ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα πόρτα- πόρτα από 150 έως 500 € για τα σκουπίδια σε Ιάσονος & Δημητριάδος

πρόστιμα-πόρτα-πόρτα-από-150-έως-500-e-για-τα-σ-693352

Για τα σκουπίδια σε Ιάσονος και Δημητριάδος, με τη συνδρομή Αστυνομίας

Τη συνδρομή της Αστυνομίας θα ζητήσει πιθανότατα ο Δήμος Βόλου, προκειμένου να εντοπίζει και να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες κατοίκους και επαγγελματίες που δεν συμμορφώνονται με το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων πόρτα- πόρτα σε Ιάσονος και Δημητριάδος. Το πρόστιμο προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 150 ευρώ και για τους υπότροπους στα 500 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε τροποποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας και Ανακύκλωσης προχωρά η δημοτική αρχή Βόλου, προκειμένου να θεσμοθετήσει πρόστιμα για κατοίκους και επαγγελματίες των οδών Ιάσονος και Δημητριάδος, που δεν συμμορφώνονται στο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων πόρτα- πόρτα και αφήνουν τις σακούλες με τα σκουπίδια τους στα πεζοδρόμια. Στα 150 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο για τους παραβάτες ενώ για τους υπότροπους το πρόστιμο θα σκαρφαλώνει στα 500 ευρώ.

Την απόφαση αναμένεται να λάβει σε έκτακτη συνεδρίασή της, την ερχόμενη Δευτέρα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου και να επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει την ίδια ημέρα, στις 6 το απόγευμα.

Χθες, στην Ε.Π.Ζ. την εισήγηση έφερε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Εποπτείας και Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών, Κων. Τατάκος, ωστόσο δεν τέθηκε σε ψηφοφορία λόγω έλλειψης απαρτίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάκο, στον Κανονισμό του 2011 δεν υπήρχε πρόβλεψη για το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων πόρτα- πόρτα στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου και πλέον θα ενταχθεί και στον Κανονισμό, από τον οποίο θα προβλέπονται και πρόστιμα για τους παραβάτες.

Οπως είναι γνωστό, τόσο κάτοικοι όσο και επαγγελματίες στις δύο κεντρικές οδούς, αντί να παραδίδουν τις σακούλες με τα σκουπίδια τους στους συνοδούς των απορριμματοφόρων που περνούν ανά δίωρο από κάθε οικοδομικό τετράγωνο, μετά την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων, τις αφήνουν στα πεζοδρόμια.

Παρά τις ενημερωτικές καμπάνιες και τις συστάσεις, δεν υπάρχει συμμόρφωση. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και η θεσμοθέτηση προστίμων. Όμως για τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή προστίμων, ο Δήμος αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας από τη στιγμή που –όπως ανέφερε ο κ. Τατάκος– δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία.

Ο ίδιος πάντως άφησε να εννοηθεί ότι πρόστιμα δεν πρόκειται να επιβληθούν. «Επί τρία χρόνια δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο για παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας», ανέφερε.

«Το πόρτα- πόρτα απέτυχε»

Την αντίδρασή της στην επιβολή προστίμων και γενικά στο σύστημα πόρτα- πόρτα, εξέφρασε η παράταξη των Δρόμων Συνεργασίας. Τόσο ο Ματθαίος Δραμητινός όσο και ο Νίκος Χαυτούρας, τάχθηκαν κατά των προστίμων και επεσήμαναν ότι το σύστημα έχει αποτύχει. «Προσπαθείτε να επιβάλλετε πρόστιμα σε όσους δεν ακολουθούν τη δική σας λογική. Αύριο, θα φέρετε και εισήγηση για εκτέλεση όσων δεν συμμορφώνονται. Το σύστημα απέτυχε», είπε ο κ. Δραμητινός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου