο μάθημα. Βαθμό 20 γράφει ο έλεγχός τους στη βαθμολογία των σχολικών μαθημάτων.

Οι δυο τους έχουν συμμετέχει στο σύνολο σχεδόν των διαγωνισμών που έχει διοργανώσει το τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Φαίνεται μάλιστα ότι τηρούν… πιστά την παράδοση, που ξεκίνησε ο μεγαλύτερος αδερφός τους, Παναγιώτης, ο οποίος έχει διαπρέψει στο σύνολο των διαγωνισμών της Μαθηματικής Εταιρείας, στους οποίους έχει λάβει μέρος.

Στα… χνάρια του βαδίζουν ο Βαλάντης και ο Φώτης. Ο πατέρας τους, τους προέτρεψε να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για να αποκτήσουν εμπειρία. άλλωστε ο Φώτης ήδη προετοιμάζεται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Πρώτη σχολή που θα δηλώσει είναι η Ιατρική, με δεύτερη επιλογή τα Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα σχέδια έχει και ο μικρότερος, Βαλάντης.

Σήμερα, τα δύο αδέρφια ετοιμάζονται να παραλάβουν τα βραβεία τους.

Στην εκδήλωση, πρόκειται να βραβευτούν συνολικά 206 μαθηματικά μυαλά της περιοχής που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς μαθηματικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου