ΤΟΠΙΚΑ

Κατάργηση των σταθμών διοδίων

κατάργηση-των-σταθμών-διοδίων-671118

Στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου έγινε χθες το πρώτο βήμα για την προσπάθεια κατάργηση των διοδίων

Κατάργηση του σταθμού των διοδίων για να σταματήσει να πληρώνει η Θεσσαλία φόρο αίματος στην άσφαλτο, ετοιμάζονται να ζητήσουν με μια «φωνή» οι φορείς της περιοχής. Το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην παλιά εθνική οδό Βόλου –Λάρισας, όπου τρία νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους το περασμένο καλοκαίρι, «στοιχειώνει» τη Θεσσαλία, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που θρηνεί την απώλεια αθώων ανθρώπων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, αναλαμβάνεται πανθεσσαλική πρωτοβουλία για την κατάργηση των σταθμών διοδίων. Η αλλαγή της σκυτάλης στην Κυβέρνηση δημιουργεί μάλιστα προσδοκίες για θετική έκβαση του αγώνα.

Σήμερα το κόστος των διοδίων συνιστά οικονομική αιμορραγία για όσους θέλουν να ταξιδέψουν εκτός πόλης. Μόνο στη Θεσσαλία, λειτουργούν τέσσερις σταθμοί διοδίων: Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου και Πυργετού. Όσο για το κόστος: η διέλευση ενός ΙΧΕ αυτοκινήτου κοστίζει 3,50ευρώ, 4 ευρώ, 1,40 ευρώ και 2 ευρώ αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για τη διαδρομή Βόλου –Λάρισας μέσω της νέας εθνικής οδού, το κόστος μετ’ επιστροφής για ένα επιβατικό αυτοκίνητο είναι 8 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι με τη λειτουργία των σταθμών διοδίων και την αύξηση της τιμής του αντιτίμου, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την παλιά ΕΟ. Ανάμεσά τους και επαγγελματίες οδηγοί ιδίως φορτηγών αυτοκινήτων, που σε διαφορετική περίπτωση θα… κατέθεταν το δυσεύρετο μεροκάματό τους στα γκισέ των σταθμών διοδίων.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, αλλά και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν τρία νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην ΠΕΟ Βόλου- Λάρισας, όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό, αναλαμβάνεται πρωτοβουλία για την κατάργηση των διοδίων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας και Δήμαρχο Μουζακίου, Γιώργο Κωτσό, θα δημιουργηθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Δήμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ΠΕΔ, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή ρεαλιστική πρόταση για τα διόδια. «Στόχος είναι να αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν ιδίως για τις μετακινήσεις σε κοντινές αποστάσεις», είπε ο κ. Κωτσός.

Με την πρόταση υπό μάλης η Θεσσαλία θα ζητήσει ραντεβού με τον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να του θέσει το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος βάσει του οποίου λειτουργούν οι σταθμοί διοδίων.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη παρέπεμψε στο ομόφωνο ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου που ζητούσε κατάργηση των σταθμών διοδίων. «Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο να παραμένει το ίδιο, έχουμε όμως διαφορετική Κυβέρνηση η οποία πριν τις εκλογές είχε δεσμευτεί για την κατάργηση των διοδίων. Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη.

Στη συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ. Κωτσός, οι Δήμαρχοι Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού, Δημ. Νασίκας και Δημ. Εσερίδης αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Τεμών, Κων. Κολάτος, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Κιλελέρ, Θαν. Νασιακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας, Σωτ. Αντωνίου και ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, Νέστορας Αντωνίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου