ΤΟΠΙΚΑ

100.000 τόνους σκουπιδιών ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Ο ΒΟΛΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ

100-000-τόνους-σκουπιδιών-απορριπτει-καθε-χ-692094

Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο χώρο του ΧΥΤΑ προγραμματίζει ο Δήμος Βόλου

Στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή του ΧΥΤΑ, προσανατολίζεται ο Δήμος Βόλου, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Από 1η Ιανουαρίου 2016 ο κάθε τόνος απορριμμάτων που θα καταλήγει στο ΧΥΤΑ θα κοστολογείται προς 35 ευρώ, κόστος τριπλάσιο και πλέον σε σχέση με αυτό που πληρώνει σήμερα ο Βόλος. Σημειώνεται ότι στο Βόλο ετησίως απορρίπτονται 100.000 τόνοι σκουπιδιών που δεν αξιοποιούνται.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων έρχεται προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στις 6 το απόγευμα. Στόχος είναι να καταλήξει το σώμα στη μορφή λειτουργίας της μονάδας, προκειμένου στη συνέχεια να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου.

Το έργο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Κώστα Γανωτή, θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Ηδη -όπως σημείωσε- υπάρχουν διαθέσιμα 22 εκ. ευρώ για αντίστοιχες δράσεις ενώ προβλέπεται και δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους περίπου 16 εκ. ευρώ.

Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της Μονάδας. Αλλωστε τα πρόστιμα από τις αρχές του 2016 είναι δεδομένα και απειλούν τα δημοτικά ταμεία.

Πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, θα είναι η δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Στο ΧΥΤΑ Μαγνησίας υπάρχει ένα μεγάλο οικόπεδο που μπορεί να φιλοξενήσει τη νέα επένδυση. Η μορφή της θα αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Οπως ανέφερε ο κ. Γανωτής, η λειτουργία της Μονάδας αναμένεται να περιορίσει τουλάχιστον κατά 40% τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. Αυτό από τη μία πλευρά θα ωφελήσει τον ίδιο το ΧΥΤΑ, που ήδη κινδυνεύει να «μπουκώσει» και πρόσφατα αποφασίστηκε η επέκτασή του με έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, από την άλλη θα αποφορτίσει το ίδιο το περιβάλλον που επιβαρύνεται από τον όγκο των απορριμμάτων και ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει λιγότερα έξοδα και στα δημοτικά ταμεία.

100.000 τόνοι απορριμμάτων

Στο Βόλο 100.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως δεν αξιοποιούνται. Αντιθέτως το σύνολο των «προϊόντων» εναποτίθενται στο περιβάλλον.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση, το 2005 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη λειτουργία 1.125 ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) δίχως να επιβληθούν τότε χρηματικά πρόστιμα.

Το 2010 επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ως πρόστιμα 4 δισ. για τη λειτουργία 318 ΧΑΔΑ. Τον Ιούνιο του 2011 η Ελλάδα απειλήθηκε με πρόστιμο 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε ΧΑΔΑ σε λειτουργία και εφάπαξ με πρόστιμο από το 2005.

Σήμερα 395 ΧΑΔΑ είναι προς αποκατάσταση, 90 ΧΑΔΑ δεν έχουν κλείσει αν και για τους 70 υπάρχουν σχετικές αποφάσεις και για 20 που απομένουν σε Πελοπόννησο και νησιά δεν έχει βρεθεί ακόμη εναλλακτική λύση. Προβλέπονται πρόστιμα στους ΟΤΑ για τη λειτουργία ΧΑΔΑ. Παρακρατούνται και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και το 40% του προστίμου περιέρχεται στο Δημόσιο και το 60% στο Πράσινο Ταμείο.

Περιβαλλοντική αναισθησία

Σύμφωνα με τον κ. Γανωτή η μη εκμετάλλευση, αξιοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων και αποβλήτων, συνιστά διαχειριστικό παράδοξο. Από τη μία πετάμε την ενέργεια την ίδια στιγμή που εισάγουμε ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια) για την κάλυψη των αναγκών μας.

Πρόκειται όμως και για… περιβαλλοντική αναισθησία, δεδομένων των αναγκών εξοικονόμησης πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντιμέτωπος με πρόστιμα

Πέραν των παραπάνω, ο Δήμος Βόλου, κινδυνεύει να αφυδατωθεί και οικονομικά αν δεν μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

Σήμερα για κάθε τόνο που εναποτίθεται στο ΧΥΤΑ, ο Δήμος πληρώνει 10-11 ευρώ. Από 1η Ιανουαρίου 2016 όμως θα πληρώνει επιπλέον 35 ευρώ τον τόνο. Αυτό από μόνο επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δεν θα είναι όμως το μοναδικό, όπως εξηγεί ο κ. Γανωτής.

«Αφού καταλήξουμε στη μορφή της Μονάδας θα μελετήσουμε και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων», ανέφερε.

Και καφέ κάδοι

Η «γραμμή» δίνεται σε περιφερειακό επίπεδο και περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά σε μια σειρά δράσεων.

Στον κατάλογο των δράσεων περιλαμβάνονται πράσινα σημεία (green spots) σε κάθε γειτονιά όπου οι πολίτες θα μπορούν να ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους.

Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση και καφέ κάδων που θα προορίζονται για τα οργανικά απόβλητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου