ΤΟΠΙΚΑ

Ενσταση για το καταστατικό της ΑΝΕΒΟ

ενσταση-για-το-καταστατικό-της-ανεβο-631935

Νέα ένσταση κατέθεσε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η δημοτική παράταξη Βόλου, «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης». Με την ένσταση που υπογράφουν ο επικεφαλής της παράταξης, Μαργαρίτης Πατσιαντάς και ο δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης, ζητούν την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την τροποποίηση του καταστατικού της ΑΝΕΒΟ.

Για την τροποποίηση του καταστατικού της ΑΝΕΒΟ, η οποία ενισχύθηκε με νέες αρμοδιότητες, οι μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου είχαν ασκήσει δριμεία κριτική προς τη δημοτική αρχή ότι «επιχειρεί να δημιουργήσει ένα παραμάγαζο μέσα στο Δήμο».

Μάλιστα ο κ. Πατσιαντάς είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία μπαίνει στα… χωράφια όχι μόνο του Δήμου αλλά και των ιδιωτών. Μίλησε για μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, για θεσμική εκτροπή της δημοτικής αρχής και για προσπάθεια να καταργηθεί ο έλεγχος της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.

Χθες, οι «Δρόμοι Συνεργασίας» προσέφυγαν με ένστασή τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ένσταση, στο καταστατικό της ΑΝΕΒΟ, προστίθενται κι άλλοι σκοποί, που σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, δεν περιλαμβάνονται στο αποκλειστικό αντικείμενο μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ. «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προστίθενται στο καταστατικό εμπορικοί σκοποί όπως η εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, η διαμεσολάβηση σε εκμετάλλευση ακινήτων με προμήθεια, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων του τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων γενικά, η παροχή υπηρεσιών συμβούλου επιχειρήσεων ακίνητης περιουσίας ως και κάθε συναφούς μ’ αυτήν δραστηριότητας, η μίσθωση, υπομίσθωση, αγορά μηχανημάτων αποχιονισμού, η παροχή υπηρεσιών αποχιονισμού στον Δήμο Βόλου, η οργάνωση, την διαχείριση και εκμετάλλευση εμποροπανήγυρης, η δημιουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση τουριστικών μονάδων, υπηρεσίες Χώρων στάθμευσης και εκμετάλλευση αυτών, η σύσταση υπηρεσιών εκπόνησης μελετών εναλλακτικών πηγών ενέργειας και εκμετάλλευση, όπως και άλλα που δεν εμπίπτουν στο εκ του νόμου αντικείμενο των σκοπών μιας αναπτυξιακής εταιρείας ΟΤΑ», αναφέρεται στην ένσταση και επικαλούνται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

«Μια αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ επιβάλλεται να προσπαθεί να λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου, να ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και όχι αποτελεί μοχλό αποδυνάμωσης των εκ του νόμου καθορισμένων αρμοδιοτήτων του ΟΤΑ υλοποιώντας μη σύννομα σκοπούς που δεν της ανήκουν, αλλά αντιθέτως πρέπει να σχεδιάζει προς όφελος της απασχόλησης και του περιβάλλοντος. Με την προσβαλλόμενη απόφαση είναι πρόδηλη η πρόθεση της δημοτικής πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου να μετατρέψει την «ΑΝΕΒΟ Α.Ε» σε φορέα επισκίασης και στην ουσία πλήρους αποδυνάμωσης του Δήμου και των θεσμικών οργάνων του (Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπές κλπ), εγείροντας έτσι σοβαρά θέματα έλλειψης ουσιαστικού ελέγχου», καταγγέλλουν οι «Δρόμοι Συνεργασίας» και ζητούν την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου