ΤΟΠΙΚΑ

Ηχηρό «όχι» στην καύση ελαστικών από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

ηχηρό-όχι-στην-καύση-ελαστικών-από-τ-693333

Προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις αν η Περιφέρεια Θεσσαλίας εγκρίνει τη ΜΠΕ στη Θεσσαλική Ασβεστοποιία

Ηχηρό όχι στη χρήση κοκκοποιημένου ελαστικού ως καυσίμου για την παραγωγή ασβέστη από τη Θεσσαλική Ασβεστοποιία στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, είπε ο Δήμος Βόλου. Φορείς και κάτοικοι ετοιμάζονται να «βομβαρδίσουν» την ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 4 Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην ανάψει πράσινο φως -σε αντίθεση με την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας- για την καύση ελαστικών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σερβιριστεί καρκίνος στο βωμό του κέρδους», ανέφερε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου.

Η επιτροπή κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Θεσσαλικής Ασβεστοποιίας που ζητά άδεια για την καύση κοκκοποιημένου ελαστικού.

Το «όχι» ήταν καθολικό και ομόφωνο από τα μέλη της επιτροπής, που μάλιστα προειδοποίησαν με δυναμικές αντιδράσεις από την πλευρά του Δήμου Βόλου, σε περίπτωση που αγνοηθεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας και δοθεί άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πολύτιμο σύμμαχο στο πλευρό της η Επιτροπή είχε την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο που γνωμοδότησαν αρνητικά.

Στην εισήγησή της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, Μίνα Καλογήρου, υπογράμμισε ότι η καύση κοκκοποιημένου ελαστικού θα επιβαρύνει με τοξικές ουσίες την ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια τη δημόσια υγεία. «Ούτε τα φίλτρα θα προσφέρουν ουσιαστική προστασία», ανέφερε η κ. Καλογήρου.

Ο δημοτικός σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» και γιατρός, Ματθαίος Δραμητινός, υπογράμμισε ότι οι τοξικές ουσίες που θα εκλύονται θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση την υγεία των πολιτών που κινδυνεύουν με καρκίνο, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά προβλήματα. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναπτυχθεί μία ακόμη πηγή αερορύπανσης. Θα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας προκειμένου να μην εγκρίνει η Περιφέρεια την άδεια. Πρέπει να αγωνιστούμε για να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός.

Και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Χαυτούρας, τάχθηκε κατά της έγκρισης των όρων, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ανθρώπινη υγεία.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης», Νίκος Στόικος, επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή, που δεν φρόντισε να τεκμηριώσει επιστημονικά τη θέση της κατά του αιτήματος της εταιρείας, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να εκτίθεται σε κινδύνους η δημόσια υγεία, στο βωμό του να γίνονται επενδύσεις στην περιοχή».

Κατά της επένδυσης, προκειμένου να μην προκύψουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, Θοδ. Τσαλούχας.

Βολιδοσκοπούν

Στη συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν κάτοικοι που αντιδρούν στην καύση ελαστικών αλλά και μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβανόπουλο, «μια σειρά βιομηχανιών ήδη καίνε ελαστικά παρανόμως. Προσπαθούν μέσα από μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων να κάνουν την καύση νόμιμη. Προσπαθούν να βολιδοσκοπήσουν», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Βαξεβανόπουλος, προτείνοντας να… βομβαρδίσουν με απόψεις κατά της καύσης ελαστικών την ηλεκτρονική σελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ηλεκτρονική διαβούλευση για το θέμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου