ΤΟΠΙΚΑ

Μυρίζει… μπαρούτι για την άρδευση ~ Κανονίσμό φέρνει η ΔΕΥΑΜΒ

μυρίζει-μπαρούτι-για-την-άρδευση-κα-700045

Αντιδράσεις από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στο Βόλο, μετά την απόφαση της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, να προχωρήσει στη σύνταξη Κανονισμού Αρδευσης, που δεν υπάρχει τα δύο τελευταία χρόνια. Πέρυσι και το 2013 η ΔΕΥΑΜΒ επιβαρύνθηκε με συνολικά έξοδα 400.000 – 450.000 ευρώ για τη συντήρηση των υδραυλάκων, τους μισθούς των υδρονομέων και γενικότερα τα έξοδα της άρδευσης, χωρίς να έχει ούτε ένα ευρώ έσοδο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, πρόκειται να έρθει επί τάπητος ο Κανονισμός Αρδευσης. Το προσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί υπόψη των τοπικών συμβουλίων και έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Μάλιστα η κίνηση καλεί σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο, στις 7 το απόγευμα, της Τετάρτης, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να απαιτήσουν «να αποσυρθεί το θέμα του Κανονισμού Αρδευσης από την ατζέντα του συμβουλίου».

Σκοπός της σύνταξης του Κανονισμού είναι να μπουν όροι σε ό,τι αφορά την άρδευση. Ποιοι έχουν δικαίωμα άρδευσης, ο τρόπος υδροδότησης του κάθε ενδιαφερόμενου, η ποσότητα του νερού που μπορεί να χρησιμοποιεί και γενικότερα η ορθολογική διαχείριση των υδάτων ανάλογα με τις καλλιέργειες.

Με την ψήφιση του Κανονισμού θα μπορέσουν να επιβληθούν και ανταποδοτικά τέλη άρδευσης στους χρήστες. Πέρυσι και πρόπερσι η ΔΕΥΑΜΒ χρεώθηκε με ποσό 400.000 έως 450.000 ευρώ για τα έξοδα της άρδευσης (από συντηρήσεις υδραυλάκων έως μισθούς των υδρονομέων) χωρίς να δει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της, μολονότι η υπηρεσία είναι ανταποδοτική.

Από την προηγούμενη διοίκηση, η σύνταξη του Κανονισμού είχε «παγώσει» μπροστά στις έντονες αντιδράσεις χρηστών του Πηλίου.

Αύριο Τετάρτη, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αχιλλέας Μπέος, πρόκειται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Βόλου, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του Κανονισμού.

Οι αντιδράσεις όμως δεν λείπουν. Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, αντιστέκεται σθεναρά στην έγκριση Κανονισμού. Οπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της «η Δημοτική Αρχή φαίνεται να αγνοεί τις πρόσφατες αποφάσεις των συνελεύσεων όλων των χωριών πάνω σε αυτό το θέμα με τις οποίες οι κάτοικοι δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ΔΕΥΑΜΒ να διαχειρίζεται την άρδευση, ζητούν την ενεργοποίηση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Βόλου όπως προβλέπεται από τον νέο εσωτερικό οργανισμό του δήμου και επιβάλλεται από τον Καλλικρατικό νόμο 3852/2010, άρθρο 5 και απορρίπτουν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κανονισμού ως απαράδεκτο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επενδυτών».

Σύμφωνα με την κίνηση, «οι συνελεύσεις στα χωριά έγιναν πριν από τρεις μήνες στο πλαίσιο της διαβούλευσης γύρω από το νέο, υποτίθεται, σχέδιο κανονισμού και διαπιστώθηκε για δεύτερη φορά η ταυτότητα απόψεων σε όλα τα χωριά και κυρίως η θέληση όλων να διατηρηθεί το καθεστώς της αυτοδιαχείρισης της άρδευσης από τις τοπικές κοινότητες. Το ίδιο σχέδιο κανονισμού απορρίφθηκε για πρώτη φορά από όλα τα χωριά το φθινόπωρο του 2013, γεγονός που ο τότε δήμαρχος σεβάστηκε και δεν επέμεινε στην έγκρισή του. Θεωρούμε ότι ο νυν Δήμαρχος με την απόφασή του να προχωρήσει στην έγκριση του κανονισμού αδιαφορεί για τις τοπικές κοινωνίες του Πηλίου και έρχεται με αποκλειστικά δική του ευθύνη σε αντιπαράθεση με αυτές».

Τα μέλη της Κίνησης αναφέρουν ότι τέτοιες ενέργειες ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των νερών του Πηλίου και κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι «λειτουργεί με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αφού αγνοεί συστηματικά τις αποφάσεις των συνελεύσεων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου