ΤΟΠΙΚΑ

Τρύπιος κουμπαράς τα δημοτικά ταμεία

τρύπιος-κουμπαράς-τα-δημοτικά-ταμεία-679667

Εκκρεμείς υποθέσεις πάνω από 40 εκ. ευρώ καλείται να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή

Το κατώφλι του Εισαγγελέα για πολλοστή φορά προκειμένου να θέσει στοιχεία στην κρίση της Δικαιοσύνης, αναμένεται να περάσει την εβδομάδα που έρχεται ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Η υπόθεση της Attica Bank και των 850.000 ευρώ που διεκδικεί από τα δημοτικά ταμεία για τα έργα της παραλίας και των πεζοδρομίων της πόλης, αλλά και η υπόθεση με το Μουσείο Πόλης, για το οποίο το πόρισμα οικονομικών επιθεωρητών εντοπίζει υπερβάσεις από τον αρχικό προϋπολογισμό της τάξης του 67%, είναι οι δύο νέες οικονομικές ιστορίες που απαιτούν έρευνα από τις δικαστικές αρχές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν είναι όμως οι μοναδικές που πρόκειται να θέσει υπόψη της Εισαγγελίας Βόλου, ο Δήμαρχος της πόλης, Αχιλλέας Μπέος. Το πρώτο πεντάμηνο της θητείας του, την τοπική επικαιρότητα έχουν απασχολήσει μια σειρά οικονομικών υποθέσεων που μυρίζουν… σκάνδαλο. Και το ταμείο του Δήμου Βόλου μοιάζει με τρύπιο… κουμπαρά. Στα 45 εκ. ευρώ περίπου υπολογίζεται το πλήθος των οικονομικών υποθέσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή.

12 εκ. ευρώ για τη ΔΕΥΑΜΒ

Μόνο το ανοιχτό μέτωπο της ΔΕΥΑΜΒ, προϋπολογίζεται στα 12 εκ. ευρώ. Η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ αλλά και η επιστροφή των περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων, μπορεί να στοιχίσουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό 12 εκ. ευρώ που ισοδυναμεί με «λουκέτο» στη ΔΕΥΑΜΒ, τουλάχιστον με τη μορφή όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Το έργο της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη, έχει δημιουργήσει απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ ύψους 9 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΜΒ. Η εταιρεία έχει δικαιωθεί σε επίπεδο Αρείου Πάγου, ωστόσο, με νέα μηνυτήρια αναφορά και αγωγή η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ επιδιώκει να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης και τα στοιχεία να εξεταστούν από μηδενική βάση.

Την ίδια ώρα, δικαστικός αγώνας -αν την ερχόμενη Τετάρτη δεν καταλήξουν σε συμφωνία- ξεκινά και απέναντι σε εργαζόμενους που με απόφαση Ειρηνοδικείου, διεκδικούν την επιστροφή των περικοπών 10% που τους έγιναν την περίοδο 2010- 2011. Οι απαιτήσεις των εργαζομένων δίνουν τη χαριστική βολή στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ: 3 εκ. ευρώ, αναμένεται να τινάξουν την… μπάνκα στον αέρα.

Τα Σφαγεία Βόλου

Από τα πρώτα σκάνδαλα που επέλεξε ο κ. Μπέος να καταγγείλει ανοιχτά στην κοινωνία για την ενημέρωσή της ήταν αυτό με τα Σφαγεία Βόλου Α.Ε.

Είχε χαρακτηρίσει την ιστορία των 500.000 ευρώ ως αμαρτωλή.

Όπως κατήγγειλε στην επιχείρηση και άρα στον ιδιώτη, είχαν παραχωρηθεί δύο φορτηγά αυτοκίνητα της υπηρεσίας Καθαριότητας, τα οποία έκαναν τη μεταφορά των ζώων. Με έγγραφό της η υπηρεσία ζήτησε τη διακοπή της χρήσης των φορτηγών, τον καθαρισμό και την επιστροφή τους, μόλις στις 11 Ιουλίου. Για την κίνηση των φορτηγών, το πετρέλαιο επιβάρυνε τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζεται ο Δήμος Βόλου για την προμήθεια καυσίμων.

Το επονομαζόμενο όμως «σκάνδαλο» από το Δήμαρχο, δεν σταματά εδώ. Παρουσίασε λογαριασμούς της ΔΕΗ, τους οποίους αντί να πληρώνει ο ιδιώτης των σφαγείων, χρεωνόταν τα δημοτικά ταμεία. Μίλησε για συνολικό «καπέλο» στο Δήμο, ύψους άνω των 200.000 ευρώ.

Ούτε νερό φέρεται να πλήρωνε ο ιδιώτης των Σφαγείων, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Δημοτική Αρχή, φέρεται να χάθηκε ποσό 183.000 ευρώ για έντεκα χρόνια όταν ο ιδιώτης πληρώνει για τη σύμβασή του με το Δήμο ποσό ύψους 12.000 ευρώ το χρόνο.

Προνοιακά επιδόματα

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, είχε καταγγείλει και την… άγνωστη κατάληξη των προνοιακών επιδομάτων ύψους 650.000 ευρώ.

Η διαδρομή των αδιάθετων των προνοιακών επιδομάτων της τριετίας 2011, 2012 και 2013 ανάμεσα σε κωδικούς του Δήμου, εξακολουθεί να αναζητείται.

Για το θέμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ΕΔΕ που είχε διατάξει ο Δήμαρχος Βόλου, στα τέλη Οκτωβρίου.

Η δημοτική αρχή έχει ήδη στα χέρια της σοβαρά ευρήματα. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι από την ημέρα που καταγγέλθηκε από τον κ. Μπέο ότι αγνοούνται τα αδιάθετα των προνοιακών επιδομάτων, εμφανίστηκε ξεχωριστός κωδικός για τα συγκεκριμένα επιδόματα στο λογισμικό σύστημα της δημοτικής οικονομικής υπηρεσίας.

Attica Bank

Επιπλέον 850.000 ευρώ διεκδικεί η Attica Bank από τα δημοτικά ταμεία. από Το ποσό αφορά σε εντάλματα για τα έργα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και της ανακατασκευής των πεζοδρομίων που δεν πληρώθηκαν στα γκισέ της Τράπεζας. Τα χρήματα φαίνεται να λοξοδρόμησαν και να πληρώθηκαν εις διπλούν σε εργολάβους, ενώ την υπόθεση συμπληρώνει αλλοίωση εγγράφων με τη χρήση πλαστών υπογραφών και σφραγίδων που ερευνά ο Δήμος Βόλου.

Για την υπόθεση αύριο, ο Δήμαρχος αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Η περίπτωση της Probank

Η περίπτωση είναι πανομοιότυπη με την υπόθεση της Probank το 2011.

Οπως είναι γνωστό, ο εργολάβος είχε αναλάβει να ανακατασκευάσει τη γέφυρα του Κραυσίδωνα, έργο προϋπολογισμού 228.676 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό εκχώρησε να εισπράξει η τράπεζα PROBANK, από την οποία φέρεται να είχε λάβει ισόποσο δάνειο.

Ομως τον Απρίλιο του 2011, η τράπεζα ζήτησε με εξώδικο από το Δήμο το ποσό που αντιστοιχεί για το έργο. Οπως προέκυψε, αντί τα χρήματα να πάρει η PROBANK, το ένταλμα φέρεται να εισέπραξε ο ίδιος ο εργολάβος

από τον ταμία του Δήμου, ο οποίος δεν καταλόγισε ως όφειλε το ποσό στην τράπεζα.

Ηδη η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Μουσείο Πόλης

Μαζί με τη νέα υπόθεση της Attica Bank ο κ. Μπέος θα θέσει υπόψη του Εισαγγελέα και το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών για το Μουσείο Πόλης. Η κατασκευή του Μουσείου κόστισε στα δημοτικά ταμεία 67% επιπλέον από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Την υπόθεση θα συμπληρώσει ΕΔΕ στο εσωτερικό του Δήμου Βόλου για την καθυστέρηση της παράδοσης του πορίσματος στα χέρια του Δημάρχου.

Σε εκκρεμότητα 30 εκ. ευρώ

Συνολικά, τα δημοτικά, κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, αν δικαιωθούν στις δικαστικές προσφυγές τους 59 αντίδικοι του Δήμου, που διεκδικούν πάνω από 30 εκ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τη λίστα με τα λεγόμενα απαιτητά, ο Δήμαρχος μίλησε για 14 υποθέσεις που εκκρεμούν στο Ειρηνοδικείο ύψους 115.000 ευρώ, 4 υποθέσεις που βρίσκονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο ύψους 6 εκ. ευρώ, 16 υποθέσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου ύψους 1,1 εκ. ευρώ, 2 υποθέσεις του Εφετείου, ύψους 202.000 ευρώ, 3 υποθέσεις που βρίσκονται στον Αρειο Πάγο, ύψους 41.000 ευρώ και 20 υποθέσεις που βρίσκονται στα διοικητικά δικαστήρια, ύψους 5, 9 εκ. ευρώ. Υπάρχουν ακόμη 10 υποθέσεις που αφορούν σε διεκδικήσεις ύψους 2,5 εκ. ευρώ οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

Σε εκκρεμότητα είναι δε και απαλλοτριώσεις ύψους 10 – 11 εκ. ευρώ.

Το σκηνικό έρχονται να συμπληρώσουν και εντάλματα πληρωμών ύψους 700.000 ευρώ προς συνεργάτες και προμηθευτές του Δήμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου