ΤΟΠΙΚΑ

Ραδίκια, λουκουμάδες & πεπόνια βγήκαν στο δημοτικό συμβούλιο

ραδίκια-λουκουμάδες-πεπόνια-βγήκαν-662385

Με ραδίκια, λουκουμάδες, καραμέλες και πεπόνια που βγήκαν φρέσκα- φρέσκα στα έδρανα, στρώθηκε το τραπέζι της αντιπαράθεσης στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Το κυρίως μενού περιλάμβανε την τροποποίηση του καταστατικού της ΑΝΕΒΟ, για το οποίο ο Δήμος Βόλου έχει ήδη εξασφαλίσει –σύμφωνα με το Δήμαρχο, Αχ. Μπέου- την έγκριση του αρμοδίου Υπουργείου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή ότι επιχειρεί μέσα της γιγάντωσης της λίστας των αρμοδιοτήτων της ΑΝΕΒΟ να δημιουργήσει ένα «παραμάγαζο» που θα αποδυναμώσει τον ίδιο το Δήμο, θα ενισχύει την αδιαφάνεια και θα αφαιρεί τον έλεγχο της δημοτικής αρχής από τις μειοψηφίες. «Δεν εκχωρείται το παραμικρό στην ΑΝΕΒΟ αν πρώτα δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου», υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ο κ. Μπέος, κάνοντας λόγο για… ιστορίες για αγρίους από πολιτικούς με «IQ… ραδικού».

Σύμφωνα με την εισήγηση, η ΑΝΕΒΟ ενισχύεται με αρμοδιότητες, με στόχο να καταστεί βιώσιμη και αυτόνομη. Αυτή τη στιγμή η ΑΝΕΒΟ συνιστά «βαρίδι» για το Δήμο, αφού βάσει έκθεσης της Οικονομικής Υπηρεσίας που παρουσίασε ο κ. Μπέος, βάζει «μέσα» τα δημοτικά ταμεία κατά 150.000 έως 200.000 ευρώ.

Η διεύρυνση ωστόσο των αρμοδιοτήτων και του ρόλου της ΑΝΕΒΟ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τις μειοψηφίες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στον απόηχο της ένστασης που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, υποστήριξε ότι η εταιρεία μπαίνει στα… χωράφια όχι μόνο του Δήμου αλλά και των ιδιωτών. Μίλησε για μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, για θεσμική εκτροπή της δημοτικής αρχής και για προσπάθεια να καταργηθεί ο έλεγχος της αντιπολίτευσης. «Με κινήσεις στα κρυφά, έχετε ήδη κλείσει δουλειές και συνεργασίες. Χαμηλώνετε τον πήχη των προσδοκιών για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα», κατήγγειλε ο κ. Πατσιαντάς.

Από την πλευρά του το μέλος της «Επιλογής Ευθύνης», Νίκος Στόικος, υπογράμμισε ότι μέσω της εκχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στην ΑΝΕΒΟ, η εταιρεία μπαίνει στο σκληρό πυρήνα των βασικών αρμοδιοτήτων του Δήμου. «Επεκτείνεστε σε δραστηριότητες αντισυμβατικές. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα μαγαζί μέσα στο μαγαζί. Χώρια που ό,τι δεν θα αποφασίζεται από το δημοτικό συμβούλιο θα καλύπτεται από πέπλο αδιαφάνειας. Δεν είναι τυχαίο ότι αναπτυξιακές σε Δήμους έκλεισαν γιατί είχαν καταστεί παραμάγαζα και εστίες διαφθοράς», ανέφερε.

Τις σοβαρές επιφυλάξεις του εξέφρασε και ο επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός, ο οποίος ζήτησε να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες του Δήμου.

«Θέλετε να μετατρέψετε το Δήμο σε ανώνυμη εταιρεία που δεν θα υπόκειται σε κανένα έλεγχο, θα λειτουργεί με αδιαφάνεια για την κάλυψη ημετέρων», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Απ. Νάνος.

«Αλλάζοντας το καταστατικό, υποβαθμίζεται το δημοτικό συμβούλιο, ελαχιστοποιείται ο έλεγχος της αντιπολίτευσης και χάνεται μεγάλο μέρος της διαφάνειας», είπε εξάλλου, ο κ. Θεολ. Διαμαντένιας.

Για… κωλοτούμπα της δημοτικής αρχής που στην αρχή είχε δηλώσει ότι θα καταργήσει την ΑΝΕΒΟ, μίλησε ο κ. Κ. Γαργάλας και υπογράμμισε ότι με τη βίαιη αποδυνάμωση του δημοτικού συμβουλίου και την αφαίρεση του ελέγχου από τις μειοψηφίες, ο Δήμος καθίσταται εχθρικός όχι μόνο απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και απέναντι στους πολίτες τους οποίους πλέον θα ανταγωνίζεται.

Για κέντρο εξουσίας μέσα στον ίδιο το Δήμο, έκανε εξάλλου λόγο και ο δημοτικός σύμβουλος, Ιάσονας Αποστολάκης.

«Αου, αου, λουκουμάδες» ….και ραδίκια

Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την τροποποίηση του καταστατικού της ΑΝΕΒΟ, αντέκρουσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. «Ψηφίζοντας σήμερα το καταστατικό δεν σημαίνει ότι εκχωρούνται αρμοδιότητες στην ΑΝΕΒΟ. Προβλέπονται στο καταστατικό, προκειμένου αν χρειαστεί να της αναθέσουμε συγκεκριμένο έργο, να μπορεί καταστατικά να το αναλάβει. Δυόμιση ώρες μιλάτε και δεν ξέρετε τι λέτε. Σταματείστε γιατί εκτίθεστε. Καμία αρμοδιότητα δεν θα περιέλθει στην ΑΝΕΒΟ αν πρώτα δεν την εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο. Αλλά τι να σας πει κανείς; IQ… ραδικού. Ντροπή. Κάνετε ομιλίες και ενστάσεις για το Θεαθήναι. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να καταστεί η εταιρεία βιώσιμη. Αν δεν το πετύχουμε θα την κλείσουμε. Εμείς δεν έχουμε πύτε υποχρεώσεις απέναντι σε πολιτικούς προϊσταμένους ούτε είμαστε κομματικά αγκυλωμένοι. Όλα όσα είπατε είναι άου, άου λουκουμάδες».

Χαρταετοί

Ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ, Ανδρέας Ζέρβας, παρουσίασε τα άρθρα, τους νόμους και τις διατάξεις, βάσει των οποίων καμία ενέργεια της διοίκησης της εταιρείας δεν ήταν μη σύννομη και υποστήριξε ότι η ένσταση των Δρόμων Συνεργασίας θα καταπέσει. Απέδωσε δε, τη στάση της παράταξης σε παραπληροφόρηση. «Αλλά τι να κάνει ο άνθρωπος που σας εκπροσωπεί; Αεοπλάνα πετούσε ο άνθρωπος. Ο κ. Πατσιαντάς πετάει χαρταετό… Αντε, καλή Καθαρά Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Πεπόνια στα έδρανα

Στη συνεδρίαση βγήκαν και πεπόνια. Ενα πεπόνι πρόσφερε ο δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Γαλάτης, στον κ. Πατσιαντά υποστηρίζοντας ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν θα γίνουν πολιτικά πεπόνια». «Εμείς και ραδίκια θα καλλιεργήσουμε και πεπόνια για να δημιουργήσουμε έστω και μια θέση εργασίας παραπάνω. Αλλά πολιτικά πεπόνια σαν κι εσάς δεν θα γίνουμε ποτέ», είπε.

Αναφερόμενος στην ΑΝΕΒΟ, μίλησε για ένα διαμάντι που έγινε κάρβουνο. «Μούγκα κύριε Στόικε. Εκπροσωπείτε την πιο αποτυχημένη δημοτική αρχή. Βάλατε μέσα την ΑΝΕΒΟ, 500.000 ευρώ. Θα πω στις τεχνικές υπηρεσίες να φέρουν φτυάρια για να ανοίξετε λαγούμια να μπείτε μέσα να κρυφτείτε», συνέχισε.

Συμπλήρωσαν… στοίχημα

Αιχμηρές ήταν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Μαργ. Πατσιαντά και Αχιλλέα Μπέο, με φόντο το βούλευμα που αναμένεται να εκδοθεί για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο.

«Αποκάλυψη» του κ. Γαλάτη ότι ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας παίζει στοίχημα, προκάλεσε την εξής στιχομυθία:

Αχ. Μπέος: Ο κ. Πατσιαντάς από τη χασούρα, έχει ζαλιστεί και δεν ξέρει τι λέει. Δεν το ξερα ότι παίζεις στοίχημα. Ελα να σου δώσω ένα σιγουράκι… Πηγαίνετε στην ασφάλεια και κάντε καταγγελία. Για εκεί είστε καλοί. Γράψατε ιστορία. Είστε οι μοναδικοί αριστεροί που πήγατε να καταγγείλετε στην αστυνομία ανώνυμα.Τρίζουν τα κόκκαλα των αριστερών. Βλέποντας εσάς λένε: Παναγία βοήθα. Γι’ αυτό και δεν ξέρουμε αν θα είστε αύριο εδώ.

Μ. Πατσιαντάς: Για άλλους δεν είμαστε σίγουροι ότι θα είναι εδώ. Κρίθηκες αμετάκλητα. Αποκλείστηκες ισόβια από αυτό που σου αρέσει να κάνεις. Από το 2011 δεν μπορείς να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο.

Μπέος: Ντροπή σου. Δεν κρίθηκα ακόμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Πατσιαντάς: Ντροπή σου εσένα. Είσαι όνειδος για την πόλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου