ΤΟΠΙΚΑ

«Διαζύγιο» στο λιμάνι του Βόλου μεταξύ εμπορικών και επιβατικών δραστηριοτήτων

διαζύγιο-στο-λιμάνι-του-βόλου-μεταξ-649177

Διαχωρισμό των λειτουργιών του λιμανιού προτείνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πολλές και «ξένες» μεταξύ τους χρήσεις «μπερδεύονται» στην παράκτια ζώνη του Βόλου. Ο διαχωρισμός των λειτουργιών του λιμανιού της πόλης κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να εξαλειφθούν τα προβλήματα που μέχρι σήμερα σημειώνονται από την αταίριαστη συνύπαρξη της τουριστικής και εμπορικής του ταυτότητας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δείχνει ουσιαστικά το δρόμο του οριστικού… διαζυγίου μεταξύ επιβατικής και εμπορικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Βόλου. Συμμετέχει σε πρόγραμμα για τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών στο οποίο επίσης δραστηριοποιούνται πανεπιστήμια και φορείς από τη Μάλτα, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που φιλοξενείται από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις στο Πεδίο του Αρεως, επικεντρώνοντας στη νομοθεσία που διέπει τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και στην περιβαλλοντική νομοθεσία στο αστικό περιβάλλον.

Οπως σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κων. Λαλένης, η παράκτια ζώνη του Βόλου, συμπεριλαμβάνει πολλές και αταίριαστες μεταξύ τους χρήσεις. Από την Αγριά έως την ΑΓΕΤ, μέχρι την παραλία του Βόλου και το λιμάνι επιβατικό και εμπορικό, καταγράφονται πολλές διαφορετικές δραστηριότητες. Εστίαση, βιομηχανική δραστηριότητα, αναψυχή και χαλάρωση, τουρισμός και εμπορική δραστηριότητα συνυπάρχουν στην ίδια ζώνη.

«Οι χρήσεις θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες μεταξύ τους και να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα», σημείωσε ο κ. Λαλένης.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της «συγκατοίκησης» στην ίδια ζώνη της εμπορικής και επιβατικής δραστηριότητας του λιμανιού. «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν ταιριάζουν αισθητικά μεταξύ τους οι δύο δραστηριότητες. Δημιουργούνται και προβλήματα στην ίδια την πόλη αλλά και στους τουρίστες από την εμπορική δραστηριότητα όταν αυτή τέμνει το Βόλο. Θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός του εμπορικού και του τουριστικού λιμανιού. Κι αυτό όχι μόνο για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη αλλά κυρίως για τους ίδιους τους κατοίκους», επεσήμανε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου