ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη για την επιστροφή στα σχολεία έδωσαν οι σχολικοί φύλακες του Βόλου

μάχη-για-την-επιστροφή-στα-σχολεία-έδω-694401

Εκδικάστηκε χθες η αγωγή τους – Παράπονα για τη στάση του Δήμου που ζήτησε ουσιαστικά την απόρριψη της αγωγής τους

Μάχη στις δικαστικές αίθουσες για την επιστροφή τους στα σχολεία, έδωσαν χθες οι 26 σχολικοί φύλακες του Βόλου, που είδαν οριστικά την πόρτα της εξόδου από τις σχολικές μονάδες στις 25 Απριλίου 2014 οπότε και απολύθηκαν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι σχολικοί φύλακες υποστήριξαν ότι ο Νόμος βάσει του οποίου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και τελικώς απολύθηκαν είναι αντισυνταγματικός.

Οπως είναι γνωστό, από το σύνολο των 2.200 σχολικών φυλάκων -εκ των οποίων οι 33 στο Δήμο Βόλου- που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το Σεπτέμβριο του 2013, οι 500 (7 από το Βόλο), τοποθετήθηκαν στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας.

Επιπλέον 1.200 περίπου άτομα, προσέφυγαν δικαστικά κατά του Νόμου που τους έθεσε σε διαθεσιμότητα και δικαιώθηκαν. Εργάζονται πλέον στα σχολεία της χώρας, όχι όμως και οι 26 εναπομείναντες σχολικοί φύλακες του Δήμου Βόλου.

Οι συγκεκριμένοι 26 είδαν οριστικά την πόρτα της εξόδου από τα σχολεία, όταν στις 25 Απριλίου του 2014 είχε εκπνεύσει η περίοδος διαθεσιμότητας και οι ίδιοι δεν είχαν απορροφηθεί σε θέσεις του δημοσίου. Απολύθηκαν κι έκτοτε τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, έχουν γίνει στόχος διαρρηκτών.

Οπως υποστήριξαν ενώπιον του Δικαστηρίου, δεν λήφθηκε υπόψη ο σημαντικός τους ρόλος στην προστασία των σχολείων.

Οι σχολικοί φύλακες ήταν το άγρυπνο μάτι… στα σχολεία της περιοχής. Με την απομάκρυνσή τους από τα σχολεία, τα κρούσματα διαρρήξεων στις σχολικές μονάδες -χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην Πολυκλαδικού- είναι απανωτά και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, έχουν κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει την ανάγκη επιστροφής των σχολικών φυλάκων.

Υπέρ της επαναπρόσληψης των σχολικών φυλάκων, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Γιώργος Μαγιάκος, ο οποίος τόνισε ότι οι σχολικοί φύλακες όπως και οι δημοτικοί αστυνόμοι αποτέλεσαν τα εξιλαστήρια θύματα των απολύσεων που ζητούσε η Τρόικα, χωρίς να ληφθεί υπόψη τίποτα άλλο παρά μόνο οι αριθμοί. Αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχε στις σχολικές μονάδες η απόλυση των σχολικών φυλάκων και στις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί τα σχολικά κτίρια.

Στη δίκη, παρέστη ως πολιτική αγωγή ο Δήμος Βόλου δια της νομικής του συμβούλου.

Ομως όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων Βόλου, Ευ. Τούμπας, ο Δήμος δεν τους υποστήριξε. «Αλλοι Δήμαρχοι σε άλλους Δήμους της χώρας, είχαν παραστεί οι ίδιοι στις ακροαματικές διαδικασίες και είχαν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των σχολικών φυλάκων στα σχολεία. Ο Δήμαρχος Βόλου για άλλα είχε δεσμευτεί και η δικηγόρος ουσιαστικά ζήτησε την απόρριψη της αγωγής μας», είπε ο κ. Τούμπας, εκφράζοντας παράπονο για τη στάση του Δήμου.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στο μεσοδιάστημα οι σχολικοί φύλακες θα διεκδικήσουν από τη νέα Κυβέρνηση να επιστρέψουν στα σχολεία και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να τους διασφαλίζει.

«Ελπίζουμε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης και η πολιτική απόφαση να προηγηθεί της δικαστικής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου