ΤΟΠΙΚΑ

15χρονες με σεξουαλικά νοσήματα ~ Αύξηση των κρουσμάτων στο Νοσοκομείο

15χρονες-με-σεξουαλικά-νοσήματα-αύξηση-663650

Ενεργή σεξουαλική ζωή από τα 13 χρόνια για τα αγόρια και από τα 15 για τα κορίτσια

Αύξηση των περιστατικών εφήβων μαθητριών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, χτυπά καμπανάκι στην εκπαιδευτική κοινότητα, που βλέπει το μέσο όρο της ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής ζωής των εφήβων να κατεβαίνει κάτω από τα 15 έτη!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται αύξηση των περιστατικών 15χρονων κοριτσιών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. «Αυτό μαρτυρά ενεργή σεξουαλική ζωή», λένε καλά ενημερωμένες πηγές που έχουν φροντίσει να χτυπήσουν… καμπανάκι στα σχολεία.

Αλλωστε πανελλήνια στατιστικά στοιχεία κάνουν λόγο για 300.000 αμβλώσεις ετησίως, εκ των οποίων σημαντικό είναι το ποσοστό των κοριτσιών στην ηλικία των 16 – 17 ετών που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τη θεολόγο του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Κατερίνα Κολοκοτρώνη, ο μέσος όρος ηλικίας των μαθητών που ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή έχει κατέβει. Τα κορίτσια γίνονται γυναίκες σε ηλικία μόλις 15 – 16 ετών, ενώ τα αγόρια πειραματίζονται με τον έρωτα σε ακόμη μικρότερες ηλικίες, από 13 – 14 ετών.

«Τα προβλήματα είναι πολλά στα σχολεία και ξεκινούν ήδη από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Τα παιδιά ρωτούν για τις σεξουαλικές σχέσεις, πώς χρησιμοποιείται το προφυλακτικό, πότε πρέπει να ξεκινά η σεξουαλική ζωή», ανέφερε η κ. Κολοκοτρώνη, η οποία παραδέχθηκε ότι πολλές φορές έχει γίνει αποδέκτης εξομολογήσεων πολύ προσωπικών ιστοριών μαθητών και μαθητριών.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ενεργών σεξουαλικώς μαθητών σε συνδυασμό με την άγνοια γύρω από τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το σεξ, συνιστούν ένα επικίνδυνο… κοκτέιλ για τους εφήβους.

«Η άγνοια καθίσταται επικίνδυνη», παραδέχεται η κ. Κολοκοτρώνη, η οποία υποστήριξε ότι το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα πρέπει να μπει στο σχολείο.

Χθες το πρωί, στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, έγινε ενημέρωση του συνόλου των μαθητών γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Προσκεκλημένη ήταν η κοινωνική λειτουργός του Νοσοκομείου, Αργυρούλα Τζανέτου η οποία ενημέρωσε τους μαθητές πάνω σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Την εκδήλωση οι μαθητές έκριναν απόλυτα σκόπιμη.

«Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι μαθητές για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το σχολείο είναι το πρώτο που θα πρέπει να μας ενημερώνει πάνω σε τέτοια ζητήματα. Επίσης πιστεύω ότι θα έπρεπε να διδάσκεται το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ώστε να έχουμε από την αρχή της σεξουαλικής μας ζωής, γνώσεις για το τι πρέπει να προσέχουμε», ανέφερε η μαθήτρια της β’ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Μαρία Μακροπούλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου