Χρήστος Φώτου: Αισιοδοξία για ενίσχυση του «Ποταμιού»

Τελευταία ενημέρωση: 2015-01-19, 12:05:26
Χρήστος Φώτου: Αισιοδοξία για ενίσχυση του «Ποταμιού»

Ναι στις μετεκλογικές συνεργασίες με γνώμονα την παραμονή στην ευρωζώνη

Αισιόδοξος για την ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του «Ποταμιού» στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», ο υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Φώτου. Οπως υποστηρίζει το «Ποτάμι» έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο κι ως εκ τούτου την επομένη των εκλογών θα συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα έρθει πρώτο, με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οι κόκκινες γραμμές όμως της συνεργασίας αφορούν στην παραμονή στην Ευρωζώνη.

Σχολιάζοντας τη δική του υποψηφιότητα με το κόμμα, ο κ. Φώτου υπογραμμίζει ότι εμπνεύστηκε από τις ιδέες του Στ. Θεοδωράκη αλλά και τη στελέχωση του κόμματος από νέα πρόσωπα.

Συνέντευξη στην Ελένη Χάνου

 

Κύριε Φώτου, αποφασίσατε να στρατευτείτε με το «Ποτάμι» και κατέρχεστε στη μάχη της κάλπης ως υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας. Αλήθεια γιατί με το «Ποτάμι»;     

Η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων, που υπήρχε την τελευταία δεκαπενταετία, απέτρεπαν οποιαδήποτε σκέψη μου για συμμετοχή σε κάποιο κόμμα και έτσι προτιμούσα να συμμετέχω μόνο σε εθελοντικά σωματεία του Βόλου.

Με την ίδρυση του Ποταμιού, οι ιδέες του Στ. Θεοδωράκη για ένα νέο κόμμα, με τη συμμετοχή νέων προσώπων, που δεν είχαν σχέση με το κομματικό κατεστημένο, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Βλέποντας στη συνέχεια τη δυναμική του και τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν, όπως ο Γ. Γραμματικάκης, Στ. Τσακυράκης, Μιλτ. Κύρκος κ.α. αποφάσισα να συμμετέχω στο Ποτάμι. Στη συνέχεια συμμετείχα στις δραστηριότητες του Ποταμιού και προτάθηκα από εθελοντές να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο.

           

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Ποτάμι δεν έχει σαφείς θέσεις. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και το πρόγραμμα της παράταξής σας για την επομένη των εκλογών; Γιατί θα πρέπει ο κόσμος να επιλέξει το «Ποτάμι» έναντι ενός άλλου κόμματος;

Πρωταρχική θέση του Ποταμιού είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η παραμονή στην ευρωζώνη.

Το κύριο πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος είναι η έλλειψη εθνικής συνεννόησης, κι αυτό οφείλεται στην πελατειακή δομή των κομμάτων που βασίζεται στη διαφθορά και τη διαπλοκή, που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας.

Και πρώτα - πρώτα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα και όλες τις διατάξεις που οδηγούν σε ατιμωρησία και άνιση ποινική μεταχείριση των βουλευτών και υπουργών, πρέπει να δούμε ξανά τα άρθρα 62 και 86 του Συντάγματος, ώστε να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα.

Επίσης χρειαζόμαστε πιο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα. Το Ποτάμι έχει συνολικό και εξειδικευμένο σχέδιο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά, να είναι σταθερό, αντιπροσωπευτικό, αναλογικό. Ακόμη ο αριθμός των βουλευτών επείγει να μειωθεί και γι’ αυτό δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επίσης πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του Πανεπιστημιακού χάρτη, δεν μπορεί να λέμε κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο κάθε κωμόπολη και σχολή.

Στο χώρο της Υγείας χρειάζεται επανασχεδιασμός του «νοσοκομειακού χάρτη της χώρας» για τα ερχόμενα 20 χρόνια. Είναι παράλογο να έχουμε 2.000 κλινικές σε σχεδόν 130 νοσοκομεία. Εξίσου παράλογο είναι να υπάρχουν τρία και τέσσερα μικρά νοσοκομεία σ’ ένα νομό, αλλά το 80% των περιστατικών να φεύγει και να πηγαίνει σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία άλλων περιοχών.

Το Ποτάμι πρέπει να το επιλέξει ο κόσμος διότι δεν συμμετείχε στο πολιτικό αυτό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Εχει στα ψηφοδέλτιά του νέα και άφθαρτα πρόσωπα, που μπορούν να εγγυηθούν ότι θα προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον.

Εμείς δεν έχουμε διφορούμενες απόψεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με το «αριστερό ρεύμα» του Λαφαζάνη, που αναφέρονται σε δραχμή. Σ’ αυτό διαφοροποιούμαστε από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκειμένου να έρθει πρώτο κόμμα καταφεύγει στο λαϊκισμό.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το «Ποτάμι» στην τρίτη θέση. Ποιά είναι η στάση που θα τηρήσετε μετεκλογικά; Είστε διατεθειμένοι για συνεργασίες για τη συγκρότηση Κυβέρνησης κι αν ναι με ποιούς και πάνω σε τί βάσεις;

Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Εμείς θα συνεργασθούμε με οποιοδήποτε κόμμα έρθει πρώτο με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

 

Σε περίπτωση συμμετοχής σας σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας, ποιες θα είναι οι «κόκκινες γραμμές» για εσάς;

Οι κόκκινες γραμμές μας αφορούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι αδιανόητο να επιστρέψουμε στη δραχμή.

 

Ποιός είναι ο εκλογικός πήχης για το Ποτάμι στη Μαγνησία; Εχετε μηνύματα για την κατάκτηση έδρας στο νομό; 

Είμαστε αισιόδοξοι, τα μηνύματα είναι θετικά, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπεράσουμε το ποσοστό των ευρωεκλογών. Αν θα έχουμε έδρα στην επόμενη Βουλή θα εξαρτηθεί από τις ψήφους που θα λάβουμε και από τον εκλογικό νόμο.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
9
=