ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτροσόκ στα σχολικά ταμεία

ηλεκτροσόκ-στα-σχολικά-ταμεία-677175

Η ΛΑΓΗΕ χρωστά στο 1ο Ε.Κ. Βόλου πάνω από 30.000 ευρώ για το ρεύμα που εκμεταλλεύεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο

Ηλεκτροσόκ… συνιστά για το σχολικό ταμείο του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, χρέος της ΛΑΓΗΕ ύψους 34.234 ευρώ. Η διεύθυνση της σχολικής μονάδας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου για την αποστολή εξωδίκου στη ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) η οποία εκμεταλλεύεται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο που είναι εγκατεστημένο στην οροφή του σχολείου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι ανοιχτοί… λογαριασμοί με τη ΛΑΓΗΕ χρονολογούνται ήδη από το 2011. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του 1ου Ε.Κ. Βόλου, Γιάννη Τσοκανάκη, η ΛΑΓΗΕ προχωρά σε επιλεκτική πληρωμή τιμολογίων, πάντα των χαμηλότερων προς το σχολείο, με αποτέλεσμα τα χρέη της προς τα σχολικά ταμεία να έχουν συσσωρευτεί.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην ταράτσα του 1ου Ε.Κ. Βόλου, στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού το 2009. Το 2011 πήρε την τελική του μορφή και ξεκίνησε η παραγωγή ενέργειας. Τα Χριστούγεννα του 2013 προστέθηκε ακόμη μία μονάδα. Συνολικά το πάρκο είναι δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας 30 κιλοβάτ ανά ώρα.

Οπως εξηγεί ο κ. Τσοκανάκης η ΛΑΓΗΕ είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν φροντίζει για την εκκαθάριση των υποχρεώσεών της προς το 1ο Ε.Κ. απ’ όπου παίρνει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο. Κάθε μήνα εκδίδει τιμολόγια κατ’ εκτίμηση και πάλι πληρώνει επιλεκτικά τα χαμηλότερα. «Υπάρχουν τρύπες σε όλα τα έτη», σημειώνει ο κ. Τσοκανάκης. Συνολικά στο σχολείο οφείλεται ποσό ύψους 34.234 ευρώ.

«Το Μάιο του 2014 είχαμε απευθύνει μια πρώτη επιστολή προς τη ΛΑΓΗΕ που δεν καταδέχθηκε ούτε να μας απαντήσει. Τα χρήματα όμως αυτά η εταιρεία αφαιρεί από τους ίδιους τους μαθητές. Με τα έσοδα που εξασφαλίζουμε από το φωτοβολταϊκό πάρκο δημιουργούμε υποδομές για τους μαθητές μας», εξηγεί ο Διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Βόλου.

Ηδη η διεύθυνση της σχολικής μονάδας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Δήμο Βόλου. Θα στείλουν εξώδικο προς τη ΛΑΓΗΕ ζητώντας να προχωρήσει άμεσα σε εκκαθάριση των οφειλών της σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει εναντίον της με ένδικα μέσα. Στο μεσοδιάστημα ως μία ύστατη προσπάθεια θα επιδιωχθεί συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη της εταιρείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου