ΤΟΠΙΚΑ

Διπλή κατάληψη για τις εκδρομές

διπλή-κατάληψη-για-τις-εκδρομές-623172

Νέο ψήφισμα από καθηγητές του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας που ματαιώνει όλες τις εκδρομές

Σε δύο Λύκεια του Βόλου, κλείδωσαν χθες λουκέτα οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση των καθηγητών τους να τους συνοδεύσουν στις σχολικές εκδρομές. Την Τρίτη το… χορό των καταλήψεων άνοιξε το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Χθες, οι σχολικές πόρτες έκλεισαν και στο 8ο Λύκειο Βόλου. Την ίδια ώρα μετά το ψήφισμα του Γυμνασίου Βελεστίνου που αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις σχολικές εκδρομές αντιδρώντας στην καταδικαστική απόφαση εναντίον δύο καθηγητών Γυμνασίου της Μαγνησίας, αντίστοιχο ψήφισμα για τη ματαίωση του συνόλου των σχολικών εκδρομών εξέδωσε και το 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αυτή την περίοδο, τα περισσότερα σχολεία έχουν ήδη δρομολογήσει τις πολυήμερες εκδρομές τους. Ωστόσο, η πρόσφατη καταδίκη δύο καθηγητών Γυμνασίου της Μαγνησίας, σε 15 και 10 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα, που κρίθηκαν ένοχοι για σωματική βλάβη από αμέλεια 14χρονου μαθητή ο οποίος παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας στη διάρκεια εκδρομής το 2008 στη Ζάκυνθο, γεννά δεύτερες σκέψεις.

Πρώτο το Γυμνάσιο Βελεστίνου, αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές αντιδρώντας στην καταδίκη των δύο καθηγητών.

Χθες αντίστοιχο ψήφισμα και ματαίωση όλων των εκδρομών αποφάσισε και ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας:

«Ο Σύλλογος των Καθηγητών του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας αφού πληροφορήθηκε την καταδίκη για «αμέλεια» των δύο συναδέλφων συνοδών καθηγητών σε πολυήμερη εκδρομή, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Να εκφράσει τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτησή του και την έντονη ανησυχία για την κατάφωρη αδικία σε βάρος των συναδέλφων, που πληρώνουν σκληρά το τίμημα της ευσυνειδησίας τους.

Θεωρεί ότι οι εκδρομές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ότι οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολική εκδρομή εκθέτουν ανιδιοτελώς την προσωπική και οικογενειακή τους γαλήνη σε κίνδυνο με κίνητρα την αγάπη και φροντίδα για τους μαθητές τους και τον επιμορφωτικό χαρακτήρα των εκδρομών. Την ίδια στιγμή η πολιτεία κλείνει τα μάτια στους κινδύνους της σημερινής πραγματικότητας και ελαφρά την καρδία εναποθέτει τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, που γίνονται εξιλαστήρια θύματα και μένουν απροστάτευτοι σε περιπτώσεις απρόβλεπτων συμβάντων.

Να προτείνει στην ΕΛΜΕ – ΟΛΜΕ άμεσες δράσεις προκειμένου να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην αστική και υγειονομική ευθύνη των καθηγητών που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές.

Να συνεχίσει η ΕΛΜΕ την ηθική και οικονομική στήριξη των δύο συναδέλφων που υπήρξαν σε όλη τους τη σταδιοδρομία φωτεινά παραδείγματα συνέπειας, υπευθυνότητας, αφοσίωσης και αγάπης προς τους μαθητές τους.

Να ματαιώσει όλες τις προγραμματισμένες πολυήμερες εκδρομές και να μην πραγματοποιήσει καμία άλλη για το τρέχον σχολικό έτος, όχι μόνο σε ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας για τους συναδέλφους αλλά και για την άμεση και ουσιαστική αναμόρφωση του Νομοθετικού πλαισίου για τις εκδρομές».

Καταλήψεις

Την ίδια ώρα οι μαθητές αντιδρούν στην προοπτική να χάσουν τις εκδρομές τους. Το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, χθες τέλεσε για δεύτερη ημέρα σε κατάληψη. Λουκέτα όμως κλείδωσαν και στο 8ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας. Μάλιστα το μαθητικό κίνημα προειδοποιεί με εξάπλωση των καταλήψεων, με στόχο να μην χάσουν την εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρουν οι εκδρομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου