ΤΟΠΙΚΑ

Χάθηκαν 311 θέσεις εκπαιδευτικών από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία

χάθηκαν-311-θέσεις-εκπαιδευτικών-από-δημ-684574

Την τελευταία πενταετία στο νομό Μαγνησίας και δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός

Τριακόσιες έντεκα θέσεις εκπαιδευτικών λιγότερες σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, μετρά την τελευταία πενταετία η Μαγνησία. Η αιμορραγία εκπαιδευτικού δυναμικού που βγήκε άρον – άρον στη σύνταξη δεν σταμάτησε. Μάλιστα οι κενές θέσεις παρέμειναν κενές, αφού την ίδια περίοδο δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΡΚ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τίμησε τους 54 εκπαιδευτικούς που βγήκαν στη σύνταξη μέσα στο 2014. Πρόκειται για 39 δασκάλους, 9 νηπιαγωγούς, τρεις εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και ισάριθμους αγγλικής γλώσσας. Παρέλαβαν τιμητικές πλακέτες και χειροκροτήθηκαν από τους συναδέλφους τους για την ολοκλήρωση της πορείας τους στις σχολικές αίθουσες.

Οι 54 συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί δεν ήταν οι μοναδικοί που έφυγαν όπως- όπως από τα σχολεία, φοβούμενοι για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος, από το 2010 συνολικά έχουν χαθεί 311 θέσεις εκπαιδευτικών χωρίς να έχει γίνει ούτε ένας διορισμός. Το 2010 παρατηρήθηκε ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων: 98 εκπαιδευτικοί αποχαιρέτισαν τις έδρες διδασκαλίας. Το 2011 69 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν, το 2012 48, το 2013 42 εκπαιδευτικοί και το 2014 54 εκπαιδευτικοί. Μάλιστα το 2014 σε σχέση με το 2013, παρατηρείται αύξηση περίπου 30% στις συνταξιοδοτήσεις. «Κάθε φορά που ανοίγει ασφαλιστικό ζήτημα παρατηρείται αύξηση των συνταξιοδοτήσεων», σημείωσε ο κ. Μούσιος.

Από το σύνολο των 1.500 εκπαιδευτικών κατά το 2009, σήμερα, λιγότεροι από 1.500 εξακολουθούν να βρίσκονται στα σχολεία.

Η… αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού δεν βλάπτει όμως μόνο τα σχολεία και την εκπαίδευση. Στο δημόσιο τομέα η αναλογία συνταξιούχων και εργαζόμενων είναι πλέον ένας προς δύο (από ένας συνταξιούχος προς 4,37 εργαζόμενους που ήταν η αναλογία το 1995). Αυτό σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι εισφορές των εργαζομένων στα ταμεία και από τη στιγμή που οι μισθοί είναι μικρότεροι, μικρότερες είναι και οι εισφορές.

Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί που βγαίνουν στη σύνταξη, χρειάζεται να περιμένουν 7 μήνες προκειμένου να γίνει εκκαθάριση της σύνταξής τους και μπαίνουν στην ουρά για περίπου 2 χρόνια για την είσπραξη του εφάπαξ που δικαιούνται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου