ΤΟΠΙΚΑ

Δικομματική εκπροσώπηση για τη Μαγνησία στη Βουλή

δικομματική-εκπροσώπηση-για-τη-μαγνη-702345

Πέντε βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ, έναν η Νέα Δημοκρατία, χάνουν τις έδρες Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Ελληνες

Δικομματική εκπροσώπηση έχει στη Βουλή η Μαγνησία, μετά την οριστική κατανομή των εδρών. Για πρώτη φορά, το κυβερνών κόμμα καταλαμβάνει στο νομό το 80% και πλέον των εδρών, εισάγοντας αντίστοιχο ποσοστό κοινοβουλευτικών του εκπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πέντε Βουλευτές και η Ν.Δ. έναν, ενώ χάνουν τις έδρες τους Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κατανομή των βουλευτικών εδρών στη Μαγνησία, εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα. Η… ρουλέτα της κατανομής των εδρών γύριζε… τρελά καθ’ όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης του εκλογικού αποτελέσματος, δίνοντας πότε δύο έδρες στο ΣΥΡΙΖΑ και από μία σε Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ανεξάρτητους Ελληνες, πότε τρεις έδρες στο ΣΥΡΙΖΑ και πότε τέσσερις έδρες.

Τελικώς, ο νομός για πρώτη φορά στην ιστορία του και σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα, που «κλείδωσε» χθες το μεσημέρι, εκλέγει πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έναν της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε στο νομό τη μεγάλη ανατροπή. Από ένα Βουλευτή που είχε εκλέξει το 2012, πενταπλασίασε τους εκπροσώπους του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το νομό να αποκτά ισχυρή φωνή στη νέα Κυβέρνηση.

Εισιτήριο για τη Βουλή των Ελλήνων πήραν από την κάλπη από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ οι Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με 21.258 ψηφοδέλτια, Δανάη Τζήκα- Κωστοπούλου με 9,145 ψηφοδέλτια, Κωνσταντίνος Δελημήτρος με 7.562 ψηφοδέλτια, Αικατερίνη Παπανάτσιου με 6.511 ψηφοδέλτια και Συμεών (Μάκης) Μπαλλής με 6.313 ψηφοδέλτια.
Από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγεται Βουλευτής με 10.321 ψηφοδέλτια ο Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος εκτόπισε από τα βουλευτικά έδρανα τη Ζέττα Μακρή που συγκέντρωσε 9.908 ψηφοδέλτια.

Η ενσωμάτωση του εκλογικού αποτελέσματος και κάθε φορά η κατανομή των εδρών ανάλογα με τα εθνικά δεδομένα, δοκίμασε τις αντοχές των κομμάτων του νομού και τους ντόπιους υποψηφίους. Μόνη σίγουρη έδρα ήταν αυτή της Ν.Δ. που κλείδωσε στο Χρήστο Μπουκώρο.

Οι υπόλοιπες πέντε έδρες «έπαιζαν». Στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, φαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τρεις έδρες και από μία θα κατανέμονταν σε Ν.Δ., Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ που θα κέρδιζε ξανά την είσοδό του με εκπρόσωπο της Μαγνησίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τελικώς, τις έδρες τους έχασαν τόσο η Χρυσή Αυγή που αναδείχθηκε και στο νομό Μαγνησίας τρίτη δύναμη με ποσοστό 6.90%, όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που συγκέντρωσαν εκλογική δύναμη 5,25%.

Παρά την αύξηση του τοπικού ποσοστού του σε σχέση με το 2012, 5,63% έναντι 4,80%, το ΚΚΕ χάνει και πάλι την έδρα στη Μαγνησία και κανείς τοπικός Βουλευτής δεν θα το εκπροσωπήσει στη Βουλή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου