ΤΟΠΙΚΑ

«Πόρτα» στα σκουπίδια της Τρίπολης έριξε ο Βόλος

πόρτα-στα-σκουπίδια-της-τρίπολης-έρ-657516

«Πόρτα» σε 3.000 τόνους σκουπιδιών από την Τρίπολη, έριξε ο Βόλος. Αίτημα του Δήμου Τρίπολης απορρίφθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας, που συγκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Υπηρεσιακό έγγραφο που έφθασε μέσω φαξ από το Δήμαρχο Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή, απηύθυνε στο Δήμο Βόλου και κατ’ επέκταση στο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας αίτημα για την εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του Βόλου.

Ο Δήμος Τρίπολης ζητούσε άδεια για την εναπόθεση εφάπαξ 3.000 τόνων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Βόλου, προκειμένου να ανακουφιστεί έστω και προσωρινά το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα απορρίμματά του.

Όπως περιέγραφε ο κ. Παυλής, εδώ και 1,5 μήνα ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων γιατί δεν έχει πού να τα πάει. Η πόλη «πνίγεται» στην κυριολεξία κάτω από τόνους σκουπιδιών που ξεχειλίζουν έξω από τους κάδους σε κάθε γωνιά της πόλης.

Η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν διαθέτει ΧΥΤΑ, παρά μόνο ΧΑΔΑ. Μέχρι πρότινος τα σκουπίδια του υποδεχόταν ο ΧΥΤΑ Φυλής, ωστόσο μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων που βγήκαν στους δρόμους, τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων διακόπηκαν.

Εκτοτε η Τρίπολη έχει… θαφτεί κάτω από τόνους σκουπιδιών. Σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, αποφάσισε να… χτυπήσει την πόρτα των ΧΥΤΑ άλλων νομών.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παυλής, ο Δήμος προγραμματίζει τη δημιουργία ΧΥΤΑ σε έκταση 65 στρεμμάτων, το έργο όμως μόλις ξεκινά και θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει.

Το αίτημα στο Δήμο Βόλου για υποδοχή 3.000 τόνων σκουπιδιών έφθασε μέσω φαξ στο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας.

Αμεσα ο Πρόεδρος, Κώστας Γανωτής, συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα. Αφενός το ίδιο το Καταστατικό που δεν επιτρέπει την υποδοχή σκουπιδιών από άλλους νομούς, αφετέρου ερωτηματικά για την ποιότητα των σκουπιδιών, ανάγκασαν το ΣΥΔΙΣΑ να κλείσει την πόρτα του ΧΥΤΑ Βόλου προς την Τρίπολη.

Με 10 μέλη να ψηφίζουν όχι, 3 να ψηφίζουν λευκό και μία απουσία, ο ΣΥΔΙΣΑ απέρριψε το αίτημα του Δήμου Τρίπολης.

Αλλωστε και ο ΧΥΤΑ Βόλου, φαίνεται να βρίσκεται στα όριά του και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η επέκτασή του με εργολαβία 700.000

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου