ΤΟΠΙΚΑ

Το παζάρι… πάει Ν. Ιωνία ~ Αναβιώνει ο θεσμός το ερχόμενο καλοκαίρι

το-παζάρι-πάει-ν-ιωνία-αναβιώνει-ο-θε-697981

Η ΑΝΕΒΟ μελετά τη χωροθέτησή του πίσω από το Κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας σε έκταση 80 στρεμμάτων

Επιστρέφει το παζάρι στο Βόλο που σταμάτησε να λειτουργεί πριν από τρία σχεδόν χρόνια. Η παραδοσιακή εμποροοπανήγυρη αναμένεται να χωροθετηθεί σε έκταση στη Ν. Ιωνία πίσω από το Κολυμβητήριο και θα αναβαθμιστεί. Από τα νέα στοιχεία που εισάγονται είναι η καθιέρωση χώρου συναυλιών και εκδηλώσεων, ενώ μέρος του εμπορικού τμήματος θα είναι στεγασμένο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την αναβίωση του θεσμού του παζαριού του Βόλου, είχε ανακοινώσει στην τελευταία συνάντησή του με καταστηματάρχες και εστίασης ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Το βάρος όμως για την επιστροφή της εμποροπανήγυρης θα κληθεί να σηκώσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ). Το παζάρι θα αποτελέσει τον έναν από τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο δήμος για την προσέλκυση επισκεπτών. Οι άλλοι δύο θα είναι το 40ήμερο χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και το τριήμερο της Αποκριάς- Καθαρά Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΝΕΒΟ, Ανδρέα Ζέρβα, το παζάρι μελετάται να λειτουργήσει σε έκταση 80 στρεμμάτων πίσω από το Κολυμβητήριο Ν. Ιωνίας και κάτω από τον Ξενώνα.

Ηδη ερευνάται κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση, που θα φέρει το παζάρι πιο κοντά στους κατοίκους του Βόλου. Το plan B, προβλέπει επαναλειτουργία του παζαριού στην έκταση που γινόταν πάντα στο Διμήνι.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, το παζάρι θα επιστρέψει αναβαθμισμένο. Κατ’ αρχήν θα διασφαλιστεί η νομιμότητα της λειτουργίας του. Ολοι όσοι θα θελήσουν να συμμετέχουν θα πρέπει να καταθέσουν φορολογικές ενημερότητες ενώ θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν ταμειακές μηχανές.

Στα πλάνα της ΑΝΕΒΟ είναι η λειτουργία μέρος του παζαριού σε στεγασμένο χώρο, ενώ θα απευθυνθεί προσκλητήριο συμμετοχής και στον εμπορικό κόσμο της πόλης.

Παράλληλα, προβλέπεται συναυλιακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων, εκτός από τα κλασικά τμήματα (εμπορικό, λούνα πάρκ, εστίαση).

Επί τάπητος έχει πέσει πρόταση προκειμένου τόσο στο άνοιγμα της αυλαίας όσο και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου να δώσουν το μουσικό παρών στο παζάρι, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2012, το παζάρι του Βόλου, κατέβαζε… ρολά νωρίτερα από την προγραμματισμένη αυλαία. Υπό την… απειλή ελέγχων από το τότε ΣΔΟΕ, τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία, οι μικροπωλητές αποφάσισαν να κλείσουν από μόνοι τους τις παράγκες τους, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι δεν τους αφήνει να δουλέψουν.

Εκτοτε παζάρι στο Βόλο δεν ξαναέγινε. Τους οριστικούς τίτλους τέλους της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης είχαν γράψει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου θέτοντας ζητήματα νομιμότητας της λειτουργίας του παζαριού, το οποίο όπως είχαν πει δεν στηρίχθηκε από την τοπική αγορά, ενώ δεν είχαν λείψει και φωνές που έκαναν λόγο για αναχρονιστική θεσμό. Τα τελευταία καλοκαίρια, μοναδική εμποροπανήγυρη στο Νομό είναι αυτή του Αλμυρού, που κάθε φορά γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου