ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνα για γερμανικές αποζημιώσεις ξεκινά ο Δήμος Βόλου για τη Δράκεια

αγώνα-για-γερμανικές-αποζημιώσεις-ξε-606500

«Η Γερμανία συνεχίζει να μας εκτελεί», είπε ο Αχ. Μπέος σε συνέντευξη Τύπου

Εχοντας στο πλευρό του δύο από τους επιζήσαντες της γερμανικής θηριωδίας τη μαρτυρική νύχτα της 17ης προς 18ης Δεκεμβρίου 1943 στη Δράκεια, τους κ.κ. Γιάννη Μαστρονικολάου και Σταύρο Ζερμπίνο, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ανακοίνωσε χθες την έναρξη δικαστικού αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρόταση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα. Το θέμα έρχεται εκτός ημερήσιας διάταξης. Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αναθέσει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο τη διερεύνηση της υπόθεσης, τη συγκέντρωση στοιχείων, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει ο δικαστικός αγώνας. Οι συγγενείς των θυμάτων θα κληθούν να προχωρήσουν σε μηνύσεις, τα έξοδα των οποίων καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος που θα σταθεί και ηθικά και υλικά στο πλευρό των οικογενειών.

Πάντως, η πρώτη σύμφωνη γνώμη πρέπει να είναι αυτή του επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου», Μιχάλη Μιτζικού ο οποίος έχει ήδη καταθέσει ερώτηση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τις τελευταίες 20 ημέρες, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπέος, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειες των θυμάτων της Δράκειας. Παράλληλα, ο δημοτικός σύμβουλος, Απ. Μαλαματίνης, έχει αναλάβει να έρθει σε επαφή με τους 46 Δημάρχους των υπολοίπων 96 μαρτυρικών χωριών που έζησαν τη γερμανική θηριωδία, προκειμένου ο δικαστικός αγώνας να είναι κοινός και καθολικός.

Μάλιστα, στα μέσα Μαΐου, ο Βόλος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει πανελλήνια ημερίδα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών διεκδίκησης της ηθικής και υλικής αποζημίωσης των οικογενειών των θυμάτων της Δράκειας. Στην ημερίδα θα κληθούν και κυβερνητικά στελέχη.

«Θα κάνουμε κατάθεση ψυχής. Εχουμε ηθική υποχρέωση να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα αυτό, θα είναι και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς τους περίεργους τύπους, ξεκινώντας από το Σόιμπλε και φθάνοντας μέχρι τη Μέρκελ ότι αν θέλουν το σεβασμό της Ευρώπης και της Ελλάδας θα πρέπει να τον κερδίσουν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν το σεβασμό της Ελλάδας όταν τηρούν μία απαράδεκτη στάση απέναντι στην Ελλάδα. Οταν αγνοούν να αγγίξουν ένα ηθικό ζήτημα αυτό της αποζημίωσης των οικογενειών που πλήγηκαν ανεπανόρθωτα. Η Γερμανία οφείλει να δείξει σεβασμό στην Ελλάδα και να αναγνωρίσει το λάθος της. Θα διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε. Θα αποκαταστήσουμε μια αδικία χρόνων. Η Γερμανία και όλη η Ευρώπη πρέπει να μάθει πώς αισθανόμαστε στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

«Είσαι παλικάρι. Κανείς δεν βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια να μας κοιτάξει. Να σκύψει πάνω σε αυτό το θέμα», είπε απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο, ο ένας εκ των δύο επιζώντων Σταύρος Ζερμπίνος, ο οποίος έζησε τα γεγονότα στη Δράκεια στην ηλικία των 13 ετών.

«Κάθε χρόνο την ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Δράκειας έρχονται επίσημοι για τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Κανείς όμως δεν προώθησε το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Εμείς είμαστε σακατεμένοι άνθρωποι, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο για την κίνηση αυτή που κάνει», ανέφερε ο δεύτερος επιζών Γιάννης Μαστρονικολάου, ο οποίος έζησε τη φρίκη στα 17 του χρόνια.

Οι δύο επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα της Δράκειας περιέγραψαν με γλαφυρότητα τα γεγονότα το βράδυ της 17ης προς 18η Δεκεμβρίου 1943. Οταν μια γερμανική περίπολος αποφάσιζε να μπει στη Δράκεια και να πάρει εκδίκηση για το χτύπημα που δέχθηκε κοντά στην Αλικόπετρα από αντιστασιακούς. Ο Γιάννης Μαστρονικολάου σε ηλικία 17 ετών και ο Σταύρος Ζερμπίνος, μόλις 13 ετών τότε, λίγο έλειψε να αποτελέσουν το 116ο και 117ο θύματα των Γερμανών. Περιέγραψαν τη νύχτα αγωνίας μέσα στο καφενείο του χωριού όπου τους οδήγησαν οι Γερμανοί και τους κράτησαν μέχρι το πρωί, οπότε και ξεκίνησαν οι εκτελέσεις. Οι εκτελέσεις 115 ανδρών το αίμα των οποίων έβαψε τη γη της Δράκειας κόκκινη.

«Συνεχίζει τις εκτελέσεις η Γερμανία»

Τόσο από το βήμα της συνέντευξης Τύπου, όσο και από την εκδήλωση για τα εγκαίνια του Κέντρου Στήριξης Ρομά στο Αλιβέρι, ο κ. Μπέος έκανε λόγο για ένα σύγχρονο πόλεμο, που βιώνει η χώρα. «Η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο. Οι δήμοι προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες για να μη γίνει η κοινωνική έκρηξη. Πρέπει όλοι να δείξουμε ομοψυχία απέναντι στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση. Εχουμε χρόνο αργότερα για κριτική, αντιπολίτευση και γκρίνια. Η Γερμανία συνεχίζει να εκτελεί ακόμη και σήμερα ένα ολόκληρο έθνος. Με το δικό της τρόπο συνεχίζει. Και η ιστορία θα έρθει να την κρίνει», είπε ο Δήμαρχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου