ΤΟΠΙΚΑ

Κρέμασαν… ποτίστρα στην οροφή στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

κρέμασαν-ποτίστρα-στην-οροφή-στο-27ο-δ-686995

Τα νερά της βροχής εξακολουθούν να περνούν στο εσωτερικό του σχολείου στο κατά τ’ άλλα στεγανοποιημένο ταβάνι

Μία ποτίστρα κρέμεται από την οροφή του 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στην περιοχή των Αλυκών. Το… έργο κρίθηκε απαραίτητο για να διοχετεύονται τα νερά -κάθε φορά που βρέχει- στον ακάλυπτο χώρο της σχολικής μονάδας και να μην περνούν από το ταβάνι στις σχολικές αίθουσες.

Κι όμως το 2013 είχε ανατεθεί εργολαβία για τη στεγανοποίηση της οροφής. Το πρόβλημα δεν λύθηκε και σήμερα, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ετοιμάζεται για μηνύσεις εναντίον της προηγούμενης δημοτικής αρχής που παρέλαβε το έργο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στις Αλυκές, κάθε φορά που έβρεχε, μαθητές και καθηγητές, μόνο… ομπρέλες που δεν άνοιγαν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Στην προσθήκη του σχολείου που έχει ταράτσα και εκεί κάνουν μάθημα οι μικρές τάξεις του δημοτικού, είχε παρουσιαστεί ρωγμή. Μέσα από τη συγκεκριμένη ρωγμή, κάθε φορά που έβρεχε τα νερά περνούσαν στο εσωτερικό της μίας εκ των τεσσάρων αιθουσών, όπου λειτουργεί το ολοήμερο τμήμα του σχολείου.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό. Για την αποκατάστασή του ανατέθηκε σε εργολάβο η στεγανοποίηση της οροφής. Το 27ο Δημοτικό Σχολείο στις Αλυκές δεν ήταν το μοναδικό στο οποίο έγιναν εργασίας. Ο εργολάβος έκανε παρεμβάσεις σε ακόμη δύο σχολικές μονάδες. Το αρχικό ύψος της εργολαβίας ήταν 100.000 ευρώ για το σύνολο των τριών σχολικών μονάδων στις οποίες έγιναν παρεμβάσεις και υπήρξε έκπτωση σχεδόν 40%.

Τα συνεργεία μπήκαν στο σχολείο μέσα στο 2013. Ωστόσο σε λιγότερο από ένα χρόνο, αποδείχθηκε ότι οι παρεμβάσεις δεν είχαν λύσει το πρόβλημα.

Από την οροφή συνέχιζαν να μπαίνουν νερά στο εσωτερικό του σχολείου.

«Από τα νερά που συγκεντρώνονταν, τα παιδιά γλιστρούσαν και πολλές φορές είχαμε και μικροατυχήματα», ανέφερε η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Ιωάννα Λέμα.

Οριστική λύση, κλήθηκαν να δώσουν γονείς μαθητών. Με έξοδα δε του σχολείου, δημιούργησαν μια αυτοσχέδια ποτίστρα την οποία κρέμασαν από το ταβάνι(!), προκειμένου τα νερά να διοχετεύονται προς τον ακάλυπτο χώρο του σχολείου.

Η ποτίστρα ακόμη και σήμερα είναι εκεί… Κρέμεται από το ταβάνι.

Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, που επισκέφθηκε προ ημερών το σχολείο, δεν πίστευε στα μάτια του.

Ηδη ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει πόσο κόστισε η εργολαβία, αν και από ποιον παραλήφθηκε το έργο, αν έχει εξοφληθεί ο εργολάβος που ανέλαβε τις εργασίες.

Όπως ανέφερε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, μόλις πάρει στα χέρια του τα απαιτούμενα στοιχεία, θα καταφύγει στην Δικαιοσύνη. Θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην Δημάρχου, εφόσον διαπιστωθεί ότι το έργο έχει παραληφθεί και ο εργολάβος έχει πληρωθεί.

Ούτε αλεξικέραυνο

Οι εργασίες στεγανοποίησης της οροφής όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο, αλλά επιπλέον, άφησαν το κτίριο απροστάτευτο από καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την κ. Λέμα, μετά τις εργασίες στεγανοποίησης στην ταράτσα του κτιρίου, δεν έγινε αποκατάσταση της λειτουργίας του αλεξικέραυνου, με αποτέλεσμα το κτίριο αυτή τη στιγμή να μην έχει καν αντικεραυνική προστασία.

Απάντηση Λαμπρινίδη

Απαντώντας ο τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, Φώτης Λαμπρινίδης, επισημαίνει ότι το έργο δεν κόστισε 100.000 ευρώ αλλά 11.000 ευρώ.

«Στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων και για όσο διάστημα προβλέπεται από τη νομοθεσία μέχρι την παραλαβή του έργου, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη, ο ανάδοχος παρακολουθεί και παρεμβαίνει στη συντήρηση του έργου. Τα όποια προβλήματα επικαλείται ο κ. Μπέος, δεν αφορούν, σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση της υπηρεσίας και τον επιβλέποντα του έργου, το αντικείμενο της συγκεκριμένης εργολαβίας, αλλά προβλήματα από τις υδρορροές και τυχόν δολιοφθορές και καταστροφές που σημειώνονται σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου.

Ο Δήμαρχος, ως προϊστάμενος όλων των Υπηρεσιών του Δήμου -και των Τεχνικών Υπηρεσιών – αντί να συκοφαντεί για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο, οφείλει να στηρίξει το έργο τους. Και πρωτίστως, να δείξει ενδιαφέρον για τα καθημερινά, άμεσα και επείγοντα προβλήματα των σχολείων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρινίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου