ΤΟΠΙΚΑ

«Χάθηκε» στην ομίχλη ο Βόλος

χάθηκε-στην-ομίχλη-ο-βόλος-707858

Επέλαση αφρικανικής σκόνης και πάρτι αιωρούμενων σωματιδίων

Ενα πυκνό πέπλο ομίχλης σκέπασε χθες το πρωί το Βόλο, περιορίζοντας σημαντικά την ορατότητα ακόμη και μέσα στην πόλη. Το φαινόμενο προκάλεσε εντύπωση στους πολίτες που κινούνταν τις πρωινές ώρες στους δρόμους της πόλης, καθ’ οδών για την εργασία τους. Το… θολό τοπίο φαίνεται όμως ότι θα εγκατασταθεί στην πόλη. Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για… επέλαση αφρικανικής σκόνης έως και την Κυριακή, ενώ τα ποσοστά υγρασίας θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Πυκνή ομίχλη κάλυψε χθες το πρωί το Βόλο. Το φαινόμενο αποδόθηκε στα υψηλά ποσοστά υγρασίας που ξεπέρασαν το 90%, ακόμη κι όταν ο υδράργυρος ανέβηκε.

Υψηλά ποσοστά υγρασίας που θα φθάσουν το 97% και θερμοκρασία που δεν θα ξεπεράσει τους 14ο C, αναμένονται και σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις από σήμερα αναμένεται… επέλαση αφρικανικής σκόνης, που αναμένεται να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα της πόλης.

Αιθαλομίχλη

Μαζί με τις κλιματολογικές συνθήκες, ξεκίνησε ξανά το… πάρτι των αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, υπάρχουν προειδοποιήσεις για τη δημιουργία αιθαλομίχλης λόγω… ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών.

Ηδη, από το σταθμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, υπάρχουν και τα πρώτα «πειστήρια» για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Προχθές, Τετάρτη, ο μέσος όρος συγκέντρωσης ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα, κινήθηκε πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, στα 59 μgr/m3 αέρα. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις άρχισαν να παρατηρούνται από τις απογευματινές- βραδινές ώρες. Ο δείκτης χτύπησε κόκκινο στις 9 το βράδυ, οπότε και η ωριαία συγκέντρωση αφορούσε σε ποσοστό 190 μgr/m3. Το… πάρτι συνεχίστηκε στις 10 το βράδυ, οπότε και καταγράφηκαν 142 μgr/m3, στις 11μ.μ., οι συγκεντρώσεις αφορούσαν στα 113 μgr/m3 και στις 12 τα μεσάνυκτα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων αφορούσαν στα 73 μgr/m3.

Αλλά και χθες, ο μέσος όρος συγκέντρωσης ΡΜ10 από τη μία τα ξημερώματα έως τις 12 το μεσημέρι, ήταν πάνω από τα όρια, στα 62 μgr/m3. Η υψηλότερη μάλιστα συγκέντρωση καταγράφηκε στις 10 χθες το πρωί. Ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, έδειξε 117 μgr/m3!

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου