ΤΟΠΙΚΑ

«Γροθιά» στο ρατσισμό

γροθιά-στο-ρατσισμό-602656

Μαθητές των 2ου ΓΕΛ, 2ου ΕΠΑΛ και ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα και «αγκάλιασαν» το σχολείο τους

Πιάστηκαν χέρι – χέρι και δημιούργησαν μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, «αγκαλιάζοντας» το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, από άκρη σε άκρη. Περίπου 800 μαθητές των 2ου ΓΕΛ, 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, 1ου Εργαστηριακού Κέντρου, ένωσαν τα χέρια τους και έδωσαν «γροθιά» στο ρατσισμό, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτο: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Οι μαθητές έκαναν χθες ίσως το πιο σημαντικό μάθημα: μάθημα αποδοχής της διαφορετικότητας, κατά του ρατσισμού. Και συμμετείχαν σε αυτό, ενεργά και με ενθουσιασμό.

Με τη βοήθεια σπουδαστών από το τμήμα Αισθητικής του ΟΑΕΔ έβαψαν στα πρόσωπά τους αντιρατσιστικά μηνύματα. Δημιούργησαν πανό με σύνθημα «τάπα στο ρατσισμό, πάσα στη φιλία». Εγραψαν με τα σώματά τους το σύνθημα: υπάρχω μέσ’ από σένα». Και στο τέλος, πιάστηκαν χέρι – χέρι και αγκάλισαν το σχολικό συγκρότημα.

«Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι. Εχουμε όλοι ίσα δικαιώματα. Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε το συνάνθρωπό μας από το χρώμα του ή τη φυλή του. Ολοι μας είμαστε ξεχωριστοί και άρα μοναδικοί», δήλωσε η μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Κατερίνα Κολοκοτρώνη.

Το αντιρατσιστικό δρώμενο των μαθητών μπορεί να έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, το προηγούμενο Σάββατο, στο συγκεκριμένο όμως σχολικό συγκρότημα, οι μαθητές έδωσαν ηχηρή απάντηση και σε όσους πρωταγωνίστησαν για την επιστροφή των κιγκλιδωμάτων στο πρώην Πολυκλαδικό, που θα έβαζε… σύνορα μεταξύ των μαθητών του Γενικού Λυκείου και των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου.

Τα σχέδια για το χωρισμό στα δύο του σχολικού συγκροτήματος, μπορεί να «ναυάγησαν» όπως όμως διεμήνυσε η θεολόγος του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και διοργανώτρια της αντιρατσιστικής εκδήλωσης, κ. Κατερίνα Κολοκοτρώνη, «ακόμη κι αν αυτά τα κάγκελα μπουν, οι ίδιοι οι μαθητές θα είναι εκείνοι που θα τα ρίξουν».

«Το πρόβλημα του ρατσισμού είναι κυρίως ιδίωμα των μεγάλων. Οι μαθητές είναι ενωμένοι», παρατήρησε η κ. Κολοκοτρώνη.

Το παρών έδωσαν διευθυντές και καθηγητές των συστεγαζόμενων σχολείων αλλά και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου, κ. Γεωργία Μποντού – Τοκαλή. Η οργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Χαριτίνη Χαντζή, Κατερίνα Κολοκοτρώνη, Μαργαρίτα Παπαϊωάννου, Θεολογίδου Παναγιώτα και Μιχάλης Μύρικνας. Το face painting πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς και σπουδαστές του τμήματος αισθητικής της ΣΕΚ ΟΑΕΔ υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Αννας Λαζαρίδου. Την οπτικοακουστική κάλυψη της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι μαθητές του Τομέα Ηλεκτρονικής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Αντώνη Ανδριανίδη και Κώστα Αμυγδαλίτση.

«Εχω υπάρξει θύμα bullying»

Το δικό της ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, έστειλε η μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Μαρία Τζίμου. «Εχω υπάρξει θύμα bullying στο σχολείο μου. Ιδίως στο Γυμνάσιο υπήρχαν συμμαθητές μου οι οποίοι με κορόιδευαν και κάποιοι με χτυπούσαν. Τιμωρήθηκαν. Εγώ όμως έγινα μέσα από αυτή την εμπειρία καλύτερος άνθρωπος. Εγινα πιο δυνατή», κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία η μαθήτρια.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν οι διακρίσεις και οι επιθετικές συμπεριφορές σε βάρος των διαφορετικών ανθρώπων», πρόσθεσε.

Πιάστηκαν χέρι - χέρι και δημιούργησαν μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, «αγκαλιάζοντας» το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού

Εγραψαν με τα σώματά τους το σύνθημα: υπάρχω μέσ’ από σένα»

Δημιούργησαν πανό με σύνθημα «τάπα στο ρατσισμό, πάσα στη φιλία»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου