ΤΟΠΙΚΑ

Δήμος Βόλου VS Βιοενέργεια

δήμος-βόλου-vs-βιοενέργεια-703002

Από μέρα σε μέρα τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας που χρωστά στα δημοτικά ταμεία τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ

Ποσό μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου ευρώ ετοιμάζεται να διεκδικήσει ο Δήμος Βόλου από την εταιρεία Βιοενέργεια, που εκμεταλλεύεται το βιοαέριο που παράγεται από τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ. Εναντίον της εταιρείας έχουν κινηθεί με ασφαλιστικά μέτρα η Αναπτυξιακή Εταιρεία, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας και ο Δήμος Βόλου, που διεκδικούν χρήματα που δεν έφθασαν ποτέ στα ταμεία τους τουλάχιστον από το τέλος του 2012.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Βόλου, Ανδρέα Ζέρβα, από μέρα σε μέρα, αναμένεται να βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα της ΑΝΕΒΟ εναντίον της εταιρείας Βιοενέργεια. «Εάν βγουν υπέρ μας, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των χρημάτων που μας οφείλονται. Θα προχωρήσουμε στην έκδοση διαταγής πληρωμής, προκειμένου να εισπράξουμε χρήματα που μας οφείλονται τα δύο τελευταία χρόνια», ανέφερε.

Η εταιρεία Βιοενέργεια είχε υπογράψει σύμβαση με το Δήμο Βόλου, για την εκμετάλλευση του βιοαερίου που παράγονται από τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνεργασία ξεκίνησε το 2008. Τέσσερα χρόνια μετά όμως, η συνεργασία των δύο πλευρών διαταράχθηκε.

Βάσει της σύμβασης, η εταιρεία οφείλει να αποδίδει κάθε χρόνο το 11% επί του τζίρου της για το ρεύμα που πουλάει στη ΔΕΗ και προέρχεται από το βιοαέριο, στην ΑΝΕΒΟ. Ποσοστό 6% επί του τζίρου θα έπρεπε να εισπράττει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ένα επιπλέον 3% ο Δήμος Βόλου.

Στάση πληρωμών

Οπως όμως σημειώνει ο κ. Ζέρβας, η εταιρεία κήρυξε… στάση πληρωμών τα τελευταία δύο χρόνια. «Η τελευταία πληρωμή που έγινε ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2012», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ. Από τότε έως και σήμερα, η εταιρεία χρωστά μόνο στην ΑΝΕΒΟ, ποσό ύψους 330.000 ευρώ. Ποσό που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, εάν προστεθούν και τα χρεωστούμενα προς τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και στο Δήμο Βόλου.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΑΝΕΒΟ, θα έπρεπε να μπαίνει στα ταμεία της ποσό από 60.000 έως 80.000 ευρώ, βάσει των τζίρων της Βιοενέργειας. Ολόκληρο το 2013 αλλά και το 2014, η ΑΝΕΒΟ δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ.

Αλληλομηνύθηκαν

Κι όμως ο Δήμος Βόλου, κινήθηκε με μηνύσεις κατά της εταιρείας, μόλις στις 30 Ιουνίου του 2014, διεκδικώντας τα χρήματα που δεν του αποδόθηκαν.

Είχε προηγηθεί διπλή μηνυτήρια αναφορά της Βιοερνέργειας εναντίον του Δήμου Βόλου, το Μάρτιο του 2014. Με τη μία μήνυση η εταιρεία διεκδικούσε να περιοριστεί το ποσό που καταθέτει στα δημοτικά ταμεία για την ΑΝΕΒΟ και το ΣΥΔΙΣΑ από το 17% επί του τζίρου στο 4,6%. Στη δεύτερη μήνυσή της καταφέρεται εναντίον του Δήμου. Οπως υποστηρίζει η εταιρεία, δεν γινόταν σωστή επίστρωση των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ από τον εργολάβο, με αποτέλεσμα να υπάρχει η μισή παραγωγή βιοαερίου, από αυτή που είχε υπολογίσει η εταιρεία.

«Ωστόσο η τιμή της κιλοβατώρας διπλασιάστηκα, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία είχε περισσότερα κέρδη. Επιπλέον, σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που κάναμε έως τέλος του 2013, η εταιρεία είχε αποσβέσει το 92% της επένδυσης», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Η ΑΝΕΒΟ έχει ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται από μέρα σε μέρα η απόφαση που θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου