ΤΟΠΙΚΑ

Κανονισμός Άρδευσης: Τέλη και υποχρεώσεις καταναλωτών

κανονισμός-άρδευσης-τέλη-και-υποχρεώ-627142

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, την οποία θα… προλογίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων

Περίοδος χάριτος τέλος για τους καταναλωτές νερού άρδευσης στις δημοτικές ενότητες Βόλου. Επί δύο χρόνια οι χρήστες δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ, με τη ΔΕΥΑΜΒ, να έχει ξοδέψει ποσό περίπου 800.000 ευρώ χωρίς να έχει εισπράξει ούτε… σεντ. Σήμερα κατατίθεται προς ψήφιση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, που συνεδριάζει στις 12:30 το μεσημέρι, ο Κανονισμός άρδευσης. Αποτελείται από δέκα άρθρα και η εφαρμογή του ξεκινά με την έγκρισή του από το διοικητικό συμβούλιο. Προηγήθηκε δίμηνη διαβούλευση με τους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων. Ωστόσο, η ψήφιση του Κανονισμού Αρδευσης θα πρέπει να ξεπεράσει το… σκόπελο αντιδράσεων από την Κίνηση Πολιτικών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, που έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11:30 σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, κάνοντας λόγο για απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού. Ο Δήμος Βόλου, με ανακοίνωσή του εμφανίζεται έτοιμος να συγκρουστεί με «μια χούφτα πολιτών που κινείται με φθηνά, ιδιοτελή κίνητρα».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η εκχώρηση της αρμοδιότητας της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ έχει γίνει ήδη από το 2013. Από τότε όμως έως και σήμερα, καταναλωτές που χρησιμοποιούν νερό άρδευσης δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ. Η ΔΕΥΑΜΒ έχει επιβαρυνθεί με ποσό περίπου 800.000 ευρώ χωρίς να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ως ανταποδοτικό τέλος.

Ο νέος Κανονισμός που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα, περιλαμβάνει τα πάντα: από τέλη άρδευσης, πρόστιμα για τους παραβάτες, περίοδο άρδευσης, καθορισμό υδρονομέων, καθαρισμό υδραυλάκων. Το σημαντικότερο είναι όμως, ότι θα δημιουργηθεί μητρώο καταναλωτών νερού άρδευσης. Οι χρήστες θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις και να αποδεχθούν τους όρους του νέου κανονισμού, είτε πρόκειται για παλιές είτε για νέες συμβάσεις.

Τα τέλη

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η χρέωση στα τέλη Αρδευσης γίνεται μία φορά ανά έτος. Σε περίπτωση που ζητείται διακοπή της υδροδότησης εν μέσω της αρδευτικής περιόδου, αυτή θα γίνεται άμεσα, ενώ ο λογαριασμός θα εκδίδεται μετά το πέρας αυτής, θεωρώντας ότι το ακίνητο αρδεύτηκε κανονικά. Σε περίπτωση που ζητείται διακοπή της υδροδότησης εκτός της αρδευτικής περιόδου, αυτή θα γίνεται μετά την εξόφληση του τελευταίου λογαριασμού άρδευσης.

Το δικαίωμα για εγκατάσταση υδρομέτρου επί υφισταμένης παροχής άρδευσης σε κλειστά δίκτυα, ορίζεται σε 120 € / παροχή πλέον ΦΠΑ ανεξαρτήτως της διαμέτρου του υδρομέτρου.

Οι τιμές των τελών, οι οποίες θα ισχύσουν για καταναλώσεις από 01.01.2015 στην περιοχή αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΒ, θα είναι οι εξής:

Ενότητα Αισωνίας 0,75€/m3

Ενοτητα Αρτέμιδας Αγίου βλασίου 16 €/Στρέμμα, Αγίου Λαυρεντίου 0,45€/δέντρο, Άνω & Κάτω Λεχωνίων 40€/Στρέμμα

Ενότητα Πορταριάς Πορταριά, Κατηχωρίου 30,00€/Στρέμμα/Πότισμα

Ενότητα Μακρινίτσας 15,00€/Ώρα

Ενότητα Ν. Αγχιάλου Μικροθήβες 12,00€/Ώρα, Αιδινίου 0,45€ KWH ή 0,45 € m3.

Ενότητα Αγριάς 0,30€ /Δέντρο ή 15€/ Στρέμμα

Ενότητα Ιωλκού 75,00€ πάγια χρέωση εντός οικισμού έως και 1 στρέμμα. 75,00€/στρέμα εκτός οικισμού

Βόλος 60,00€/Στρέμμα.

Τα τέλη διακοπής – επανασύνδεσης, αφαίρεσης – επανατοποθέτησης υδρομέτρου, το τέλος ελέγχου υδρομέτρου, τα δικαιώματα νέας παροχής νερού (εφ’άπαξ τέλος, τέλος εκτέλεσης διακλάδωσης), η δαπάνη για απώλεια ή αντικατάσταση υδρομέτρου, έχουν ως εξής:

Τέλη διακοπής – επανασύνδεσης υδρομέτρου

Χρέωση από 1/1/2015 : 11,46 €

Σε περίπτωση αφαίρεσης – επανατοποθέτησης υδρομέτρου η τιμή διπλασιάζεται.

Τέλος ελέγχου υδρομέτρου

Χρέωση από 1/1/2015 : 4,58 €

Εφάπαξ τέλος νέας σύνδεσης Άρδευσης σε κλειστά δίκτυα (Δικαίωμα)

Χρέωση από 1/1/2015 : 90,59 €

Τέλος εκτέλεσης διακλάδωσης νέας σύνδεσης Άρδευσης σε κλειστά δίκτυα (ΔΙΚΑΙΩΜΑ)

Χρέωση από 1/1/2015: Για παροχή ½’’ : 233,78 €

Για παροχή 1’’: 258,99 €

Για παροχή 1’’ ½: 360,00 €

Για παροχή 2’’: 508,76 €

Δαπάνη για απώλεια ή αντικατάσταση υδρομέτρου: 36,47 €

Τέλος εκτέλεσης διακλάδωσης νέας σύνδεσης Άρδευσης σε ανοιχτά δίκτυα (ΔΙΚΑΙΩΜΑ).

Χρέωση από 1/1/2015: 60,00 €.

Αρδευτική περίοδος

Στον κανονισμό προβλέπεται επίσης η ακριβής διάρκεια της αρδευτικής περιόδου ανά ενότητα, ως εξής:

Ενότητα Αισωνίας 01/04/2015 – 31/10/2015

Ενότητα Αρτέμιδας 1/04/2015 – 15/10/2015

Ενότητα Πορταριάς 01/05/2015 – 30/09/2015

Ενότητα Μακρινίτσας 01/04/2015 – 31/10/2015

Ενότητα Ν.Αγχιάλου 15/05/2015 – 15/10/2015

Ενότητα Αγριάς 01/04/2015 – 31/10/2015

Ενότητα Ιωλκού 01/05/2015 – 30/09/2015

Ενότητα Βόλου 06/05/2015 – 10/10/2015.

Επίσης προβλέπονται επτά θέσεις υδρονομέων για την Πορταριά, 15 για την Αρτέμιδα, 9 για την Αγριά, 3 για το Βόλο, 2 για τη Ν. Αγχίαλο και 2 για την Αισωνία.

Επιπλέον προβλέπεται δαπάνη ύψους 28.700 ευρώ για τον καθαρισμό των υδραυλάκων.

«Πόλεμος» για το νερό της άρδευσης

Η ψήφιση του Κανονισμού Αρδευσης, έχει εγείρει αντιδράσεις από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Προγραμματίζεται μάλιστα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προκειμένου να μην ψηφιστεί ο Κανονισμός.

Με ανακοίνωσή της η Κίνηση, δίνει ραντεβού για τις 11:30 σήμερα το πρωί, έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ, αντιδρώντας «στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του νερού».

Στο πλευρό της Κίνησης τίθεται το ΕΕΚ. «Ενάντια στη φασίζουσα δημοτική αρχή Βόλου με τις διαρκείς απειλές εναντίον όλων, τη παραγωγή και τη προαγωγή του κοινωνικού κανιβαλισμού και τους τραμπουκισμούς πρέπει να δημιουργηθεί μια ταξική – επαναστατική συμμαχία της τοπικής κοινωνίας που θα δώσει ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ήδη σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους του Πηλίου και τους συμμάχους τους.

Το φρόνημα μιας αγωνιούσας και αγωνιζόμενης κοινωνίας που δεν κάμπτεται με εντολές κατάθεσης στον εισαγγελέα για το πρόσφατο θέμα καταστροφής χλωριωτών σε δεξαμενές πόσιμου νερού στο Πήλιο, μετά από μήνυση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δείχνει έμπρακτα ότι το δικαίωμα στο νερό θα παραμένει ζήτημα ταξικό που θα λαμβάνει ολοένα ποιοτικότερα χαρακτηριστικά και θα οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση. Το κλίμα φόβου που τεχνηέντως καλλιεργείται δεν μας φοβίζει, αντίθετα μας εξοργίζει και μας πεισμώνει περισσότερο.

Δηλώνουμε την έμπρακτη συμπαράστασή μας σε όσους αγωνίζονται για το δικαίωμα στο νερό και κάθε κοινωνικό αγαθό», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

Πάντως η δημοτική αρχή εμφανίζεται έτοιμη να συγκρουστεί. Από το γραφείο τύπου του Δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Υπό την απειλή επεισοδίων και τραμπουκισμών, με πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά τους γνωστούς περιθωριακούς της πόλης και μια χούφτας πολιτών που κινούνται με φθηνά, ιδιοτελή κίνητρα, συνεδριάζει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να μπει επιτέλους μια τάξη και στο θέμα της άρδευσης, με την ορθολογιστική διαχείριση των νερών, στη βάση του Νόμου και της κοινής λογικής.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές, υποκινούμενες από αμφιβόλου νομιμότητας Κινήσεις, τις οποίες φυσικά δεν αναγνωρίζουμε, αφού δεν υπάρχουν, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να μας κάμψουν και να μας αποπροσανατολίσουν από το έργο μας.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν, τόσο οι «θιγόμενοι» που βλέπουν τα προκλητικά τους προνόμια να θίγονται, όσο και εκείνοι που σπεύδουν άκριτα να τους παράσχουν πολιτική κάλυψη, ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει σε όλους τους πολίτες και συνεπώς η διαχείρισή του πρέπει και θα γίνει με βάση το δημόσιο συμφέρον και μόνο.

Η ΔΕΥΑΜΒ υπό τη διοίκηση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, υπάρχει και λειτουργεί, είτε στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, είτε σε αυτόν της άρδευσης, μα αποκλειστικό γνώμονα το κοινό συμφέρον, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της.

Δυστυχώς μέσα στα τόσα φαιδρά που καθημερινά βλέπουμε στην πόλη μας, έχουμε και αυτό: Πολίτες που θέλουν να έχουν το δικαίωμα και το απαράδεκτο προνόμιο της αποκλειστικής και ανεξέλεγκτης χρήσης του νερού, για ίδιον όφελος, να κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για «ιδιωτικοποίηση» επειδή επιβάλλει νόμιμους όρους και προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλιστεί το Δημόσιο συμφέρον! Ο καθένας μπορεί να συνάγει τα συμπεράσματά του!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου