ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για τα αδέσποτα

πράσινο-φως-για-τα-αδέσποτα-649208

Θα διατεθεί ποσό 49.200 ευρώ για 12μηνο πρόγραμμα περισυλλογής, φιλοξενίας και φροντίδας

Ποσό ύψους 49.200 ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος Βόλου για την περισυλλογή, φιλοξενία και φροντίδα των αδέσποτων των δημοτικών ενοτήτων. Τα αδέσποτα θα φιλοξενούνται στο δημοτικό καταφύγιο στο Μαραθά.

Το πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 12 μηνών και θα καλυφθεί οικονομικά από τον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου.

Οι όροι του διαγωνισμού αλλά και η διάθεση των πιστώσεων εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Τη θέση τους από την πολιτική του Δήμου Βόλου στον τομέα της περισυλλογής των αδεσπότων διαχώρισαν τόσο η παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας» όσο και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Θεωρούμε ότι η όλη διαδικασία είναι μη σύννομη και ανορθόδοξη», επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς ψηφίζοντας αρνητικά την εισήγηση.

Αρνητική ψήφο έδωσε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, υπογραμμίζοντας ότι τέτοια προγράμματα δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα των αδεσπότων, αντιθέτως διαιωνίζουν την κατάσταση.

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αν. Μπατζιάκας, ζήτησε από τον κ. Νάνο που ψήφισε αρνητικά να αντιπροτείνει λύσεις. «Να πάρετε υπαλλήλους», αντιπαρέβαλλε ο κ. Νάνος. «Πώς να προσλάβουμε προσωπικό όταν δεν επιτρέπεται;», ανέφερε ο κ. Μπατζιάκας. «Όπως αρπάζετε από το σβέρκο υπαλλήλους και τους αναθέτετε καθήκοντα», αποκρίθηκε ο κ. Νάνος.

Στα δικαστήρια Δήμος- Ξενία

Στο μεταξύ, τις οικονομικές διαφορές τους στις δικαστικές αίθουσες αποφάσισαν να επιλύσουν Δήμος Βόλου και Domotel Xenia Βόλου.

Όπως έγινε γνωστό χθες, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, το Ξενία οφείλει στα δημοτικά ταμεία, μισθώματα ήδη από το 2011. Συνολικά το ποσό της οφειλής ανέρχεται στο ποσό του 1,250 εκ. ευρώ, το οποίο μαζί με τις προαυξήσεις ύψους 700.000 ευρώ περίπου, αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ σχεδόν.

Ο επιχειρηματίας έχει ήδη προσφύγει στο Πρωτοδικείο, διεκδικώντας μείωση του μισθώματος. Μάλιστα, με απόφαση του δικαστηρίου δικαιώθηκε σε πρώτη φάση ο επιχειρηματίας. Το μίσθωμα από τις 420.000 ευρώ μειώθηκε στις 315.000 ευρώ ετησίως, ωστόσο τόσο ο ίδιος ο εκμεταλλευτής όσο και ο Δήμος Βόλου, προχώρησαν σε έφεση.

Από την Οικονομική Υπηρεσία προτάθηκε η ρύθμιση των οφειλών έως και τον Οκτώβριο του 2014 σε 100 δόσεις, περίπου 20.000 ευρώ μηνιαίως παράλληλα με την καταβολή των μισθωμάτων που τρέχουν. Μάλιστα ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας, Στ. Νιτσάκος, μίλησε για την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στην εταιρεία προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές της. Σε περίπτωση που δεν φανεί συνεπής, ο Δήμος, όπως σημείωσε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Η επιτροπή αποφάσισε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή της. Ο επιχειρηματίας και ο δικηγόρος του ζήτησαν αναβολή του θέματος προκειμένου να προσδιοριστεί το κεφάλαιο το οποίο θα υπαχθεί στη ρύθμιση, αίτημα που έγινε δεκτό από την πλειοψηφία όχι όμως και από την αντιπολίτευση που ψήφισε λευκό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου