ΤΟΠΙΚΑ

Σανίδα σωτηρίας μέσω ΕΣΠΑ για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών

σανίδα-σωτηρίας-μέσω-εσπα-για-τον-ξενώ-710873

Θα αναζητήσει ο Δήμος Βόλου, προκειμένου η δομή να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το τέλος του 2015

Σανίδα σωτηρίας… μέσα από το νέο ΕΣΠΑ θα αναζητήσει ο Δήμος Βόλου για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που έχει προσφέρει στήριγμα για να ορθοποδήσουν στη ζωή σε δεκάδες γυναίκες τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ίδρυση του ξενώνα εγκρίθηκε το 2012 από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και λειτουργεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013. Ο ξενώνας είναι δυναμικότητας 20 ατόμων (μητέρες μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους) και παρέχει ομπρέλα προστασίας σε συζύγους που γνώρισαν τη βία από το σύντροφό τους για διάστημα τριών μηνών, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Πολλές φορές εξετάζεται η παράταση της παραμονής κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, ανάλογα με την κρισιμότητα της κάθε περίπτωσης.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου, Στάθη Νικηφόρου, η δομή είναι πολύ σημαντική για την περιοχή, δεδομένου ότι η ενδοοικογενειακή βία δείχνει να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. «Ο ξενώνας από τότε που άνοιξε τις πόρτες του δεν έχει μείνει ποτέ κενός», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεκάδες γυναίκες έχουν περάσει από τον ξενώνα, έχουν βοηθηθεί και πλέον συνεχίζουν τη ζωή τους.

Ομως η χρηματοδότηση του προγράμματος εκπνέει στις 31/12/2015 και για τη συνέχιση λειτουργίας του Ξενώνα δεν υπάρχει καμία εγγύηση. «Η δομή του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών είναι στις απαιτήσεις του Δήμου Βόλου ενόψει του νέου ΕΣΠΑ», εξήγησε ο κ. Νικηφόρου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κοινωνική δομή που έχει ανάγκη ο Βόλος.

Δωρεάν εξετάσεις

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε χθες από το Γραφείο Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου, ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, τα Νοσοκομεία όλης της χώρας θα παρέχουν κατά προτεραιότητα τις αναγκαίες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις σε γυναίκες θύματα βίας και στα παιδιά τους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων αλλά και των εργαζόμενων στους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται αδάπανα, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής ή μη ικανότητας των θυμάτων.

Πάντως όπως εξηγεί ο κ. Νικηφόρου, το πρόβλημα της ιατρικής φροντίδας των κακοποιημένων γυναικών όπως επίσης και της νομικής του κάλυψης, ο Δήμος Βόλου, έχει λύσει με διπλό πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογράψει με τη διοίκηση του Αχιλλοπουλείου και το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, αντίστοιχα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου