ΤΟΠΙΚΑ

Στα πόδια του θα στηριχθεί ο Δήμος Βόλου

στα-πόδια-του-θα-στηριχθεί-ο-δήμος-βόλο-673517

Για τη διαχείριση των απορριμάτων ~ Απέκλεισε ΣΔΙΤ και καύση ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος

Στις δικές του δυνάμεις και συγκεκριμένα στα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών πρόκειται να στηριχθεί ο Δήμος Βόλου για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, έβαλε τέλος στα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων υπογραμμίζοντας ότι τη σύνταξη της μελέτης θα αναλάβουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και για τη λειτουργία της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων θα εξεταστεί αν θα «επιστρατευτούν» υπάλληλοι του Δήμου. «Αν η υπηρεσία χρειαστεί έναν εξωτερικό τεχνικό σύμβουλο θα το κρίνει η ίδια. Θα διαφυλάξουμε τα χρήματα της Ε.Ε. και τα συμφέροντα της πόλης», είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να προκρίνει τη λύση της καύσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Μπέος επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ενημέρωσης της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων από πέντε εταιρείες- κολοσσούς και ότι ο λόγος πλέον θα δοθεί στην τεχνική υπηρεσία. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη θα τεθεί προς διαβούλευση. «Διαψευστήκατε. Δεν πρόκειται να δώσουμε το έργο σε ιδιώτη. Πάντα θα έρχεστε δεύτεροι. Η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται στο φεγγάρι και εσείς προσπαθείτε να κάνετε ποδήλατο», είπε απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαργαρίτη Πατσιαντά.

Ο κ. Πατσιαντάς άφησε αιχμές για το χρόνο -μετά τη συνέντευξη Τύπου της παράταξης- που κοινοποιήθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής, μιλώντας για τακτικισμούς. Σε κάθε περίπτωση σχολίασε ότι είναι θετικό ότι το έργο δεν πρόκειται να παραδοθεί σε ιδιώτες και επανέλαβε τη θέση των «Δρόμων Συνεργασίας» για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ενίσχυση της ανακύκλωσης και μικρές μονάδες αερόβιας κομποστοποίησης.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της παράταξης, Νίκος Κανελλής, επεσήμανε ότι η ανάθεση της μελέτης στις τεχνικές υπηρεσίες πρέπει να συνοδεύεται από έναν μπούσουλα που πρότεινε να είναι η πρόταση των Δρόμων Συνεργασίας.

«Υποστηρίζουμε την ανάγκη για βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η ενδεδειγμένη λύση για την περιοχή μας, είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από το Δήμο, με δημόσια χρηματοδότηση (νέο ΕΣΠΑ 2014-2020) και με βασική επιλογή τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ανάκτηση των υλικών. Κι αυτό, σε συνδυασμό και με τη ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης των ΕΕΛ Βόλου, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης, που έχει ήδη προωθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ για χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ», ήταν η πρόταση που κατέθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης», Πάνος Σκοτινιώτης.

Από τη γενική άποψη διαφοροποιήθηκε ο επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να απορριφθεί εξ ορισμού η καύση και ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα με ανοιχτό μυαλό. «Γιατί να απορρίψουμε ακόμη και τη συμμετοχή ιδιωτών αν είναι προς όφελος του Δήμου;», διερωτήθηκε ο κ. Μιτζικός.

Μουσείο Αργούς

Στο μεταξύ στην επικύρωση του αποτελέσματος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που προβλέπει απονομή βραβείων και ανάθεση στον πρώτο, της μελέτης του Μουσείου της Αργούς για την οποία θα λάβει προκαταβολή 25.000 ευρώ, προχώρησε χθες το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Φαίνεται όμως ότι το Μουσείο δεν θα λάβει την μορφή που προβλέπει το πρώτο βραβείο. Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος μίλησε για διαφορετική προσέγγιση του έργου από τη δημοτική αρχή και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει συζήτηση με τους εκπροσώπους των Αργοναυτών.

Ο κ. Σκοτινιώτης υποστήριξε ότι το έργο θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την πόλη σε αντίθεση με τους Δρόμους Συνεργασίας και το δημοτικό σύμβουλο, Αλ. Δούρα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Αργούς στο φυσικό της περιβάλλον στο λιμάνι του Βόλου και της δημιουργίας ενός Μουσείου με εκθέματα. «Δεν μας ταιριάζει η χολιγουντιανή λογική», είπε ο κ. Δούρας.

Χρήσιμο έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί, χαρακτήρισε το Μουσείο της Αργούς, η παράταξη της ΛΑΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου