ΤΟΠΙΚΑ

Ορδές εκπαιδευτικών στη σύνταξη στη Μαγνησία

ορδές-εκπαιδευτικών-στη-σύνταξη-στη-μ-688560

Το 2014 βγήκαν στη σύνταξη 54 εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι

Πενήντα τέσσερις εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό, κατέβηκαν μέσα στο 2014 οριστικά από τις έδρες διδασκαλίας, καταθέτοντας τα χαρτιά τους για σύνταξη. Ερχονται να προστεθούν στις… ορδές των δασκάλων που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν το δρόμο της εξόδου από τις σχολικές αίθουσες, επιλέγοντας τη σιγουριά της σύνταξης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πρόκειται να τιμήσει τους εκπαιδευτικούς που αποχώρησαν το 2014 από τον ενεργό εκπαιδευτικό βίο, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο PARK.

Θα τιμηθούν για την προσφορά τους στην Παιδεία -όπως κάθε χρόνο άλλωστε- 54 εκπαιδευτικοί. Φέτος, ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, οπότε και περί τους 42 καθηγητές είχαν βγει στη σύνταξη. Η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων κατά 30% περίπου, οφείλεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, στην ανασφάλεια που δημιουργούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οπου φύγει – φύγει οι εκπαιδευτικοί, κάθε φορά που αλλάζει το ασφαλιστικό σύστημα, για να μπορέσουν να διασφαλίσουν το εφάπαξ αλλά και μια αξιοπρεπή σύνταξη. Οσοι συμπληρώνουν τα όρια συνταξιοδότησης, φαίνεται να μην παρατείνουν την παραμονή τους στις σχολικές αίθουσες. Επιλέγουν τη σιγουριά της σύνταξης, έστω κι αν χρειάζονται 8 μήνες περίπου μέχρι να βγει η κύρια σύνταξη και επιπλέον 2 χρόνια μέχρι να καταβληθεί το εφάπαξ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης, το εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας και κατ’ επέκταση της Μαγνησίας, έχει μειωθεί σε ποσοστό 30%. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, το 2009 η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αριθμούσε 180.000 εκπαιδευτικούς. Πέντε χρόνια μετά, ο αριθμός έχει περιοριστεί στις 140.000 εκπαιδευτικούς.

Το ζητούμενο είναι ότι οι κενές θέσεις δεν αναπληρώνονται. Αντί για προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, τα κενά στην Παιδεία «μπαλώνονται» με ωρομισθίους και εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ ή επιλέγεται η λογική της συρρίκνωσης του σχολείου, με συμπτύξεις τμημάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου