ΤΟΠΙΚΑ

Λαϊκές αγορές ~ Εν μέσω αντιδράσεων η Κανονιστική

λαϊκές-αγορές-εν-μέσω-αντιδράσεων-η-κα-598700

Συγκρούσεις κατοίκων με μικροπωλητές και παραγωγούς- Θα προσβάλλουν την απόφαση οι «Δρόμοι Συνεργασίας»

Θέσεις σε αντίπαλα στρατόπεδα για τη νέα Κανονιστική του Δήμου Βόλου για τη χωροθέτηση των λαϊκών αγορών, παίρνουν κάτοικοι και μικροπωλητές- παραγωγοί. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία και εν μέσω αντιδράσεων τη νέα Κανονιστική, την οποία η παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας», δήλωσε ότι θα προσβάλλει.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το… χορό των αντιδράσεων για τους δρόμους που επιλέχθηκαν για την ανάπτυξη των λαϊκών αγορών, άνοιξε ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, κ. Παν. Γιόλας. Η χωροθέτηση της λαϊκής των οπωρολαχανικών τη Δευτέρα στην οδό Μερκούρη και του Σαββάτου στην οδό Γιάννη Δήμου, κόβει στα δύο γραμμές των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν μεγάλες περιοχές. «Θα υπάρξουν συγκοινωνιακές συνέπειες», ανέφερε ο κ. Γιόλας, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΚΤΕΛ θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Οι μεγάλες όμως αντιδράσεις, προέρχονται από κατοίκους. Μεταξύ αυτών και η δημοτική σύμβουλος της «Δύναμη Βόλου», Κατερίνα Τσοπουρίδου, που εστίασε στην περίπτωση της λαϊκής στην οδό Μερκούρη. «Κάθε φορά που γίνεται εκεί λαϊκή δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο. Από το δρόμο περνά βασική γραμμή που εξυπηρετεί τη Ν. Ιωνία, ενώ επιπλέον τίθεται θέμα ασφάλειας των μαθητών που μετακινούνται για το σχολείο τους», ανέφερε.

Καταγγελίες κατά μικροπωλητών, οι οποίοι στήνουν τους πάγκους τους για τη λαϊκή της Τετάρτης στην οδό Καποδιστρίου, έκανε ο κάτοικος της περιοχής και μηχανικός Ρήγας Ρήγας. «Εχουμε κάνει επανειλημμένως υπομνήματα και έχουμε συγκεντρώσει υπογραφές. Μικροπωλητές έρχονται από τις 3 τα ξημερώματα και κόβουν τις νεραντζιές γιατί τους εμποδίζουν στις τέντες που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κρεμούν ρούχα από τα παράθυρα και τις πόρτες μας. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Καταστρέφουν την πόλη», κατήγγειλε ο κ. Ρήγας.

Επιμέρους αντιδράσεις υπήρχαν και από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Ο κ. Απόστολος Νάσιος επισήμανε ότι ο δρόμος είναι κεντρικός, με αποτέλεσμα κάθε φορά που στήνονται πάγκοι να δημιουργούνται μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα. Κάτοικος από τον ίδιο δρόμο, κατήγγειλε επίσης ότι η όχληση είναι μόνιμη για περίπου 25 χρόνια στη συγκεκριμένη οδό με ένα μικρό διάλειμμα δύο ετών.

«Οι λαϊκές δεν είναι αγκάθι, είναι θεσμός. Πρέπει να βρούμε τρόπο να συνυπάρξουμε όλοι. Και το ΚΤΕΛ να κάνει εκτροπή των δρομολογίων του και οι κάτοικοι να δείξουν κατανόηση», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Απ. Τσακανίκας.

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του συλλόγου μικροπωλητών λαϊκών αγορών, κ. Ανδρέας Αϊβαζόγλου, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να σταματήσει ο «πόλεμος» για τις λαϊκές. «Μην μας αφαιρείτε δρόμους που είναι δοκιμασμένοι και είναι λειτουργικοί για να μπορέσουμε κι εμείς να έχουμε ένα μεροκάματο», είπε, προτείνοντας μάλιστα τη δημιουργία μικτών συντονιστικών επιτροπών για την εξέταση των προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν.

Στη μετακίνηση της λαϊκής των βιολογικών προϊόντων από το παρκάκι του Ο.Λ.Β. απέναντι από τα ψαράδικα, στην οδό Φερρών, αντέδρασε κι ένας βιοκαλλιεργητής, ο κ. Φ. Τσιαγκάκης. «Η Φερρών σημαίνει για εμάς υποβάθμιση», είπε χαρακτηριστικά.

Εντονη κριτική για την Κανονιστική που συντάχθηκε «στο πόδι και στο γόνατο», χωρίς διαβούλευση, άσκησε το μέλος των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστας Γαργάλας, δηλώνοντας ότι ψηφίζει λευκό κι ότι θα προσβάλλει την Κανονιστική.

Το πράσινο φως έδωσαν οι ψήφοι της πλειοψηφίας και πλέον απομένει η τελική επικύρωση της Κανονιστικής στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Κανονιστική

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νέα Κανονιστική οι λαϊκές αγορές χωροθετούνται στους εξής δρόμους:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

Δευτέρα

Οπωρολαχανικά (ανά τρίμηνο) στις οδούς Μ. Μερκούρη από Μαιάνδρου έως Μανδηλαρά, στην οδό Ευφραιμίδου από Αναπαύσεως έως Μαγνησίας, στην οδό Δημοκρατίας από Αναπαύσεως έως Λ. Ειρήνης και στην οδό Θηρών από Κηφισίας έως Παρασκευοπούλου.

Ενδυση –υπόδηση (ανά τρίμηνο) στη συνέχεια της οδού Μ. Μερκούρη (Σταδίου), επί της οδού Στρ. Ιωάννου, στη συνέχεια της οδού Δημοκρατίας και στην οδό Θηρών από Κηφισίας έως Παρασκευοπούλου.

Πέμπτη

Οπωρολαχανικά (ανά τρίμηνο) στην οδό Φιλαδελφείας από Δορυλαίου έως Δαβάκη και στην οδό Κυρίλλου από Βενιζέλου έως Αγ. φωτεινής και ένα τετράγωνο επί της Φιλαδελφείας από Κυρίλλου έως Δαβάκη

Ενδυση- υπόδηση (ανά τρίμηνο) στη συνέχεια της οδού Φιλαδελφείας έως Τροίας και στο Πάρκο της Βαμβακουργίας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ

Τρίτη

Οπωρολαχανικά στην οδό Ζ. Πηγής από Ηφαίστου έως Δ. Πολιορκητού (όλο το έτος), στην οδό Παναγούλη από Στρ. Ιατρίδη έως Ανακασιάς (ανά δίμηνο), στην οδό Μεταμορφώσεως μεταξύ των οδών Αλ. Μέρου και ανώνυμη πάροδο με συνέχεια στην οδό Χαϊδαρίου από Ιωλκού έως Μεταμορφώσεως (όλο το έτος)

Τετάρτη

Οπωρολαχανικά (ανά δίμηνο) στην οδό Δ. Γεωργιάδου από Ιωλκού- Κουταρέλια έως Κουντουριώτου, στην οδό Λόρδου Βύρωνος από Κουταρέλια έως Καποδιστρίου, στην οδό Μαγνήτων από Ιωλκού- Κουταρέλια έως Κουντουριώτου

Ενδυση- υπόδηση (ανά δίμηνο) στην οδό Καραμπατζάκη από Παρασκευοπούλου έως την οδό Νικάνδρου, στην οπό Καποδιστρίου από Αναλήψεως έως Γ. Καρτάλη, στην οδό Στρ. Μακρυγιάννη από Ζάχου έως 54ου Συντ. Ελάς

Παρασκευή

Οπωρολαχανικά (ανά δίμηνο) στην οδό Ρ. Φεραίου από Ογλ έως Καραϊσκάκη, στην οδό Μαγνήτων από Ογλ έως Καραϊσκάκη και στην οδό Δ. Γεωργιάδου από Ογλ έως Καραϊσκάκη

Ενδυση –υπόδηση (ανά δίμηνο) στην οδό Κωνσταντά από Κασσαβέτη έως Φ. Ιωάννου, στην οδό Καραϊσκάκη από Αναλήψεως έως και Γαλλίας και στην οδό Εθν. Αντιστάσεως από Γαμβέτα έως Περραιβού.

Σάββατο

Οπωρολαχανικά (ανά δίμηνο) στην οδό Γιάννη Δήμου από Κ. Καρτάλη έως Κύπρου, στην οδό Γ. Δήμου από Ιωλκού έως Μεταμορφώσεως και επί της Μεταμορφώσεως από Γ. Δήμου έως Τριανταφυλλίδη και στην οδό Νικηταρά από Κολοκοτρώνη έως Αλαμάνας στη συνοικία των Αγ. Αναργύρων (όλο το έτος).

Ενδυση- υπόδηση στην οδό Σπ. Σπυρίδη από Γ. Δήμου έως Καραολή Δημητρίου, επί της Μεταμορφώσεως από Τριανταφυλλίδη έως Εσφιγμενίτου, στο πάρκο Δάφνης στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων

ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΆ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Σάββατο (όλο το έτος) στην οδό Φερών από Μελούνας έως Σουλίου (στη δεξιά πλευρά)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΡΙΑΣ

Δευτέρα

Οπωρολαχανικά (όλο το έτος) στην οδό Αριστοτέλους από τη διασταύρωση της οδού των Αγ. Αποστόλων έως και τη διασταύρωση της οδού Παραθύρη


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Τρίτη

Οπωρολαχανικά (όλο το έτος) στην οδό 31ης Ιουλίου από Αγ. Γεωργίου έως Βασιλειάδου

Ενδυση- υπόδηση (όλο το έτος) στην οδό 31ης Ιουλίου από Αγ. Γεωργίου έως Βασιλειάδου

Επόπτες

Η τελική σφραγίδα για τη Κανονιστική θα μπει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Παράλληλα με την εφαρμογή της νέας Κανονιστικής, στις λαϊκές θα βγουν και επόπτες, προκειμένου να ελέγχουν την τήρηση των όρων και κανόνων που έχουν θεσπιστεί προκειμένου να περιορίζεται η όχληση των κατοίκων στους δρόμους όπου αναπτύσσονται λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό για τις λαϊκές, οι πωλητές οφείλουν να φροντίζουν για την εξασφάλιση της τάξης και της καθαριότητας, να διασφαλίζουν ελεύθερους διαδρόμους, να μην διαλαλούν τα προϊόντα τους, να τηρούν το ωράριο (7π.μ.- 2μ.μ. τη χειμερινή περίοδο και 6:30π.μ.- 2μ.μ. τη χειμερινή περίοδο).

Για τις παραπάνω περιπτώσεις επισείονται διοικητικές κυρώσεις από 300 έως 5.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου