ΤΟΠΙΚΑ

«Καρκίνος από την πίσω πόρτα»

καρκίνος-από-την-πίσω-πόρτα-661497

Το Δήμο Βόλου κατήγγειλαν οι «Δρόμοι Συνεργασίας» για τον τρόπο που προωθείται η διαχείριση των απορριμμάτων

Για απόπειρα εισαγωγής καρκίνου στο Βόλο από την πίσω πόρτα, κατηγορήθηκε η δημοτική αρχή στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» για το μείζον ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κανελλής, αναφέρθηκε στην «κατεύθυνση που έδωσε ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος ο οποίος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο εμφανίστηκε ανοιχτός στη δυνατότητα παραγωγής RDF από σκουπίδια προκειμένου στη συνέχεια να οδηγείται για καύσιμη ύλη στην ΑΓΕΤ». «Δεν έχει σημασία αν τα σκουπίδια θα καίγονται δίπλα από το ΧΥΤΑ ή στην ΑΓΕΤ. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο επιβλαβές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και στο πλαίσιο αυτό απορρίπτουμε κάθε τέτοια σκέψη».

«Η μορφή που θέλει να δώσει ο Δήμος Βόλου στο εργοστάσιο, ουσιαστικά βάζει τον καρκίνο από την πίσω πόρτα στην πόλη. Τοξινώνει τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τα δάνεια της Αγγλίας για να αρρωστήσουν από καρκίνο», επεσήμανε από την πλευρά του το μέλος της πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, Βαγγέλης Στογιάννης. Οπως είπε το πρόβλημα έγκειται στη συλλογή σύμμεικτου απορρίμματος, το οποίο σύμφωνα με την κοινή πρακτική, δεν είναι μόνο αστικό αλλά περιέχει και βιομηχανικά απόβλητα. Αυτό συμπιέζεται στους σταθμούς μεταφόρτωσης και οδηγείται στο εργοστάσιο επεξεργασίας. Το τελικό όμως προϊόν όπως εξήγησε ο ίδιος, θα είναι επιμολυσμένο με τοξικά απόβλητα. «Αυτό το προϊόν δεν μπορείς να το κάνεις τίποτα. Δεν υπάρχει… ολίγον έγκυος. Ή το προϊόν είναι τοξικό ή δεν είναι. Και το συγκεκριμένο θα είναι τοξικό για τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και την ατμόσφαιρα, αν καεί έστω και με τη μορφή πέλλετ», εξήγησε ο κ. Στογιάννης.

Μάλιστα, ο κ. Κανελλής, κάλεσε τους δημότες σε αγωνιστική ετοιμότητα. «Η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε μιλήσει καθαρά για το θέμα των απορριμμάτων προεκλογικά. Συχνά ακούμε από το Δήμαρχο Βόλου, Αχ. Μπέο, ότι η δημοτική αρχή θα κριθεί στο τέλος της πενταετίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Μετά την πενταετία μπορεί να έχει δρομολογηθεί μία διαχείριση που θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πολίτες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταστραφεί το περιβάλλον και η υγεία και να ξοδευτούν εκατομμύρια σε λάθος κατεύθυνση. Επιδιώκουμε να μάθει η τοπική κοινωνία τι γίνεται και χρειάζεται -στο βαθμό που ο κ. Μπέος επιμείνει στην κατεύθυνση που έχει δώσει- να αντισταθεί ο κόσμος με μαζικό και κινηματικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Πολλές μικρές μονάδες

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση των Δρόμων Συνεργασίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων η οποία συνίσταται στους εξής άξονες: ανακύκλωση και διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και δημιουργία, περισσότερων της μιας μονάδων αερόβιας χώνευσης (κομποσοποίησης).

Μάλιστα το μέλος της πρωτοβουλίας, Τάσος Κεφαλάς, υποστήριξε ότι η συγκεντρωτική διαχείριση της επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων δεν αποτελεί σωστή διαχείριση. «Χρειάζεται ήπια διαχείριση, πρόληψη, μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και διαλογή στην πηγή. Αυτή θα είναι η πιο ασφαλής περιβαλλοντική και οικονομική λύση, που όμως προϋποθέτει τη συμμετοχή των πολιτών», είπε ο κ. Κεφαλάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου