ΤΟΠΙΚΑ

Θέσεις στη σκακιέρα λαμβάνουν μαθητές ενόψει του μαθητικού τουρνουά στα Τρίκαλα

θέσεις-στη-σκακιέρα-λαμβάνουν-μαθητέ-632324

Θέσεις σε αντίπαλα στρατόπεδα στη… σκακιέρα, παίρνουν η Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων και η Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (ΕΣΣΚΕ), με αφορμή σχολικούς σκακιστικούς αγώνες που πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή στα Τρίκαλα. Οι αγώνες παίρνουν πανθεσσαλικό χαρακτήρα, λόγω του μικρού χρονικού περιθωρίου που δόθηκε στις κατά τόπους σκακιστικές κινήσεις για τη διοργάνωση των τουρνουά ανά νομό και έχουν προκαλέσει την αντίδραση της ΕΣΣΚΕ που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Ομοσπονδία.

Τρία μέχρι στιγμής δημοτικά σχολεία από τη Μαγνησία και συγκεκριμένα το 12ο, 13ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου και ο «Αγιος Ιωσήφ» θα συμμετέχουν στους σχολικούς σκακιστικούς αγώνες που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Μαρτίου, στο 4ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», υπό την αιγίδα της Σκακιστικής Κίνησης Τρικάλων.

Μέσα από το συγκεκριμένο τουρνουά, οι δηλώσεις συμμετοχής στο οποίο είναι έως σήμερα, θα προκριθούν οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στο πανελλήνιο τουρνουά.

Οι αγώνες στα Τρίκαλα που φέτος πήραν πανθεσσαλικό χαρακτήρα, γίνονται με την έγκριση της Ομοσπονδίας, έχουν όμως προκαλέσει την αντίδραση από την Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (ΕΣΣΚΕ), η οποία με ανοιχτή επιστολή της αναφέρει ότι δεν έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Οπως καταγγέλλει «απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των μαθητών στην τελική φάση των σχολικών αυτών αγώνων, είναι η υποχρεωτική διαμονή και η σίτιση σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 36 έως 59 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση, επιβαρύνοντας αποκλειστικά τους γονείς των μαθητών. Διαφορετικά, δεν θα τους επιτραπεί η συμμετοχή τους.

Δεν είναι τυχαίο, πως όλοι ανεξαιρέτως οι γειτονικοί νομοί της Κεντρικής Ελλάδας, δε διοργανώνουν παρόμοια σχολικά σκακιστικά πρωταθλήματα που θα «προκρίνουν» μαθητές στην τελική φάση των αγώνων.

Η Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας, δεν στηρίζει και δε συμμετέχει σε σχολικά πρωταθλήματα που είναι αντιπαιδαγωγικά (ανάμιξη μαθητών ίδιας μεν ηλικίας αλλά διαφορετικής δυναμικότητας) και σε πρωταθλήματα που έχουν σχέση με οικονομικές συνδιαλλαγές και επιχειρείται οικονομικός διαχωρισμός των μαθητών και που η συμμετοχή τους προϋποθέτει την οικονομική επιβάρυνση των γονιών τους, καθώς δεν πρόκειται για σκακιστικούς αγώνες όλων αδιακρίτως των μαθητών. Αυτό δεν μπορεί να είναι το όραμά μας για την μαθητική κοινότητα και τον αθλητισμό. Καλούμε τους παράγοντες της Σκακιστικής Κίνησης Τρικάλων που διοργανώνει τους αγώνες, με πρόσχημα την διάδοση του αθλήματος και τη χαρά των παιδιών, να αποσύρουν την απαράδεκτη προκήρυξη που έχουν εκδώσει αποδεικνύοντας ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον υγιή αθλητισμό με κέντρο αναφοράς το ίδιο το παιδί».

Τις καταγγελίες της ΕΣΣΚΕ αντικρούει όμως ο Πρόεδρος της Σκακιστικής Κίνησης Τρικάλων, Χρήστος Τοζάρος. Οπως ανέφερε μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», φέτος οι αγώνες πήραν πανθεσσαλικό χαρακτήρα, λόγω του μικρού χρονικού περιθωρίου που δόθηκε για τη διοργάνωση των τουρνουά ανά νομό. Διαψεύδει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η υποχρεωτική διαμονή και σίτιση σε ξενοδοχεία. «Οι μαθητές έρχονται αγωνίζονται και φεύγουν. Δεν υπάρχει προϋπόθεση διαμονής», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Τοζάρος, υπογραμμίζοντας ότι οι αγώνες έχουν την έγκριση της Ομοσπονδίας.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου