ΤΟΠΙΚΑ

Το ένα δέκατο των οφειλών θα εισπράξει ο δήμος Βόλου

το-ένα-δέκατο-των-οφειλών-θα-εισπράξει-660797

Από τα 18 εκ. που του οφείλονται θα πάρει μόλις 1,8 εκ. ευρώ

Μικρό… καλάθι κρατά ο Δήμος Βόλου για την είσπραξη των 18 εκ. ευρώ που οφείλονται στα δημοτικά ταμεία. Μελέτη που έκανε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, προβλέπει ότι από το σύνολο των οφειλών δεν θα εισπράξει παρά μόλις 1,8 εκ. ευρώ συνολικά! Αυτό σημαίνει ότι με τη σειρά του ο Δήμος για να αποπληρώσει τα χρέη του, ύψους 40 εκ. ευρώ, θα πρέπει να προχωρήσει σε εξοικονόμηση πόρων από αλλού…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Πέγιο, στα δημοτικά ταμεία οφείλονται συνολικά 18 εκ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές δημοτών και επαγγελματιών προς το Δήμο που εκκρεμούν ήδη από το 1995 και δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί.

Φαίνεται όμως ότι ούτε πρόκειται να εισπραχθούν. Μελέτη της Οικονομικής Υπηρεσίας, υποστηρίζει ότι στα δημοτικά ταμεία από το σύνολο των οφειλών ύψους 18 εκ. ευρώ δεν πρόκειται να αποπληρωθεί παρά μόνο το 1,8 εκ. ευρώ, ίσο δηλαδή με το 10% του συνολικού ποσού που έπρεπε να εισρεύσει στο ταμείο.

Οπως εξηγεί ο κ. Πέγιος, πριν από το 2011 δεν υπήρχε Νόμος που να προβλέπει τη βεβαίωση των οφειλών στην Εφορία όταν δεν εισπράττονταν από το Δήμο. Ετσι πολλά χρέη έμειναν στα χαρτιά… Με την παρέλευση της 20ετίας ή 5ετίας, ανάλογα με το είδος της οφειλής, παραγράφονται αυτόματα. Υπάρχουν δε και αρκετές περιπτώσεις οφειλετών που κινούνται δικαστικά και πολλές φορές δικαιώνονται.

Ηδη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος έσβησε από τα… τεφτέρια του ποσό άνω των 500.000 ευρώ, που είχε εγγραφεί στα έσοδα από λάθος. «Γίνονται και υπηρεσιακά λάθη», παρατήρησε ο κ. Πέγιος.

Πάντως, ο περιορισμός των εσόδων που προϋπολόγιζε ο Δήμος από χρέη, δεν θα είναι… αναίμακτος. Σημαίνει ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει αλλού έσοδα για να καλύψει με τη σειρά του τις οικονομικές του υποχρεώσεις του, που ανέρχονται σε περίπου 40 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκ. ευρώ αφορούν σε πληρωμή απαλλοτριώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου