ΤΟΠΙΚΑ

Μυρίζει… μπαρούτι σε Ιάσονος και Δημητριάδος

μυρίζει-μπαρούτι-σε-ιάσονος-και-δημη-646700

Αντιδράσεις καταστηματαρχών για τα ωράρια των απορριμματοφόρων και τα πρόστιμα με τα οποία απειλούνται

Μπαρούτι… μυρίζει από χθες στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος. Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου, ότι από Δευτέρα 2 Μαρτίου, υπάλληλοι της καθαριότητας επιφορτισμένοι με καθήκοντα αστυνόμευσης θα ελέγχουν την τήρηση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων «πόρτα – πόρτα» και θα έχουν τη δυνατότητα βεβαίωσης παραβάσεων και επιβολής προστίμων που ξεκινούν από 150 ευρώ και αγγίζουν τα 500 ευρώ για τους υπότροπους έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εμποροι που δραστηριοποιούνται στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος όπου ισχύει από 1η Δεκεμβρίου το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων «πόρτα – πόρτα», δηλώνουν πρόθυμοι να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα, ζητούν ωστόσο αναμόρφωση του ωραρίου των απορριμματοφόρων που σήμερα δεν τους εξυπηρετεί.

«Για την κατάρτιση του προγράμματος δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τους εμπόρους της περιοχής. Καλό είναι να εφαρμόζουμε μέτρα θα πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε και τις ανάγκες των καταστηματαρχών», διαμαρτυρήθηκε έμπορος.

Οπως επισημαίνουν ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, τα ωράρια των απορριμματοφόρων δεν εξυπηρετούν. Για παράδειγμα από το σημείο Ιάσονος και Ογλ, το απορριμματοφόρο περνά στις 3:30 το μεσημέρι. Το αμέσως προηγούμενο δρομολόγιο είναι στις 11:30 το πρωί. «Τα μαγαζιά όμως κλείνουν στις 2 το μεσημέρι. Τι θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Να περιμένουμε μιάμιση ώρα με τις σακούλες με τα σκουπίδια στο χέρι για να περάσει το απορριμματοφόρο;», διερωτούνται έμποροι που διαμαρτύρονται ότι το νέο σύστημα δεν εξυπηρετεί.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα τις ημέρες που το απόγευμα είναι κλειστή η αγορά, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. «Να αφήνουμε τα σκουπίδια μέσα στο μαγαζί μέχρι την επόμενη ημέρα που θα ανοίξουμε να έρθει το απορριμματοφόρο;», συνεχίζουν. Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και με τα απογευματινά δρομολόγια. Ενα απορριμματοφόρο περνά στις 8 περίπου το βράδυ και το επόμενο στις 10. Τα μαγαζιά όμως κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Ακόμη και για την ανακύκλωση, οι έμποροι διαμαρτύρονται ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν αποθήκες μέσα στα μαγαζιά τους για να συγκεντρώνουν τα χαρτόκουτα μέχρι να περάσουν τα αυτοκίνητα της ανακύκλωσης.

Διαμαρτυρίες υπάρχουν και από μόνιμους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή. «Πρέπει να είμαστε με το ρολόι στο χέρι για να προλάβουμε να κατεβάσουμε τα σκουπίδια», λένε.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή της δημοτικής αστυνομίας έστω και με διαφορετική μορφή, θα γίνει από τη Δευτέρα 2 Μαρτίου. Υπάλληλοι της διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου Βόλου, που έχουν επιφορτιστεί και την αστυνόμευση θα προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των κανόνων αποκομιδής απορριμμάτων.

Σε πρώτη φάση έμφαση θα δοθεί στο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων «πόρτα – πόρτα» που εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου, στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος. Οι κάδοι απορριμμάτων απομακρύνθηκαν και πλέον η αποκομιδή γίνεται από απορριμματοφόρα που εκτελούν συνεχή δρομολόγια στο κέντρο. Το μέτρο που συνδυάστηκε με τις κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο του Βόλου προς το παρόν δεν έχει πετύχει. Κάτοικοι και καταστηματάρχες αφήνουν τις σακούλες με τα σκουπίδια τους εκεί που μέχρι και πρότινος υπήρχαν κάδοι απορριμμάτων.

Οι υπάλληλοι θα απευθύνουν συστάσεις στους παραβάτες, ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται από τον Κανονισμό Καθαριότητας, η επιβολή προστίμου ύψους 150 ευρώ και στους υπότροπους πρόστιμο 500 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου