ΤΟΠΙΚΑ

Ζουν στην απόλυτη φτώχεια 1.399 πολίτες του Δήμου Βόλου

ζουν-στην-απόλυτη-φτώχεια-1-399-πολίτες-το-698044

Σύμφωνα με την απογραφή που επιχείρησε η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Βόλου προκειμένου να αποστείλει στοιχεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σοκαριστικά αποκαλυπτική ήταν η απογραφή που επιχείρησε η διεύθυνση της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Βόλου για τα άτομα στα οποία παρείχε οικονομική και υλική βοήθεια από το Σεπτέμβριο του 2014 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2015: 1.399 άστεγοι και άποροι, πέρασαν το… κατώφλι της επιχείρησης, αναζητώντας βοήθεια για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η απογραφή ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενόψει της υλοποίησης του προγράμματος «Επισιτιστική και Υλική Συνδρομή προς Απόρους. Μέσω του προγράμματος έχουν εξασφαλιστεί 330 εκ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια για τη στήριξη των πλέον αδύναμων πολιτών με παροχή βασικών αγαθών.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή ήταν σοκαριστικά για το μέγεθος του προβλήματος στο Βόλο. Καταγεγραμμένοι 1.399 πολίτες αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα ως προς το ζην.

Σύμφωνα με το Μητρώο που έχει δημιουργηθεί μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, δόθηκε βοήθεια είτε υλική είτε οικονομική σε μία σημαντική μερίδα πολιτών. Πρόκειται δε για ανθρώπους που είτε αντιμετώπιζαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από προηγούμενα χρόνια αλλά και νέους -χρονικά- απόρους.

Από το σύνολο των πολιτών που ενισχύθηκαν οι 23 είναι ενήλικες και κάποιοι από αυτούς παιδιά που διαβιούν στον Ξενώνα Αστέγων. Επιπλέον 43 είναι άστεγοι που είτε βρίσκονται στο δρόμο είτε αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι και φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Η μεγάλη όμως πλειοψηφία, 1.342 πολίτες, είναι άτομα που μπορεί να έχουν εξασφαλισμένο ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, πέραν τούτου όμως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα άλλο. Από το καθημερινό ψωμί και το γάλα για τα παιδιά τους μέχρι τη θέρμανση για το χειμώνα. Πρόκειται για άτομα που εξασφαλίζουν τρόφιμα είτε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε απευθείας από την ΚΕΚΠΑ που επίσης συγκεντρώνει τρόφιμα και τα διανέμει σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Επίσης υπάρχουν και άτομα που ενισχύονται οικονομικά σε έκτακτες περιπτώσεις. Πρόκειται για ανέργους ή εργαζόμενους που δεν έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ, οι οποίοι υποβοηθούνται οικονομικά σε περιπτώσεις όταν για παράδειγμα απειλούνται με έξωση ή σε σοβαρές περιπτώσεις ασθένειας, που ενδεχομένως απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις ή και για την αγορά απαραίτητων φαρμάκων.

Βοήθεια από το 8ο ΓΕΛ Βόλου

Στο κοινωνικό της έργο, η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ έχει πολύτιμο συνοδοιπόρο πολίτες που προσφέρουν τον… οβολό τους σε τρόφιμα ή ακόμη και συλλόγους και σωματεία που χρησιμοποιούν δημοτικούς χώρους και ως ενοίκιο… πληρώνουν με τρόφιμα.

Σήμερα, η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Αναστασία Μορφογιάννη, πρόκειται να επισκεφθεί το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Οι μαθητές του σχολείου, με πρωτοβουλία τους συγκέντρωσαν τρόφιμα και αποφάσισαν να τα προσφέρουν στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ προκειμένου να διανεμηθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου