ΤΟΠΙΚΑ

Ενώνουν δυνάμεις ενάντια στη φτώχεια 15 φορείς της Μαγνησίας

ενώνουν-δυνάμεις-ενάντια-στη-φτώχεια-15-651729

Leader ο Δήμος Βόλου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μείωσης της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Τα χέρια έδωσαν χθες 15 φορείς της Μαγνησίας δημιουργώντας μια… γροθιά ενάντια στη φτώχεια που απειλεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με leader το Δήμο Βόλου, ξεκίνησε από χθες η υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής στο πλαίσιο του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) συνολικού προϋπολογισμού 330.555.921 ευρώ για την περίοδο έως το 2020.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δήμος Βόλου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, Δήμοι Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τριτέκνων Αλμυρού, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Μαγνησίας και η ΑΜΚΕ «Εν Δράσει», υπέγραψαν την κοινωνική σύμπραξη.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 450.000 έως το 2020 και η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, μέσω της μείωσης του αριθμού των παιδιών και νέων που απειλούνται από τη φτώχεια κατά 100.000 έως το 2020.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διανέμονται τρόφιμα, μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη, αλλά και είδη ρουχισμού, καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη και βιβλία, παιχνίδια και βρεφικός εξοπλισμός.

Επίσης ενεργοποιούνται και συνοδευτικά μέτρα όπως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής ένταξης, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών, κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες απασχόλησης παιδιών, εκδρομές και παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις.

«Ο Δήμος Βόλου θα σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής του συμφώνου, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι δύσκολος, όμως οι φορείς του νομού ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν τα χειρότερα και ταυτόχρονα να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση.

«Ξεκινά μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, ένα ρούχο, μία στέγη», είπε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος.

Οι υπόλοιποι Δήμαρχοι ανακάλεσαν στιγμές πριν από 65 χρόνια, όταν αντίστοιχα προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας εξελίσσονταν μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. «Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει ανάσα στο πρόβλημα που υπάρχει», είπε ο Δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, μίλησε για ένα πρόγραμμα – «γροθιά» για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.

«Η συνεργασία είναι το μεγάλο στοίχημα», επεσήμανε ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης, ενώ ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Χρ. Βασιλούδης, έκανε λόγο για ένα «θεόσταλτο πρόγραμμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου