ΤΟΠΙΚΑ

Ελλείψεις στην ειδική αγωγή στη Μαγνησία

ελλείψεις-στην-ειδική-αγωγή-στη-μαγνη-708752

Δεν υπάρχει επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό κι ενώ βρισκόμαστε στο μέσο της σχολικής χρονιάς

Δάσκαλοι σε ρόλο… τραπεζοκόμου, ακόμη και βοηθού για τη μετακίνηση μαθητών με ειδικές ανάγκες. Οι ελλείψεις στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής τόσο σε βοηθητικό προσωπικό όσο και σε επιστημονικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων είναι υπαρκτές στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχεδόν στο μέσο της σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα στην ειδική εκπαίδευση στο νομό, δεν έχουν λυθεί. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, σήμερα στο νομό υπάρχουν 150 περίπου μαθητές που είτε φοιτούν στα ειδικά σχολεία, είτε βρίσκονται σε τμήματα ένταξης είτε έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης.

Οι ελλείψεις όμως είναι υπαρκτές. Από το σύνολο των 50 περίπου αιτημάτων για δασκάλους προκειμένου να κάνουν παράλληλη στήριξη σε μαθητές που έχουν ανάγκη, εγκρίθηκαν μέχρι στιγμής μόλις τα 15. Εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα 35 αιτήματα. Την ίδια ώρα ελλείψεις καταγράφονται και σε εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Η αναλογία εκπαιδευτικών προς μαθητές είναι 1 προς 4 ή 1 προς 5, μολονότι στα ειδικά σχολεία φοιτούν και μαθητές με σοβαρές διαταραχές οι οποίοι χρειάζονται εξ ολοκλήρου έναν εκπαιδευτικό. Από τα ειδικά σχολεία λείπουν επίσης εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Αυτό αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν χρέη τραπεζοκόμου ακόμη και βοηθού για τη μετακίνηση των παιδιών. «Η ειδική αγωγή είναι σε μέτριο επίπεδο. Κι όμως αποτελεί το πιο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης», σχολίασε ο κ. Μούσιος.

Οπως επεσήμανε, μέσα στο Φεβρουάριο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πρόκειται να διοργανώσει ημερίδα για την ειδική εκπαίδευση, στην οποία ειδικοί επιστήμονες δεν θα κληθούν απλώς να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις που μάλιστα θα ξεκινούν από την Πρωτοβάθμια και θα φθάνουν μέχρι και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην ημερίδα, θα κληθεί να είναι συνδιοργανωτής ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών με Ειδικές Ανάγκες.

Κοπή πίτας

Στην ειδική αγωγή εξάλλου και στις ανάγκες που υπάρχουν με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα, εστίασε και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Θεοδώρα Μητσιάνη, κατά την εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Διεύθυνσης.

«Δώσαμε έμφαση στα παιδιά της ειδικής αγωγής, όχι γιατί δεν αγαπάμε τα άλλα μας παιδιά, αλλά γιατί αυτά πλήττονται περισσότερο και γιατί στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να γίνουν πολλά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μητσιάνη, η οποία δώρισε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, που ευλόγησε την πίτα, τη συνδρομή επιστημονικού περιοδικού για θέματα της ειδικής αγωγής για το 2015, προκειμένου να γίνει γνώστης των επιστημονικών ζητημάτων της ειδικής εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής, ο κ. Ιγνάτιος εστίασε στη βοήθεια που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, υποβοηθώντας το έργο των εκπαιδευτικών. «Φέτος συμμετείχαμε κι εμείς στην προσπάθεια συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών και περιμένουμε τα καροτσάκια. Δανείζουμε τα μικρά μας λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Βάζουμε μικρές πινελιές που όμως λύνουν μεγάλα προβλήματα των εκπαιδευτικών», είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση για την κοπή της πίτας, τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή Μποντού, ενώ μουσικά την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία των Εκπαιδευτικών, που στεγάζεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου