ΤΟΠΙΚΑ

Καμία κίνηση για το «φιλέτο» που ιδιοποιήθηκε η Κτηματική στη Ν. Αγχίαλο

καμία-κίνηση-για-το-φιλέτο-που-ιδιοπ-674781

Ανησυχούν 68 μικροϊδιοκτήτες εκτάσεων που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της έκτασης που περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται ιδιοκτήτες εκτάσεων στην «γκρίζα» ζώνη του φιλέτου 250 στρεμμάτων της Ν. Αγχιάλου που ιδιοποιήθηκε με μια απλή διοικητική πράξη το 2011 η Κτηματική Υπηρεσία. Φοβούνται ότι το Ελληνικό Δημόσιο, όσο ο Δήμος Βόλου δεν διεκδικεί την επιστροφή της περιουσίας του στα χέρια του, θα κινηθεί με πράξεις αποβολής και με πρόστιμα χρήσης εις βάρος τους. Εξήντα – οκτώ μικροϊδιοκτήτες της Ν. Αγχιάλου ανησυχούν για την τύχη της ίδιας τους της περιουσίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η υπόθεση αφορά στην παραλιακή ζώνη εμβαδού 100 στρεμμάτων της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1931 από την τότε Κοινότητα και 80 χρόνια μετά, «άρπαξε» η Κτηματική Υπηρεσία. Στο Ε9 η Κτηματική Υπηρεσία ενέταξε και τον παλιό υδροβιότοπο που είχε παραχωρηθεί στη Ν. Αγχίαλο με απόφαση Νομάρχη το 1975.

Στη συνολική έκταση- φιλέτο υπάρχουν και τμήματα ιδιωτικών εκτάσεων που επίσης γίνονται… βορά στις επεκτατικές βλέψεις της Κτηματικής Υπηρεσίας. Συνολικά 68 ιδιοκτήτες οικοπέδων «χάνουν» από 50 τ.μ. έως και μισό και πλέον στρέμμα γης. Όπως καταγγέλλουν επί 4 χρόνια η νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου δεν έχει αντιδράσει στις επεκτατικές διαθέσεις της Κτηματικής με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν να χάσουν και οι ίδιοι την περιουσία τους. «Ούτε καν αίτηση για να πάρουν τα κτηματολογικά φύλλα από το Κτηματολογικό Γραφείο του Αλμυρού δεν έχει γίνει από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου», καταγγέλλουν άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι.

Το ιστορικό

Οπως είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ο Δήμος Βόλου, κινδυνεύει να χάσει συνολικά 250 στρέμματα γης. Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1930 από την τότε Κοινότητα, έναντι ποσού 45.100 δραχμών, ξαφνικά με μια απλή διοικητική πράξη μπαίνει στο… Ε9 της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Βόλου που διαθέτει τους τίτλους ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης έκτασης παρακολουθεί σαν… θεατής να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια του ένα ολόκληρο «φιλέτο» με άγνωστο στη συνέχεια μέλλον.

Ο κίνδυνος οριστικής απώλειας της καλύτερης ίσως έκτασης που διαθέτει η Ν. Αγχίαλος, ανακαλύφθηκε τυχαία. Επίσκεψη της πρώην αντιδημάρχου Ν. Αγχιάλου και τοπογράφου – μηχανικού, Ευαγγελίας Κρίκου στην υπηρεσία του Κτηματολογίου, αποκάλυψε ότι η έκταση των 100 στρεμμάτων άλλαξε ιδιοκτήτη.

Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου, που γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ Δήμου και Κτηματικής Υπηρεσίας, είναι έκτασης 100,44 στρεμμάτων. Ξεκινά λίγο μετά τις ξενοδοχειακές μονάδες, περιλαμβάνει το παραλιακό πάρκο, δύο δημοτικά κτίρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χώρο όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η Γιορτή Κρασιού, καθώς και το παλιό camping.

Η Κτηματική φέρεται να παρακάμπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας και 80 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης επικαλείται απόφαση καθορισμού του αιγιαλού το 1989 και εντάσσει το παραλιακό μέτωπο στο «Ε9» της.

Το περασμένο καλοκαίρι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τα δύο δημοτικά κτίρια, ένα αναψυκτήριο και μία ταβέρνα επί του παραλιακού μετώπου, κλήθηκαν να πληρώσουν στην Κτηματική αντί στα δημοτικά ταμεία!

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η έκταση που κινδυνεύει να χαθεί στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια του Δήμου Βόλου. Πάνω στην παραλιακή ζώνη, υπάρχει και ένας υδροβιότοπος, ο οποίος χωρίζεται από την υπόλοιπη έκταση από το Λαχανόρεμα. Με απόφαση Νομάρχη το 1975 η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί στην Αγχίαλο. Πρόκειται για την υπ’ αριθμό 49758 απόφαση στις 22/12/1975. Νοτιοδυτικά του υδροβιότοπου υπάρχουν και ιδιοκτησίες ιδιωτών που κατακρεουργούνται.

Εντολή σε… αναμονή

Το θέμα είχε πάρει έκταση με ερώτηση που είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ο δημοτικός σύμβουλος της «Δύναμη Βόλου», Θεολόγος Διαμαντένιας.

Με την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, είχε δώσει ρητή εντολή στη νομική υπηρεσία να ολοκληρωθεί η αγωγή και να γίνει προσφυγή κατά του Κτηματολογικού πίνακα.

Μέχρι σήμερα, η αγωγή – προσφυγή δεν έχει κατατεθεί. Εκτός από το Δήμο Βόλου, που κινδυνεύει να χάσει μια έκταση φιλέτο, για την «τύχη» των δικών τους περιουσιών ανησυχούν και οι 68 μικροϊδιοκτήτες εκτάσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου