ΤΟΠΙΚΑ

Πρότυπο δημοτικό & νηπιαγωγείο προτείνει το Π. Θ

πρότυπο-δημοτικό-νηπιαγωγείο-προτε-638114

Θα λειτουργήσει στο Βόλο υπό την εποπτεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων

Ιδρυση και λειτουργία ενός πρότυπου – πειραματικού σχολείου και νηπιαγωγείου, που θα μπει κάτω από την ομπρέλα των Παιδαγωγικών Τμημάτων, προτείνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το σχολείο προτείνεται να λειτουργήσει στο Βόλο, όπου άλλωστε εδρεύουν τα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Η πρόταση συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2015 – 2018 που έχει καταρτίσει η Πρυτανεία του ιδρύματος και έχει ήδη στείλει στο σύνολο των μελών ΔΕΠ προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους.

Το πρότυπο πειραματικό σχολείο και νηπιαγωγείο δεν είναι η μοναδική νέα δομή που προτείνει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, της συνεργασίας και της παροχής υπηρεσιών προς την τοπική κοινωνία και οικονομία, προτείνει επιπλέον την Ιδρυση Σχολής Δια Βίου Μάθησης με την προσφορά προγραμμάτων κατάρτισης που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

«Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο και τη συμμετοχή του στις κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, διαχέοντας τη γνώση και παράγοντας ουσιαστική προστιθέμενη αξία προς όφελος του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος. Η ενεργή συμμετοχή του θα πρέπει να περιλαμβάνει την οργάνωση εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας, τη συμμετοχή σε κοινωνικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες, την παροχή εκπαιδευτικών ή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την έρευνα σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, τη Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία των Πολιτών. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν στην επόμενη περίοδο για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, θα είναι ορατές και κατανοητές εκτός των πυλών και η προστιθέμενη αξία τους προφανής από την οπτική γωνία του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος. Ικανοποιώντας αυτή την συνθήκη, το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να δομήσει ισχυρές συμμαχίες με την κοινωνία που το περιβάλλει και να αξιοποιήσει περισσότερο τις δημιουργικές της δυνάμεις για να υλοποιήσει τους στόχους του», αναφέρεται στην εισήγηση της Πρυτανείας.

Προτείνεται ακόμη η δημιουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης σε συνεργασία με τη φοιτητική λέσχη, ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και διαλέξεων του Πανεπιστημίου το οποίο θα αφορά όλες τις πόλεις και θα είναι ανοικτό προς την κοινωνία, δημιουργία στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων σταθερού μηχανισμού ενημέρωσης για το παραγόμενο ερευνητικό έργο και την επίδραση του στις επιστήμες, τις τέχνες, την κοινωνία και την οικονομία και τέλος δημιουργία «πρωτοκόλλου» χορηγιών με διαβαθμισμένες τιμητικές διακρίσεις προς τους χορηγούς ανάλογα με το ποσό και τον τύπο της χορηγίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου