ΤΟΠΙΚΑ

Και εργασιακή βία μέσα στα σχολεία

και-εργασιακή-βία-μέσα-στα-σχολεία-624650

Κατά καιρούς καθηγητές καταγγέλλουν εργασιακό ψυχολογικό εκφοβισμό

Σχολικός σύμβουλος που… «καταδυναστεύει σχολεία και καθηγητές», περιπτώσεις διευθυντών σχολικών μονάδων για τους οποίους έχουν γίνει καταγγελίες για αντισυναδελφική συμπεριφορά, ακόμη και περιστατικά σύγκρουσης μεταξύ καθηγητών. «Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας γίνεται κατά καιρούς δέκτης καταγγελιών από μέλη της για εργασιακό ψυχολογικό εκφοβισμό που υφίστανται μέσα στα σχολεία κυρίως από στελέχη σε ανώτερα κλιμάκια, είτε πρόκειται για διευθυντές, είτε για σχολικούς συμβούλους, είτε ακόμη και για διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε ο Πρόεδρος της τοπικής ένωσης, Σωκράτης Σαβελίδης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μόλις στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, τη συνεδρίαση απασχόλησε συμπεριφορά σχολικού συμβούλου, που έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων σε σχολεία. Ο σχολικός εκφοβισμός, το γνωστό σε όλους bullying που αφορά περιστατικά βίας είτε λεκτικά είτε σωματικά μεταξύ μαθητών δεν είναι η μοναδική μορφή βίας που έχει μπει στα σχολεία.

Η εκπαιδευτική οικογένεια είναι αντιμέτωπη με μια ακόμη μορφή βίας: τον εργασιακό ψυχολογικό εκφοβισμό. Τα περιστατικά μπορεί να μην είναι τόσο συχνά και να αντιμετωπίζονται στους κόλπους της ΕΛΜΕ, δεν παύει όμως να είναι υπαρκτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και μετά από καταγγελίες καθηγητών, βία «μπορεί δυνητικά να εκδηλωθεί σε κάθε χώρο όπου αναπτύσσονται σχέσεις εξουσίας μέσα από την ιεραρχική υποταγή ή αντίστοιχα υπεροχή» και «καθίσταται επιτακτικό να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την άμεση διαχείριση των προβλημάτων βίας στο χώρο εργασίας».

Η βία μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές και να συμβεί είτε από τον προϊστάμενο, είτε από ομάδα είτε από μεμονωμένους συναδέλφους: αγενής ή εχθρική συμπεριφορά, υποτιμητική ομιλία, φωνές και ύβρεις, αλαζονική συμπεριφορά, καταστροφή αντικειμένων ή προϊόντων εργασίας κ.α. «Εάν συμβαίνει συστηματικά ένα από τα παραπάνω ή περισσότερα, ίσως να μη γνωρίζετε ότι στο χώρο της εργασίας σας ασκείται εργασιακός ψυχολογικός εκφοβισμός ή αλλιώς εργασιακό bullying», αναφέρει ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων – Εκπαιδευτικών ΠΕ13, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών ακόμη και μέσα στα σχολεία- εργασιακούς χώρους των εκπαιδευτικών.

Με αφορμή το φαινόμενο η ΕΛΜΕ Μαγνησίας στηρίζει εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων – Εκπαιδευτικών ΠΕ13 για την ανάδειξη του bullying στο χώρο της εργασίας.

Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Σαράτσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 6μ.μ.

Ομιλήτριες είναι η Νάνσυ Παπαλεξανδρή – ομότιμη καθηγήτρια στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, πρώην αντιπρύτανης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ψυχολόγος Τένια Μακρή και η διδάκτορας νομικής – δικηγόρος, Κίρκη Πατσιαντά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου