ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους 10 με νέο δίπλωμα δικύκλου

ενας-στους-10-με-νέο-δίπλωμα-δικύκλου-727618

Εξέπνευσε χθες η προθεσμία αντικατάστασης του παλιού διπλώματος ελάχιστοι όμως φρόντισαν να αποκτήσουν τη νέα άδεια

Μόλις ένας στους δέκα Βολιώτες είχαν φροντίσει έως και χθες να αντικαταστήσουν τα διπλώματα οδήγησης μοτοποδηλάτου με τα νέα έντυπα αδειών σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Στην εκπνοή της προθεσμίας (18 Ιανουαρίου), ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προμηθευτεί τα νέου τύπου διπλώματα. Τις τελευταίες ημέρες, στην Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αλλά και στις Σχολές Οδηγών που επίσης αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας για λογαριασμό των πελατών τους κατόπιν εξουσιοδότησης, οι ουρές είναι ατέλειωτες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εως και χθες, στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεταφορών της ΠΕΜ είχαν απευθυνθεί περίπου 2.000 κάτοχοι διπλωμάτων μοτοποδηλάτων καταθέτοντας τα απαιτούμενα έγγραφα για την αντικατάσταση της άδειας οδήγησής τους.

Σημαντικό βάρος από τη διαδικασία «σηκώνουν» και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μόνο στο ΚΕΠ του Δήμου Βόλου στην οδό Ιάσονος, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 1.000 κάτοχοι διπλωμάτων. Ισάριθμοι ήταν και όσοι απευθύνθηκαν στο ΚΕΠ της οδού 2ας Νοεμβρίου.

Ωστόσο για τους πολίτες που ήθελαν να αποφύγουν τις ουρές, την αναμονή και την ταλαιπωρία, υπάρχει και η λύση των Σχολών Οδηγών, που αναλάμβαναν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, κατόπιν εξουσιοδότησης από τον πελάτη. Η συγκεκριμένη λύση μπορεί να κοστίζει κάτι περισσότερο (συνολικά μαζί με τα παράβολα 50 ευρώ), ωστόσο ο οδηγός αποφεύγει όλη τη χρονοβόρα διαδικασία.

Καθημερινά περίπου 15 άτομα προσέρχονται από μεγάλες Σχολές Οδηγών. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί από τις σχολές για την αντικατάσταση των διπλωμάτων τους.

Συνολικά στην Τροχαία Βόλου υπάρχουν 60.000 καταχωρημένοι φάκελοι οδηγών μοτοποδηλάτων που πρέπει να αντικατασταθούν και επιπλέον 6.000 φάκελοι από κατόχους διπλωμάτων μοτοποδηλάτων που εκδόθηκαν από την Τροχαία άλλων πόλεων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες οδήγησης μοτοποδηλάτου που έχουν χορηγηθεί από τα Τμήματα Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να αντικατασταθούν με τα νέα έντυπα αδειών που χορηγούνται πλέον από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η προθεσμία για την αντικατάσταση των αδειών οδήγησης είναι μέχρι τις 18-01-2015. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους είτε στην κατά τόπους Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας τους, είτε στα κατά τόπους ΚΕΠ. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου είτε όχι.

Τα δικαιολογητικά που προβλέπονται και υποβάλλονται είναι:

  • Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση
  • Φωτοτυπία άδειας μοτοποδηλάτου
  • Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας
  • Φωτογραφία τύπου διαβατηρίου.

Μετά την λήξη της προθεσμίας οι Αδειες Οδήγησης που χορηγήθηκαν από την Τροχαία δεν θα έχουν ισχύ και όσοι οδηγοί δεν τις αντικαταστήσουν με τις νέες άδειες οδήγησης κινδυνεύουν να τους επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 95 του Κ.Ο.Κ.

Πάντως χθες, στα γραφεία της Διεύθυνσης Μεταφορών Μαγνησίας, «ψιθυριζόταν» ότι ίσως η διαδικασία πάρει παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου