ΤΟΠΙΚΑ

Ανοχύρωτος ο Βόλος στην κλιματική αλλαγή

ανοχύρωτος-ο-βόλος-στην-κλιματική-αλλ-648273

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερης και μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας

Συχνότερα, μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας θα είναι τα επόμενα χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρόγευση της κλιματικής αλλαγής που δηλώνει… παρούσα πήρε ο Βόλος παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και σφοδρή χιονόπτωση παρέλυσε την πόλη. Κι όμως ο Βόλος όπως άλλωστε και το σύνολο των ελληνικών πόλεων είναι ανοχύρωτος για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στο περιθώριο της έναρξης του διεθνούς συνεδρίου που φιλοξενείται από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις στο Πεδίο του Αρεως.

Το συνέδριο με συμμετοχές από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ακόμη και από την Αφρική, επικεντρώνει στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και στις κλιματικές αλλαγές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν στο δομημένο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κων. Λαλένη, στο Βόλο, οι τελευταίες εξάρσεις του καιρού υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον κάποιο φαινόμενο του… μέλλοντος. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα.

«Ο Βόλος θα πρέπει να προετοιμαστεί για συχνότερα, μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Λαλένης, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει και τα επόμενα χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγάλες εξάρσεις.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε την πόλη, παραμονή των Χριστουγέννων. «Δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για τις συχνές και ακραίες μεταβολές του καιρού. Η πόλη είναι ανοχύρωτη κάτι που αποτελεί κανόνα για το σύνολο των ελληνικών πόλεων», επεσήμανε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολεοδομικού σχεδιασμού προκειμένου σε ακραία καιρικά φαινόμενα να μην διακόπτονται βασικές λειτουργίες της πόλης και των κατοίκων της.

Σύμφωνα με τον κ. Λαλένη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου, θα πρέπει να εμπλουτιστεί με προβλέψεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από την ισχύουσα πλέον Νομοθεσία. «Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να εφαρμοστούν οι προβλέψεις», τόνισε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου