ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρ της αερόβιας χώνευσης οι Δρόμοι Συνεργασίας

υπέρ-της-αερόβιας-χώνευσης-οι-δρόμοι-σ-675652

Απορρίπτουν καύση και σενάρια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων

Υπέρ της λύσης της αερόβιας χώνευσης – κομποστοποίησης τάσσεται η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης». Με τη συγκεκριμένη μορφή προτείνουν να λειτουργήσει η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που πρόκειται να χωροθετηθεί στο ΧΥΤΑ και το υπόλειμμα να μετατρέπεται σε λίπασμα. Η επένδυση θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και τόνωσης της ανακύκλωσης η οποία θα περάσει στα χέρια του Δήμου Βόλου κι όχι σε ιδιώτες με «σκανδαλώδεις συμβάσεις».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της παράταξης απορρίπτουν την καύση των απορριμμάτων σε οποιαδήποτε μορφή της, ακόμη και την πυρόλυση και προειδοποιούν με σθεναρές αντιδράσεις σε πιθανά σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Τα απορρίμματα είναι μια μορφή πλούτου και αποτελούν ιδιοκτησία της κοινωνίας που δεν θα πρέπει να περάσει στα χέρια των ιδιωτών», ανέφερε το μέλος των Δρόμων Συνεργασίας, Νίκος Κανελλής.

Ενα 24ωρο πριν τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στις 2:30 το μεσημέρι, οπότε και έρχεται επί τάπητος το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η παράταξη των Δρόμων Συνεργασίας, παρουσίασε την πρότασή της.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή για βεβιασμένη και με προχειρότητα εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα την ίδια ημέρα για την οποία είχε προγραμματιστεί αντίστοιχη θεματική ειδική εκδήλωση των «Δρόμων Συνεργασίας» με τη συμμετοχή επιστημόνων. «Το θέμα εισάγεται χωρίς καν εισήγηση. Κι όμως πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα που θα υποθηκεύσει -αν κινηθεί προς τη λάθος κατεύθυνση- το μέλλον των επόμενων γενεών σε βάθος 30ετίας», είπε ο κ. Πατσιαντάς.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα προς το Δήμαρχο Βόλου να μη βιαστεί. «Πιστεύουμε ότι η νέα Κυβέρνηση με την ευαισθησία που τη διακρίνει σε θέματα περιβάλλοντος θα δρομολογήσει ενιαίο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η παρέλαση των υποψηφίων επενδυτών και τα σχέδια για ΣΔΙΤ τελείωσαν ανεπιστρεπτί στις εκλογές. Ο κ. Μπέος έχει μείνει πίσω στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της διαχείρισης των απορριμμάτων που επιβαρύνει το περιβάλλον και την τσέπη των πολιτών. Το φρόνιμο είναι να μη βιάζεται», διεμήνυσε ο κ. Πατσιαντάς.

Μάλιστα στον ίδιο τόνο και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας, προειδοποίησε με προσβολή όποιας απόφασης κι αν ληφθεί σήμερα.

Η πρόταση

Την πρόταση της παράταξης, παρουσίασε ο κ. Νίκος Κανελλής. Μίλησε για μια συνολική πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομία, τη μείωση των τελών και που θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, ενώ τόνισε ότι κινείται στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση, κατ’ αρχήν θα πρέπει να δρομολογηθεί η διαλογή στην πηγή, μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργοποίηση τεσσάρων κάδων ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και οργανικά απόβλητα. Την ανακύκλωση προτείνεται να λειτουργήσει ο ίδιος ο Δήμος που θα κερδίζει και τα έσοδα, ενώ τα μη ανακυκλώσιμα υλικά θα διατίθενται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα πρέπει να πάρει μορφή αναερόβιας χώνευσης, με το υπόλειμμα να μετατρέπεται σε λίπασμα. Τη Μονάδα με τη συγκεκριμένη μορφή όπως ανέφερε ο κ. Κανελλής, μπορεί να λειτουργήσει ο ίδιος ο Δήμος με το υπάρχον προσωπικό και μεσοπρόθεσμα να επιτευχθεί μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. Με τη λύση αυτή που προτείνεται το υπόλειμμα που θα καταλήγει στους ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) θα είναι μόλις 10%.

Ο κ. Κανελλής υπογράμμισε σε όλους τους τόνους την κατηγορηματική αντίθεση της παράταξης στην καύση οποιαδήποτε μορφής, όπως επίσης και στην εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Προκάλεσε δε τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει την πρότασή της και να ξεκινήσει διαβούλευση με σοβαρότητα. «Η δημοτική αρχή δεν δικαιούται να παίζει με το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της», είπε χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου